Dünya:
EUROGROUP-YUNANİSTAN ANLAŞMASI SAĞLANDI
EUROGROUP-YUNANİSTAN ANLAŞMASI SAĞLANDI

Eurogroup Başkanı: "Yunanistan Euro Bölgesi'nden çıkmayacak"

Yunanistan, sabaha kadar süren toplantılar sonrasında Avrupalı liderlerle üçüncü kurtarma paketini alma konusunda anlaştı. Eurogroup Başkanı Jeroem Dissjelboem, kritik toplantı sonrasında ilk kez konuştu ve Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmayacağını söyledi. Anlaşma sonrasında Angela Merkel de konuştu. Merkel, Alman Parlamentosu'nu olağanüstü toplantıya çağıracaklarını söyledi. Yunanistan bu anlaşmayla üçüncü kez Avrupa'dan kurtarma paketi almış oldu.

Eurogroup Başkanı Jeroem Dissjelboem açıklamalarda bulunuyor:

"14 saat bir toplantı yaptık. Masadaki bütün gündem maddelerini değerlendirdik. Güven meselesi çok önemliydi. Özellikle reform maddi durum ve borç sorunları.Bütün bunları konuştuk. Bunları sağlamak zorunda kaldık. Yunanistan’ı yeniden rayına oturtmak için çaba gösterdik. Zirve boyunca anlaşma sağlandı. Ve anlaşma metnine bakıldığında bazı konuları göreceksiniz. Yunanistan meclisi önemli konularda çalışacak. Yunan Meclisi’nin onayı gerecek. Üye devletler işbirliği içinde çalışacak. Yunanistan’ın tekliflerinin güçlendirilmesi gerekiyor. Borç ve finansman konusuda anlaşma içinde yer alıyor. Ve bir form oluşturulacak. Varlıklar bu fona transfer edilecek.

Özelleştirme Yoluyla olabilir. Bu para borcun azaltılması için kullanılacak. Önümüzdeki zorlu konulardan bir tanesi de bankalar olacak. Ve bu para da bankaların sermayelerini sağlayamaya çalışacak.

Birkaç saat uyuduktan sonra yine toplantıya gideceğiz. Yunan Meclisi’nin onayı gerekiyor bunun için. Ve bu gerçekleştikten sonra Çarşamba günü Eurogroup çağrısı olacak. Ulusal meclisler de bunu oylayacaklar."

SYRIZA'NIN ZITTI BİR ANLAŞMA

Dissjelboem, basından gelen soruları da yanıtladı.

Eurogroup Başkanı, "Yunan hükümetinin bu haliye anlaşmayı onaylayamayacağı gibi yorumlar var buna ne diyorsunuz?" sorusuna, " SYRIZA’nın zıttı bir anlaşma gibi bu. Şu anda çok erken hangi yöne gider bilemiyoruz bu tartışma" yanıtını verdi.

MERKEL: "OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI YAPACAĞIZ"

Toplantı sonrasında Almanya Başbakanı Angela Merkel de konuştu.

Merkel, "Siyasi bir karar ortaya çıktı. Bu kararda da bir programdan söz ediyoruz. Yunanistan IMF programından sonra 2016’dan sonra Temmuz’un 15’ine kadar da önemli adımların atılması gerekiyor diye konuşuldu. Yunanistan’ın atması gereken adımlar var. Emeklilik sisteminin değiştirilmesi ve mevcut mali politikada yapılması gereken değişiklikler ve önümüzdeki süreçte bankaların çalışmala devam edebilmesi için bunun yanısıra Çarşamba gününe kadar Yunanistan parlamentosunun onaylaması gereken adımlar var. Bundan sonra da kendi meclislerimiz süreci başlatacaklar. Bundan sonraki süreçte de Eurogroup bunu ele alacak. Resmi anlaşma o zaman yürürlüğe girecek. Biz de o zaman Alman Parlamentosunu olağanüstü toplantıya çağıracağız. Bundan sonraki süreçte önemli değişiklikler yapmak gerekiyor" dedi.

Merkel sonrasında şöyle konuştu:

"87 milyarlık bir rakam söz konusu burada sürdürülebilirlik nasıl yapılır ona baktık. 50 milyar euroluk bir fon konusunda anlaşmaya varıldı. Bu fondan elde edilen gelir de ki AB yönetimi denetimi altında olacak bu. Bu fonun bir kısmı borcun azaltılması için kullanılacak. Bir kısmı da doğrudan yatırıma harcanacak. Özelleştirme konusunda elimizde olan en iyi imkanları kullanarak mümkün olan en iyi geliri elde etmeyi hedefliyoruz. Geçmişte de daha önce gördük. Burada önemli olan uygulamadır.  Bu süreçtede kurumlar normal işlemeye başlamalı. Yunanistan’da başlayanlar da diğer ülkelerde yaşananlara paralel. İnsani bir kriz var. Yunan hükümetine biz de yardım etmek istiyoruz. Şubat ayında kabul edilen bazı yasalar vardı. Ve bu yasalardan da geri adım atılması gerekecek. Paranın önemli bir kısmı bankaların sermayelendirmesi için kullanılacak. Son birkaç ayda zorluk yaşanmıştı biliyorsunuz. Avrupa geneline baktığınızda belli bir miktar büyüme gerçekleşmiş ve bu büyüme gerçekleşmişti."

JUNCKER: "YUNANİSTAN ÇIKMAYACAK"

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmayacağını açıkladı.
Euro Bölgesi liderlerinin Yunanistan ile ilgili toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Juncker, Yunanistan konusunda bir anlaşmaya varıldığını söyledi. Juncker, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalmaya devam edeceğinin altını çizdi.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk da, Yunanistan'ın ciddi reformlar ve mali destek ile kurtarılması için oybirliğiyle anlaşmaya varıldığını açıkladı. Anlaşmaya göre, Yunanistan bankalarına 25 milyar eroluk fon sağlanacak.aklar."
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BELÇİKA'da PKK PROVOKASYONU
Belçika'nın Limburg bölgesindeki Heusden-Zolder ilçesinde terör örgütü PKK yandaşlarının provokasyonu...

Haberi Oku