Dünya:
EFSANE LİDER HAYATINI YİTİRDİ
EFSANE LİDER FİDEL CASTRO HAYATINI YİTİRDİ

Fidel Castro hayatını kaybetti. Küba'nın eski devlet başkanı Fidel Castro 90 yaşında yaşamını yitirdi. Küba Devlet Başkanı Raul Castro devlet televizyonundan abisi Fidel Castro'nun ölüm haberini doğruladı. Raul Castro, Fidel Castro'nun naaşının kendi isteği üzerine yakılacağını ve bugün naaşın krematoryuma gönderileceğini duyurdu.

Fidel Castro hayata gözlerini yumdu. Küba Devlet Televizyonu son dakika haberi olarak bildirdiği gelişmede 90 yaşındaki Fidel Castro'nun hayatını kaybettiği duyuruldu. Fidel Castro Küba Devlet Başkanlığı görevini 2008 yılında kardeşi Raul Castro'ya bırakmıştı.

'FİDEL CASTRO'NUN NAAŞI YAKILACAK'

Küba Devlet Başkanı Raul Castro, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada abisi Fidel Castro'nun yaşamını yitirdiğini açıkladı. Duygulu konuşmasının sonunda Küba Devrimi'nin sloganı olan "Her zaman zafere doğru" diyen Raul Castro, Fidel Castro'nun naaşının kendi isteği üzerine yakılacağını ve bugün naaşın krematoryuma gönderileceğini duyurdu. Küba’da önümüzdeki birkaç gün boyunca ulusal yas yaşanacak. 

Küba'yı yeniden halkına veren lider olarak tanınan Castro, 1976 - 2008 yılları arasında devlet başkanı olarak Küba'yı yönetmişti. Fidel Castro, 2008'de devlet başkanlığını kardeşi Raul Castro'ya devretmişti. Fidel Castro Küba’yı 50 yıl boyunca tek parti yönetimiyle yönetti.

FIDEL CASTRO KİMDİR?

Castro, 1926 yılında Biran yakınlarında doğdu. İspanyol göçmeni bir toprak sahibi olan Angel Castro Argiz’in aşçısı Lina Ruz’dan doğan çocuğudur. Ülkesinde sosyalizmi kurma çalışmalarının yanında, Afrika ve Latin Amerika ülkelerindeki sosyalist hareketlere destek verdi. 

Öğrenimini Havana Üniversitesinde yaptı ve hukuk doktoru olarak mezun oldu. 1947’de Dominik Cumhuriyetine karşı başarısızlıkla neticelenen çıkarma hareketinde bulundu. 26 Temmuz 1953’te Santiago’daki Moncado kışlasına başarısız bir baskın düzenledi. Tutuklanarak, Santiago da Kuba Yüksek Mahkemesinde yargılandı. Mahkemede suçlu bulunarak on beş yıla mahkum edildi. Juventud Adasında belli bir müddet hapis yattıktan sonra, geri kalan cezası affedilerek 1955’de serbest bırakıldı.

1955’te Küba’dan ayrılarak Meksika’ya geçti. Burada yeni bir örgüt kurdu. 1956 yılında Küba’ya girişilen çıkarma başarısızlıkla sonuçlanınca, kardeşi Raul ve Ernesto Che Guevera’nın da bulunduğu bir grup arkadaşlarıyla birlikte Sierra Maestra Dağlarına çekildi. Orada başlattığı hareketi, diğer şehirlerdekilerle birleşerek iyice kuvvet kazandı. Devlet Başkanı Batista, 1 Ocak 1959’da Dominik Cumhuriyetine kaçınca, Castro ve taraftarları, 1959 yılı başlarında Havana’ya girdi. Kendisi başkanlığa, Manuel Uritia Leo ise devlet başkanlığına getirildi. Castro hükumeti geniş kapsamlı toprak reformuna girişti. Topraklarının kamuşlaştırılmasından zarar gören ABD şirketlerinin baskısıyla, ABD hükumeti Küba’ya karşı ekonomik ambargo uygulamaya başladı. Castro, şeker karşılığında Sovyetler Birliğinden aldığı ham petrolü, ABD şirketlerinin elindeki rafinerilerde işletemedi. Bunun üzerine bütün rafinerileri devletleştirdi. Bu durum zaten soğuk olan ABD-Küba ilişkilerini iyice bozdu. 1961 yılının Nisan ayında ABD, Castro’yu devirmek için Küba’ya karşı Domuzlar Körfezi Harekatını (Bay of Pigs) yaptı. Fakat CIA tarafından düzenlenen bu harekat başarısızlıkla sonuçlandı. 

Castro, 1 Mayıs 1961’de Küba’yı "Sosyalist Cumhuriyet" ilan etti. 1962 senesinde Küba’ya Sovyet yapısı nükleer başlıklı füzeler yerleştirmesi sebebiyle ABD ve Rusya’yı savaşın eşiğine getirdi. 

Aralık 1979’da Rusya’nın Afganistan işgalini destekleyenlerden biri olan Castro, 7 Şubat 1986’da Küba, Komünist Partisinin üçüncü kongresinde yapılan seçimde partinin birinci sekreterliğine yeniden seçildi. Partinin ikinci sekreterliğine, kardeşi Raul Castro getirildi.


Hürriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

OBAMA’dan 8 YIL SONRA BİR İLK
Eski ABD Başkanı Barack Obama, Londra'da Başbakanlık Ofisi’nde görüldü. Obama'nın 8 yıl sonra...

Haberi Oku