ANAYASA İHLALLERİ ERDOĞAN’IN YANINA KÂR MI KALACAK ?..

Sözde Cumhurbaşkanlığı özde Başkanlık rejimi için 18 maddelik Anayasa değişikliği hazırlandı. Bu değişiklikleri kimin hazırladığı bile belli değil. Erdoğan, değişiklik ile anayasayı ihlal suçları nedeniyle yargılanmaktan kurtulmaya çalışıyor. Bu işin taşeronluğunu da Devlet Bahçeli yapıyor. Ancak anayasa ihlallerinin büyük çoğunluğu Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde gerçekleşti.

ERDOĞAN VE AKP HÜKÜMETLERİNİN ANAYASA İHLALLERİ

Anayasa İhlali 1 : 20 Mart 2003 tarihli Irak Tezkeresi. Irak Devleti tarafından Türkiye’ye herhangi bir saldırı olmadığı için meşru müdafaa hakkı oluşmadı. BM Güvenlik Konseyinin kararı yok. 1,5 milyon Müslüman öldürüldü. Ayrıca Irak ordusunda zorunlu askerliğini yapan en az 6 bin Türk soydaşımız hayatını kaybetti. BM Güvenlik Konseyinin 28 Mart 2003 tarih ve 1472 sayılı kararı ile Irak Savaşının gayri meşru olduğu tescillendi. Irak Savaşı, İsrail’in güvenliğini sağlamak için yapıldı. Anayasanın 92.Maddesi ihlal edildi.





Anayasa İhlali 2 : 2003 Irak Savaşı sonrasında ABD askerlerinin Türk topraklarından geçirilmesi. Saddam yönetiminin devrilmesini müteakip yüzbinlerce Amerikan askeri meclis kararı olmadan İncirlik’ten geçirildi. Genelkurmay yetkilileri meclis kararı istemesine rağmen, AKP Hükümeti, Amerikan askerlerinin geçirilmesini milletlerarası nezaket kuralları kapsamında yaptığını beyan etti. AKP Hükümeti, 4 Temmuz 2003’de Türk askerinin başına çuval geçiren ABD’ye nezaket kurallarını uyguladı. Anayasanın 92.Maddesi ihlal edildi. Benzer uygulama 1958 yılında ABD’nin Lübnan’a müdahalesi sırasında yaşandı. TBMM ve Genelkurmay devre dışı bırakılarak sadece Cumhurbaşkanı Bayar ve Başbakan Menderes’in izin vermesiyle Adana İncirlik’e, 1958 yılında, bir gecede 11 bin Amerikan askeri indirildi.

Anayasa İhlali 3 : 2004 yılında, Türk vatandaşı olmayan 6 Metropolitin Fener Rum Patrikhanesine getirilmesi. Lozan Antlaşmasının 40 ve 45.Maddesi ile Anayasanın 90.Maddesi ihlal edildi.

Anayasa İhlali 4 : 2004 yılında 18 ada ve 1 kayalığın alenen Yunanistan’a verilmesi. Türkiye Cumhuriyeti batıdan bölündü ve Anayasanın 3.Maddesi ve 4.Maddesi ihlal edildi. Cumhuriyet döneminin ilk toprak kaybı yaşandı.

Anayasa İhlali 5 : 2007 yılında İsrail uçaklarına Türk hava sahasının açılması. Suriye sınırındaki mobil radarlar kaldırılmak suretiyle İsrail uçaklarının geçişi gizlenmeye çalışıldı. Ancak Hudut Taburu 6/7 Eylül 2007 gecesi İsrail uçaklarını tespit etti. Uçakların yakıt tankları Hatay ve Gaziantep’te bulundu. Olay, İsrail tarafının özür dilemesi ile geçiştirilmeye çalışıldı. İsrail’e nota verilmedi. Sadece BM Daimi temsilcisi Baki İlkin tarafından İsrailli emekli bir havacı generale uyduruk bir mektup gönderildi. Anayasanın 92.Maddesi ihlal edildi.

 

Anayasa İhlali 6 : 2008 yılından itibaren asker kişilerin kumpas davalarında yargılanması. Asker kişiler, askeri mahkeme yerine görevli ve yetkili olmayan adliye mahkemelerinde yargılandı. Anayasanın 37.Maddesi ihlal edildi.

