Dünya:
İRAN'da MECLİS'e ve HUMEYNİ TÜRBESİNE KANLI SALDIRI

İRAN'da MECLİS'e ve HUMEYNİ TÜRBESİNE KANLI SALDIRI

İran'da bugün iki stratejik saldırı düzenlendi. Meclisteki saldırıda 7 kişi öldü ve 4 kişi rehin alındı. İkinci saldırı Ayetullah Humeyni türbesi önünde gerçekleşti. Burada da 4 silahlı saldırgan türbenin içine girmeye çalıştı; 1 kişiyi öldürdü, 5 kişiyi yaraladı. Türbedeki saldırganlardan birisinin üzerindeki bomba yüklü yeleği patlattığını açıkladı. Kadın olduğu açıklanan bir saldırganın ise siyanür içip intihar ettiği belirtiliyor. İran parlamentosunda saldırganlardan birisi bombalı yelekle intihar saldırısı gerçekleştirdi. İki saldırıyı da IŞİD üstlendi. İran, saldırılarda toplamda 12 kişinin öldüğünü, 39 kişinin ise yaralandığını açıkladı. AA ise 12 ölü 43 yaralı olduğunu duyurdu.

İran meclisine yönelik silahlı saldırıda bir koruma görevlisinin hayatını kaybettiği, iki kişinin ise yaralandığı aktarıldı. Tasnim haber ajansı, doğrulanmayan kaynakların, parlamento saldırısında 7 kişinin hayatını kaybettiğini ve 4 kişinin rehin alındığını söylediğini aktardı. 

İranlı milletvekili İlyas Hazrati, 3 silahlı saldırganın iki sivili yaraladığını, saldırganlardan birinin tutuklandığını açıkladı. Hazrati, saldırganlarda kalaşnikof model silah ve tabanca olduğunu söyledi. Reuters'ın haberine göre saldırganlar meclisin kuzey kapısından girerek korumalara ateş açtılar ve içeri girmeye çalıştılar. Parlamento binasına giriş-çıkışlar kapatıldı, parlamentoya giden yollardan ise geçişe izin verilmiyor. 

BBC Farsça Servisi'ne göre, 1979'daki İslam Devrimi'nden sonra İran'da ilk kez Meclis'e saldırı düzenlendi. 

MECLİSTE KENDİSİNİ PATLATTI

Meclise saldırı gerçekleştiren ve daha sonra 4 kişiyi rehin alan saldırgan ilk etapta polis tarafından kuşatıldı. Yanında 4 rehine bulunduğu ifade edilen saldırgan daha sonra üzerindeki intihar yeleğini infilak ettirdi. Fars Haber Ajansı, 4'üncü katta bulunan saldırganın çevresinin polisler tarafında sarıldığını açıklamıştı. Saldırganın yanındaki rehinelerin akibeti henüz bilinmiyor. Saldırganların meclise kadın kıyafetleri giyerek geldikleri ifade edildi. 

İKİNCİ SALDIRI HUMEYNİ TÜRBESİNDE

Meclisin önünde çatışma bulunduğuna yönelik haberlerin gelmesinin hemen ardından İran devlet televizyonu, Ayetullah Humeyni'nin türbesi önünde de silahlı saldırı düzenlendiğini duyurdu.

Mehr haber ajansı, Humeyni türbesine saldıran üç kişiden ikisinin gözaltına alındığını, üçüncü saldırganın 'intihar yeleğini' infilak ettirdiğini duyurdu.  Kendini patlatan intihar bombacısının kadın olduğu bilgisini paylaşıldı. Olayda toplamda, 1 ölü 5 yaralı olduğu ifade ediliyor. 

12 ÖLÜ, 39 YARALI

Reuters'a göre Humeyni'nin türbesine ise 4 saldırgan girmeye çalıştı. İran merkezli Press TV, Humeyni'nin türbesine saldıranlardan birinin ise siyanür içerek intihar ettiğini aktardı. İran, saldırılarda 12 kişinin öldüğünü, 39 kişinin ise yaralandığını açıkladı. 

İran İstihbarat Bakanlığ ise, saldırıların 'terörist gruplar' tarafından düzenlendiğini açıklarken, üçüncü bir grubun saldırı düzenlemeden hemen önce yakalanarak gözaltına alındığını belirtti. Bakanlık, halka toplu taşıma araçlarından uzak durmalarını söyledi.

IŞİD ÜSTLENDİ

Terör örgütü IŞİD, İran Meclisi ve Humeyni Türbesi'nde düzenlenen saldırıyı üstlendi. IŞİD'e ait olduğu bilinen sosyal medya hesabında, "Tahran'ın merkezindeki Meclis ve Humeyni Türbesi saldırısını İslam devleti savaşçıları yaptı." ifadesi kullanıldı.  Saldırı, söz konusu terör örgütünün İran'da düzenlediği ilk eylem oldu. 

Terör örgütü IŞİD'ın haber merkezi Amak, terör saldırısının hedefi olan İran parlamentosunun içinde çekilen bir görüntü yayınladı. Görüntüde, bir terörist ve yerde yatan bir kişi ekrana yansıdı. 

AB Dış İlişkiler Temsilcisi Federica Mogherini, "Bugün, yine çok üzücü bir gün. Saldırılara ilişkin haberleri yakından takip ediyoruz. Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'le iletişime geçeceğim" dedi.



Hürriyet Gazetesi
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

OBAMA’dan 8 YIL SONRA BİR İLK
Eski ABD Başkanı Barack Obama, Londra'da Başbakanlık Ofisi’nde görüldü. Obama'nın 8 yıl sonra...

Haberi Oku