Dünya:
BU KEZ de 'PANAMA LEAKS'
BU KEZ de 'PANAMA LEAKS'

Süddeutsche Zeitung


Panama’da off-shore danışmanlık hizmet veren Mossack Fonseca adlı şirkete ait 11,5 milyon belge sızdırıldı. Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine kimliği belirsiz kişiler tarafından verilen belgeler, 80 ülkeden politikacı, işadamı, sporcular, sanatçılar, FİFA yetkilileri, uyuşturucu kaçakçıları gibi çok sayıda kişiye ait gizli hesaplara ait bilgileri içeriyor.

214 bin firmaya ait 11,5 milyon belgenin büyüklüğü 2,6 terabyt.

Şu ana kadar sızdırılan belgelerde Rusya lideri Vladimir Putin’in yakın çevresinden isimler, Suudi Arabistan kralı Selman bin Abdülaziz, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroschenko, Gürcistan eski Başbakanı Bidsina Iwanischwili, İzlanda Başbakanı Sigmundur Davio, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kuzeni, Pakistan ve Arjantin Devlet Başkanları başta olmak üzere aralarında halen görevde olanların da yer aldığı 12 devlet ve hükümet başkanının adı geçiyor. 80 ülkeden 400 gazetecinin oluşturduğu konsorsiyum tarafından derlenen belgelere ait bilgilerin önümüzdeki günlerde 100 farklı basın yayın kuruluşunda Panama Papers adıyla tek tek deşifre edilmesi bekleniyor. Belgeler arasında Türkiye’den de kişiler ve şirketlerin bulunduğu belirtiliyor.

BBC

Panama belgelerinin Alman gazetesi Suddeutsche Zeitung gazetesine gönderildiği daha sonra Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu ile paylaşıldığı, BBC ve Guardian'ın bu belgeleri analiz eden 107 medya kuruluşundan biri olduğunu ancak BBC'nin bu kaynağının kimliğini bilmediği aktarıldı. 

BBC'nin haberine göre, belgelerde yeni ve eski devlet başkanları ve başbakanlar ve bunların yakınlarının isimleri de yer alıyor.

Verilerde gizli deniz aşırı şirketlerin aralarında eski Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi ve Suriye lideri Beşar Esad ile ilişkili bağlantılar içerdiğini aktarılırken, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yakın ilişkisi olan Rus bankasının işlettiği milyar dolarlık para aklama zincirinin de varlığından söz ediliyor.





DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BELÇİKA'da PKK PROVOKASYONU
Belçika'nın Limburg bölgesindeki Heusden-Zolder ilçesinde terör örgütü PKK yandaşlarının provokasyonu...

Haberi Oku