Dünya:
ARJANTİN DEVLET BAŞKANI PANAMA SKANDALINDA
ARJANTİN DEVLET BAŞKANI PANAMA SKANDALINDA

Panama merkezli hukuk firması Mossack Foncesa'nın internete sızan belgelerinde devlet başkanı Mauricio Macri'nin adının olması Arjantin'de büyük tartışma yarattı.

Macri'nin yanında Lionel Messi, Heinze politikacı, sporcu ve işadamlarından oluşan 570 Arjantinlinin ismi Panama belgelerinde geçiyor.

La Nacion gazetesinde yer alan habere göre, Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, babası Franco ve kardeşi Mariano ile birlikte Bahama Adalarındaki kuruluş tarihi 1998 ile feshedildiği 2009 tarihine kadar 11 yıl boyunca Fleg Trading Limited şirketinin yönetiminde ye aldılar. Ancak 2007 yılında ilk kez Buenos Aires valisi seçilen Macri'nin yeminli mal beyanında Fleg Tradingle ilgili herhangi bir beyanatı bulunmuyor.

Listede Lanus belediye başkanı Nestor Grindetti'nin olması da Macri'yi zora sokan diğer bir isim olarak Panama belgelerinde yer alıyor. Mauricio Macri'nin 2007-2015 tarihleri arasında iki dönem üst üste valiliği yaptığı yıllarda Grindetti Buenos Aires eyaleti ekonomi bakanı görevini yürütüyordu. İnternete sızan belgelere göre Grindetti, 2010-13 yılları arasında Panama merkezli bir şirketi ve İsviçre’deki gizli bir banka hesabını yönetmiş. İktidarının ilk 100 gününü tamamlayan Macri, yüksek enflasyon ve ekonomide durgunluk gibi sorunlarla uğraşırken Obama ziyareti ile hızla kaybettiği imajı yeniden yükselmeye başlamıştı. Ancak Buenos Aires Katolik Üniversitesi'nin Macri'nin iktidara geldiği son üç ayda aldığı ekonomik tedbirler neticesinde 1,4 milyon Arjantinlinin yoksulluk sınırına döndüğü araştırmasının ardından toplu taşımada %100'e , gaz ve suda %300'e dayanan zamlarla birlikte Macri'nin ülkenin en büyük ve güçlü sendikalarından taşımacılık sendikası lideri Pablo Moyano'nun deyimiyle “balayı günleri sona erdi.”

Skandalın Arjantin basınında yer almasıyla birlikte hükümet bir bildiri yayınlayarak Macri'nin hiçbir şekilde adı geçen şirketle ilgisinin olmadığını açıkladı. Bildiride “Fleg Trading şirketi yatırımcı veya holding şirketi olarak Brezilya'daki diğer finansal olmayan şirketlere iştirak etmek amacıyla aile şirketine bağlı olarak kuruldu, bu yüzden Macri herhangi bir hissesi olmadan dönemsel olarak yönetici olarak atandı” ifadeleri yer aldı. Panama belgelerinde yer alan diğer bir isim ise Nestor Kirchner'in eski danışmanı Daniel Munoz. 2007 yılına kadar Nestor Kirchnerle birlikte çalışan Munoz, üç yıl önce kirli para aklamaktan kovuşturma geçiştirmişti. Wikileaks ve Panama belgelerine göre Munoz, İngiltere'ye bağlı Virgen adalarındaki bir şirkette eşiyle birlikte hisse satın almış görünüyor. La Nacion gazetesi Munoz'un 2013 yılında tüm kamu görevlerinden istifa ettikten sonra bu işe başladığını yazdı.


DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KRİZ YARATACAK İDDİA
ABD'li üst düzey bir yetkili, İsrail savaş uçaklarının, misilleme amacıyla, ülke sınırlarına...

Haberi Oku