90'LIK ÇINAR...

Pazar günü hepimiz çınarın altındaydık... 90'lık Cumhuriyet Çınar'ının altında... Kadıköy'ün aydınlık yüzlü insanları, cıvıl cıvıl çocuklar, yazarlar, sanatçılar, Kadıköy Belediyesi'nin o muhteşem projesinde buluştuk:

-Benim Cumhuriyetim, Cumhuriyet Benim...

Kadıköy, Şaşkın Bakkal, Bağdat Caddesi'ndeki güzelim çınar ağacına, Cumhuriyet'in 90. yılı şerefine, cumhuriyet değerlerinden ödün vermeyen, dik duran 90 aydının mesajları, kırmızı kurdelelerle asılmıştı... Kimler yoktu ki cumhuriyet mesajı yazan o güzelim insanlar arasında; Genco Erkal'dan Ataol Behramoğlu'na, Müjdat Gezen'den Tarık Akan'a, Hasan Pulur'dan İdil Biret'e, Fazıl Say'dan Gürer Aykal'a, Uğur Dündar'dan Ara Güler'e, Gülriz Sururi'den Hakan Aysev'e, Işık Yenersu'dan Yılmaz Özdil'e, Hıfzı Topuz'dan Bedri Baykam'a, Sunay Akın'dan Bekir Coşkun'a Cumhuriyetin büyüttüğü 90 aydın insan...

-Bu ülkenin aydınlık, yurtsever öncüleri...

İki büyük çınar

İki büyük çınarı özellikle anmadan geçemeyeceğim...

Sevgili Turgut Özakman, ölümünden hemen önce göndermişti Cumhuriyet mesajını... Hasta yatağında şu sözcüklerle katılmıştı 90. yıl kutlamasına:

-Bütün gelişim, atılım ve devrimlerin anası Cumhuriyettir...

İşte bu kadar! Bu denli öz, bu denli yalın... Ve, bin yıl yaşasın, Muazzez İlmiye Çığ, Cumhuriyet'in kuruluşunu adım adım yaşayan bu asırlık dev çınar da şunları yazmıştı:

-On beş yılda Türk milletini Ortaçağ karanlığından 20. Asrın çağdaş medeniyetleri arasına taşıyan Cumhuriyetimizin kurucuları Yüce Atatürk ve İsmet İnönü'ye, onlara desteklerini veren meclis üyelerine ve bu uğurda canlarını feda eden tüm şehitlerimize sonsuz minnettarlığımı sunarken, halkımızın her kesiminin ve bilhassa da kadınlarımızın, bu muhteşem atalarımızın ruhlarını dualarından ve teşekkürlerinden eksik etmemelerini dilerim...

Aydınlanma devriminin kadına nasıl ışıklı bir yol açtığını bizzat yaşayarak gören, anlayan, özümseyen bir kadının satırları bunlar...

-Her ikisinin de ellerinden öperim...

Dosta düşmana gösterme vakti

Bugün 29 Ekim, Cumhuriyet'in 90. yılı...

O kahramanlar, Cumhuriyet'in kurucuları, başta büyük devrimci olmak üzere, görevlerini layıkıyla yaptılar; bize bağımsız, başı dik bir ülke bıraktılar ve atlarına binip gittiler...

İnişli, çıkışlı bir 90 yılın ardından ülke hiçbir zaman olmadığı kadar tehdit altında... Aslında uçurumun kenarında... 90 yıl önce acı bir yenilgiyle çekip gitmek zorunda kalan ama emellerinden hiçbir şekilde vazgeçmeyen, tarihin çöplüğüne attığımız "Sevr Antlaşması"nı yeniden ambalajlayıp burnumuzun dibine dek uzatan emperyal efendiler ve içerideki uşakları, cumhuriyetin yıkılması, parçalanması için hazırlanan senaryonun son sahnelerini oynuyorlar!..

Bizler, bu ülkenin aydınlık, yurtsever insanları ne yazık ki geçmişten bugüne, uzun yıllar bize sunulan büyük değerin farkına varamadık... Karşı devrimin planlı çalışmaları karşısında, ufuksuz siyasetçilerin, işbirlikçi iktidarların yönetimi altında bi güzel uyuduk.

-Tehlikenin ayırdına varamadık, ne yazık ki...

Şimdi biliyoruz, artık farkındayız!.. Ve şimdi atalarımızın emanetini çocuklarımıza devretmek üzere, sıra bizde...

-Ve o gün, bugündür!..

Bugün, tüm meydanlar, tüm caddeler bizimdir... Dişimizle, tırnağımızla, kanımızla, canımızla kurduğumuz Cumhuriyeti yedirmeyeceğimizi, hiçkimsenin buna gücünün yetmeyeceğini, Misak-ı Milli'yi ne pahasına olursa olsun koruyacağımızı dosta, düşmana göstermenin vaktidir... Bu topraklarda yaşamanın, sonuna kadar sahibi olmanın en kutsal hakkımız olduğunu öğretmenin tam zamanıdır!..

Cumhuriyet çınarında benim de bir mesajım asılı... Yüreğimden geçeni, kendimi bildim bileli özümsediğim gerçeği yazdım... Sizlerle de paylaşarak bitireyim:

-Cumhuriyet kulluktan birey olmaya, yurttaş olmaya geçiştir... Kısacası Cumhuriyet, adam olmak demektir.
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87