ÇİN, ABD'yi ZORLUYOR!

FED Başkanı Yellen artık bu yıl faiz artırımına gideceklerini söyledikten sonra geçen gün açıklanan ABD istihdam artış verisinin 142 binle beklentilerin altında kalması nedeniyle tekrar FED’in faiz artırmayı 2016’ya öteleyebileceği konuşulmaya ve ‘beklenti 203 bindi ama eksik çıkınca ve işsizlik oranı yüzde 5.1 ile yerinde kalınca ‘FED faizi konusunda yeni tahminler gelmeye başladı. FED Boston Başkanı Eric Rosengren faiz artışının ertelenmesi sonucu çıkartılacak yorumlar yaptı. Minneapolis FED Başkanı Kocherlakota ise faiz artışının ertelenmesinin istikrarsızlığa yol açabileceğini belirtti.


ABD tarım dışı istihdam verisinin en düşük iki aylık istihdam artışını göstermesinin Çin öncülüğünde yaşanan küresel yavaşlamanın ABD ekonomisine verdiği zarar nedeniyle gerçekleştiği ileri sürülüyor.


ÇİN DÜNYAYI SARSIYOR!

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’den gelen kötü haberler küresel piyasaları vurmaya devam ediyor.

1-Varlık ve emtia piyasalarında ciddi kayıplar söz konusu. Bu da belirsizliğin devam edeceğine işaret ediyor.

2-Haziran ortasında önceki yıla göre yüzde 150 artışla rekor kıran Şanghay bileşik endeksinin, son 3 ayda yüzde 30’a yakın değer kaybetmesi, 1998 yılında yaşanan “Asya krizini” hatırlatırken, küresel piyasalarda da “domino etkisi” yarattı.

3-Gelişmekte olan ülkelerin borsaları da değer kaybetti. Aynı dönemde Bovespa Endeksi (Brezilya) yüzde 15.3, Borsa İstanbul 100 Endeksi yüzde 9.7, Sensex endeksi (Hindistan) yüzde 6 geriledi.

4-Bu borsalarda kaybın 11 trilyon dolar olduğu ve bu değer kaybının da son çeyrekte devam edeceği tahmin ediliyor.

5-Dünyada pamuk, bakır ve alüminyum tüketiminde birinci, petrol tüketiminde ise ikinci olan 1.3 milyar nüfusa sahibi Çin ekonomisinin bu denli yavaşlaması emtia ve varlık fiyatlarını oldukça olumsuz etkilemiş durumda. Çin’in talebini düşmesi petrol fiyatlarının da düşük seyretmesinin nedeni.

6-Çin’in büyüme hedefi bu yıl yüzde 7 olmasına rağmen bu oranının bile gerçekleşemeyeceği hususundaki beklentiler küresel resesyon korkusu yaratıyor.Çin’in beklenenen büyümeyi göstermemesi halinde küresel büyüme oranının yüzde 2’nin altına düşeceği ve bunun da küresel resesyon olduğu uluslararası mali kuruluşlar tarafından dile getiriliyor.

ABD KORKUYOR!

2008-2009 krizinden sonra hâlâ ekonomisini toparlayamayan ABD, Çin’den gelen kötü haberler ve küresel ekonomideki yavaşlamadan oldukça kaygılı. Zaten açıklanan veriler de ABD ekonomisinin bu gelişmelerden etkilendiğini gösteriyor. Bu nedenle de bindeler düzeyinde de olsa faiz artırımını bir türlü yapamıyor ve yapmaktan korkuyor.

DOLAR ÇILGINLIĞI

Dünya, Çin ve ABD faiz artırımına kilitlenmiş durumda. ABD verileri ülkemizde de herkesin takibinde. Çevrenizde “vay be ABD şu verisi beklentinin altında çıkmış. FED faiz artırmayacakmış. Bu durumda dolar düşermiş” gibi konuşmaları sık sık duyar olduk. Zaten bizdeki dolar artış ve azalışları için kahve falına bakıyoruz. Çünkü sorular “Bu yılın sonunda dolar ne olur? Yarın dolar artar mı?” şeklinde. Cevapları “olabilir, tahmin ediyorum” şeklinde vermeniz karşı tarafı tatmin etmiyor. Kesin yanıt; örneğin; yarın sabah dolar 3.04 olur, demenizi bekliyor.

Ah Amerika ah! Bizi dolar çılgını yaptın. Şu faizi Çin’e falan bakmadan bir miktar artır da,bu azaptan kurtulalım.


Çünkü ekonomimiz gelişmekte olan ülkeler arasında kırılganlık, risk, borçluluk bakımından dereceye girmeye devam ediyor ve kaygılarımız artıkça artıyor... Buna rağmen biz ekonomiyle ilgilenmiyor ve vaktimizi terör ve seçimler nedeniyle kaybediyoruz...


https://twitter.com/MPamukoglu
https://www.facebook.com/mustafa.pamukoglu.90 

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87