Bilim-Teknik:
CAN DOSTLARIMIZ
KÖPEKLERLE İNSANLARIN BENZER BEYİN TEPKİLERİ

Macar bilim adamları can dostumuz köpeklerin bazı olaylara insanlarla benzer tepki verdiğini ortaya çıkardı.Köpekler,ağlama, kahkaha gibi duygu yüklü seslere tıpkı insan beyni gibi tepki veriyor.

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki Bilimler Akademisi Eotvos Lorand Üniversitesi araştırmacıları, insanlarla köpeklerin duygusal bilginin işlenmesinde son derece benzer bir mekanizma kullandıklarını keşfetti.

Araştırmayı yöneten Attila Andics, çalışmanın sonuçlarının köpeklerin nasıl insan duygularına uyum sağladığını gösterdiğini söyledi.

Araştırmacılar, evde beslenen 11 köpeğin beyin faaliyetlerini MRI ile inceledi.

Araştırmaya katılan köpeklerin, MRI makinesine alışması için önce uzun bir eğitim programından geçmeleri gerekti. Araştırmacılar, bol bol övdükleri, ödül verdikleri köpeklerin MRI makinesinde sekiz dakika kadar hareketsiz yatmasını sağladı.

Köpeklerden elde eden veriler, 22 gönüllünün beyin taramaları ile de karşılaştırıldı. 

Araştırmacılar, köpeklere ve insanlara araba sesleri, düdük sesleri, insan sesleri ve köpek seslerinden oluşan 200 farklı sesi dinletti.

İnsan sesi duyduklarında hem köpeklerin hem de insanların beynindeki aynı bölgenin harekete geçtiği belirlendi.

Köpeklerin, ağlama, kahkaha gibi duygu dolu seslere tıpkı insanlar gibi işitme korteksleri ile tepki verdiği gözlendi.

Andics, "Köpeklerin, sahiplerinin duygusal değişimlerini fark ettiklerini biliyoruz. Aynı durum, köpek sahipleri için de geçerli. Artık bunun nasıl mümkün olduğunu biliyoruz" dedi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

ORİON DÜNYA’ya DÖNDÜ
ABD’nin Ay'a insan taşımayı hedefleyen Artemis Ay Programı çerçevesinde Ay yörüngesine gönderdiği...

Haberi Oku