Anayasa İhlali 7 : 2009 yılında Kozmik Büronun açılması. Başbuğ, Kozmik Büronun Başbakan Erdoğan ve Hükümetin talimatı ile açılarak arandığını belirtti. Yapılan arama ile Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 47 ve 125. Maddeleri ihlal edildi. Başbakan Erdoğan ve hükümet, yürütme yetkisini kanunlara uygun olarak kullanmadı.  Anayasanın 8.Maddesi ihlal edildi.

Anayasa İhlali 8 : 2013 yılında İç Hizmet Kanunu 35. Maddenin değiştirilmesi. Yapılan değişiklik ile İzmir, Aydın ve Muğla illerinde, yurt içinde bulunan Yunan askerleri ile yurt içinde bulunan PKK’lı teröristler TSK’ya karşı koruma altına alındı. Devlet kurumu olan TSK’nın, ülke bütünlüğünü koruma görevi engellendi. Anayasanın 5.Maddesi ihlal edildi.

Anayasa İhlali 9 : 2013 yılında Gökçeada Rum İlkokulunun açılması. Batı Trakya’da 2011 ve 2013 yıllarında toplam 26 Türk Azınlık Okulu, Rodos ve İstanköy’de 2013’de toplam 7 Türk Azınlık Okulu kapatıldı. Buna karşılık 2013’de Gökçeada Rum İlkokulunun açılması ile Lozan Antlaşmasının 40 ve 45. Maddeleri ihlal edildi. Anayasanın 90. Maddesi ihlal edildi.




 
Anayasa İhlali 10 : 2014 yılında peşmergenin Türk topraklarından geçirilmesi. Irak Anayasasının 9 ve 121. Maddelerine göre peşmerge, silahlı kuvvetler statüsünde değildir. 29 Ekim 2014’de Türk topraklarından geçirilen peşmergeler, terör örgütü olan PYD/YPG/PKK’ya destek verdi. Anayasanın 92. Maddesi ihlal edildi.

Anayasa İhlali 11 : 2015 yılında Süleyman Şah Türbesindeki toprakların PYD/YPG/PKK’ya terkedilmesi. Süleyman Şah Türbesi, 22 Şubat 2015’de, 37 km. geri çekilmek suretiyle Türk toprakları PYD/YPG/PKK’ya terkedildi. İsrail Koridorunun önü açıldı. Cumhuriyet döneminin ikinci toprak kaybı yaşandı. Anayasanın 3. Maddesi ihlal edildi.

Anayasa İhlali 12 : 2015 yılında Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesinin açılması. Batı Trakya’da 2011 ve 2013 yıllarında toplam 26 Türk Azınlık Okulu, Rodos ve İstanköy’de 2013’de toplam 7 Türk Azınlık Okulu kapatıldı. Buna karşılık 2015’de Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesinin açılması ile Lozan Antlaşmasının 40 ve 45. Maddeleri ihlal edildi. Anayasanın 90. Maddesi ihlal edildi.



Anayasa İhlali 13 : Başkomutanlık görevinin Yunanistan ile paylaşılması. Yunan işgali altında bulunan 18 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığı üzerindeki Başkomutanlık yetkisi Yunan Cumhurbaşkanı tarafından kullanılıyor. Erdoğan Başkomutanlık görevini, Yunan Cumhurbaşkanı Pavlopoulos ile paylaşıyor. Anayasanın 117. Maddesi ihlal edildi.



Tespit edilen 13 Anayasa ihlalinin 9’u Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde gerçekleşti. Türk Ceza Kanunu 309’da tanımlanan Anayasayı ihlal suçu Terörle Mücadele Kanunu’nun 3.Maddesine göre terör suçudur. Mevcut durum itibarıyla Erdoğan’ın Başbakanlık döneminde işlediği anayasayı ihlal suçlarından dolayı yargılanmasının önünde hiçbir yasal ve hukuki engel yoktur. Bu konuda emsal bir uygulama da var. 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra Anayasa Mahkemesi’nin 2 üyesi TCK 309 ve TCK 314 suçu yani terör suçu işledikleri gerekçesiyle yargılanıyor. Sonuç olarak 18 maddelik Anayasa değişikliği ile Erdoğan’ın Başbakanlık döneminde işlediği suçlardan dolayı yargılanmasını engellemek mümkün değildir. Devlet Bahçeli boşuna uğraşmasın.

Ümit YALIM
Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87