Bilim-Teknik:
UZAYDAN İNTERNET
YENİ BİR TEKNOLOJİ

Google tarafından geliştirilen ve internet sansürünün önüne geçmeyi hedefleyen uProxy isimli sistemin duyurulmasından sonra, şimdi de bilim insanları Outernet ismi verilen ve internete uzaydaki uydular sayesinde ulaşılmasını sağlayan yeni bir teknoloji üzerine çalışıyor.

“Media Development Yatırım Fonu” tarafından desteklenen projeyle uzaya gönderilmesi planlanan ve “CubeSat” adı verilen küçük uydular aracılığıyla dünyadaki herkese internete ulaşım hakkı sağlanması öngörülüyor. İlk aşamada alışılmış internet erişimi yerine acil gelişmeler, haberler, protestolar veya eğitim programları gibi bilgilerin sağlanacağı ancak sistemin gelişmesiyle beraber, internete tam olarak ulaşmanın mümkün hale geleceği belirtiliyor. Maliyeti azaltmak için mini fırın büyüklüğündeki uyduların, dünyadan fırlatılmak yerine mekikle Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşınarak buradan dünya yörüngesine bırakılması planlanıyor. Bu sayede her bir uydunun fırlatma maliyeti 300 bin dolara düşürülecek.

ÜÇ YILDA TAMAMLANACAK

Fonun başkanı Peter Whitehead, “özgür toplumlar yaratılması adına, bağımsız haberlerin, bilginin ve tartışmalara erişimi desteklediklerini” ifade etti. Whitehead, projenin “kişisel hakların korunması için” oldukça önemli olduğunu da belirtti. Karim, bunun “üç yıllık bir sürede de yapılabileceğini ancak 12 milyar dolarlık bir yatırıma ihtiyaç olduğunu” belirterek, “Bu proje bağışlar sayesinde yürüyor. Biz uyduların yapımı ve verilerin organizasyonunu karşılayabiliriz. Projenin geri kalanı telekom devleri tarafından finanse edilirse 3 yıl içinde dünya özgür internete kavuşur” diye konuştu.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

ORİON DÜNYA’ya DÖNDÜ
ABD’nin Ay'a insan taşımayı hedefleyen Artemis Ay Programı çerçevesinde Ay yörüngesine gönderdiği...

Haberi Oku