Dünya:
İŞTE ST PETERSBURG BOMBACISI
İŞTE ST PETERSBURG BOMBACISI

Rusya'nın St. Petersburg kentinde 11 kişinin öldüğü, 51 kişinin de yaralandığı terör saldırısı sonrası, Rus güvenlik güçleri saldırının kaynağını belirleyebilmek için alarma geçerken, Interfax Haber Ajansı, Kırgız güvenlik birimlerine dayandırarak, saldırganın Kırgızistan doğumlu Rus vatandaşı olduğunu bildirdi. Kırgızistan güvenlik birimleri şüphelinin 1995 doğumlu Ekbercan Celilov olduğunu duyurdu.

St. Petersburg kentinde dün iki metro durağı arasında meydana gelen patlamada 11 kişi hayatını kaybetmiş, 51 kişi de yaralanmıştı. Rusya'nın Interfax haber ajansı ismini vermediği bir emniyet kaynağına dayandırdığı haberinde, saldırının radikal İslamcı örgütlerle bağı olan bir intihar bombacısı tarafından düzenlendiğini yazdı. Saldırının "terör saldırısı" olduğu doğrulandı, ancak kaynağına ilişkin resmi bir açıklama gelmedi.

SALDIRGANLAR ORTA ASYALI

TASS haber ajansına göre resmi soruşturma biri kadın biri erkek olmak üzere iki Orta Asyalı'nın saldırıda rol oynadığını doğruluyor.

SALDIRIYI ÜSTLENEN OLMADI

Saldırıyı şimdiye kadar hiçbir örgüt üstlenmedi, ancak saldırı DAEŞ'in, Suriye savaşında cihatçılara yönelik sürdürdüğü askeri operasyonlar nedeniyle Rusya'da saldırılar düzenlenmesi çağrısının ardından geldi. Rus yetkililerin korkunç saldırının DEAŞ'la ilişkili olduğuna inandığı bildiriliyor.



MOSKOVA’ya GÖZDAĞI mı?

Putin, saldırılar sırasında Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko ile görüşme halindeydi. Bu, eylemin Putin’e gözdağı verme amacı taşıdığı yönünde yorumlara neden oldu. Medyada, “Bu eylemi kim yaptıysa Rusya yönetimine gözdağı vermek istediği ortada. Bombalar patladığı sırada Putin, Strelna Sarayı’nda komşu ülke Belarus lideri Lukaşenko ile görüşmeler yapıyordu. Şüphesiz zamanlama çok enteresan” yorumları yapıldı.

İnterfaks, şüpheli şahsın intihar saldırısı sırasında öldüğünü yazdı fakat Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, saldırının arkasında intihar bombacısı olduğu yönündeki haberler hakkında yorum yapmadı. Tass ajansı ise saldırıyı bir kadının gerçekleştirmiş olabileceğini aktardı.

St. Petersburg’daki yetkililer, kurbanların anısına üç günlük yas ilan etti. Patlama meydana geldiği sırada şehirde bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, akşam saatlerinde olay yerini ziyaret ederek, çiçek bıraktı.



TRUMP PUTİN'e BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olay yerine çiçek bırakırken, ABD Başkanı Donald Trump'ın Putin'i telefonla arayarak başsağlığı dilediği öğrenildi.
Rus Terörle Mücadele Komitesi, patlamanın Sennaya Ploshchad ve Tekhnologichesky Institut metro durakları arasında gerçekleştiğini duyurmuştu.
Komite, St. Peterburg metrosunda bulunan bir bombanın da etkisiz hale getirildiğini açıklamıştı. 

BM VE ABD'den KINAMA

BM Güvenlik Konseyi'nden yapılan açıklamada 11 kişinin ölmesine ve 45 kişiden fazla kişinin yaralanmasına neden olan bombalı terör saldırısını 'barbarca ve korkakça' diye nitelendirilerek, saldırının sorumlularının bir an önce adalet önüne çıkarılması istendi.

Diğer yandan ABD'nin Birleşmiş Milletler'deki temsilcisi Nikki Haley de yaptığı açıklamada saldırı görüntülerini 'yürek paralayıcı' olarak nitelendirerek, "Suçsuz insanları hedef alan aşırıcıların yenilmesinde ABD'nin Rusya'yı destekleyeceğinden emin olabilirsiniz" dedi.


Hürriyet Gazetesi
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

OBAMA’dan 8 YIL SONRA BİR İLK
Eski ABD Başkanı Barack Obama, Londra'da Başbakanlık Ofisi’nde görüldü. Obama'nın 8 yıl sonra...

Haberi Oku