Dünya:
IŞİD KARŞITLARI, OCAK AYINDA ROMA'da TOPLANIYOR

IŞİD KARŞITLARI, OCAK AYINDA ROMA'da TOPLANIYOR

Suriye’de bir ateşkes ve rejim ile ılımlı muhalefet arasında bir diyalog kurulması amacıyla diplomatik girişimlerde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, bu kapsamda İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile Roma’da bir araya geldi.

İkili daha sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Burada konuşan Bakan Gentiloni, ABD’nin kara operasyonuna karşı olduğuna ilişkin bir soruya, “Bu ABD’nin, IŞİD’le mücadele faaliyetlerini hızlandırmayacağı anlamına gelmez. Bunu, bir buçuk ay içinde Roma’da yapacağımız, IŞİD karşıtı koalisyonun bir araya geleceği toplantıda konuşacağız” diye karşılık verdi.

Gentiloni, Suriye’de diplomatik girişimlerin önemine dikkat çekerken, Batı’nın, geçmişteki askeri müdahaleci tavrının, her zaman olumlu sonuçlar doğurmadığının da altını çizerek, “15-20 yıl önce sorunları çözmek için yapıldığı gibi, binlerce askerin alana inmesi nostaljisi yaşamamalıyız. Finansal açıdan da dahil, IŞİD’e karşı daha fazla birlik içinde olma iradesi ortaya koyabilen bir koalisyona ihtiyacımız var” diye konuştu.

İtalya, Libya’da yapılan hataların Suriye’de de tekrarlanmaması için, bu ülkede yapılan operasyonlar konusunda “temkinli” tutumuyla biliniyor. Bu nedenle Matteo Renzi liderliğindeki hükümet muhalefet tarafından, IŞİD terör örgütüne karşı net bir tutum ortaya koymamakla suçlanıyor.

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da 8-9 Aralık tarihlerinde, “siyasi çözüm” gündemi ile Suriyeli muhaliflerin bir araya geleceğine de değinen Gentiloni bu görüşmelerden çok şey beklediklerini de belirtti.

“SURİYE’DE TÜNELİN UCUNDAKİ IŞIK GÖRÜNDÜ”

Siyasi bir çözüm olmadan IŞİD’le mücadele edilemeyeceği görüşünü yineleyen Staffan De Mistura ise, “IŞİD’le, askeri güç bağlamında mücadele edilmesi zorunludur ve bu yapılabilir, çünkü onlar bize karşı bunu yapıyor. Ancak siyasi bir çözüm ve IŞİD’i izole etmek için çalışmadan bu mücadeleyi kazanamayız” dedi.

Ekim ayında Viyana’da yapılan görüşmelerin, Suriye’de çözüme ilişkin tünelin ucundaki ışığın görünmesini sağladığını söyleyen De Mistura, “Orada herkesi aynı masanın etrafında toplamak, Suriye halkına küçük bir umut ışığı vermek bakımından önemliydi” diye konuştu.



DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BELÇİKA'da PKK PROVOKASYONU
Belçika'nın Limburg bölgesindeki Heusden-Zolder ilçesinde terör örgütü PKK yandaşlarının provokasyonu...

Haberi Oku