Dünya:
KORKUNÇ DEPREM: '8,3'

KORKUNÇ DEPREM: "8,3"

Şili'de 8,3 büyüklüğünde deprem: En az 5 ölü


Şili'de meydana gelen 8,3 büyüklüğündeki depremde en az beş kişi hayatını kaybetti. Güney Amerika'nın birçok ülkesinde hissedilen depremin ardından oluşan küçük tsunami dalgaları Şili kıyılarına ulaştı.


Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi'ne (USGS) göre, merkez üssü başkent Santiago'nun 228 kilometre kuzeyi olan deprem, 25 kilometre derinlikte meydana geldi.


Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, yerel saatle 07.54'te (TSİ 01.54) gerçekleşen depremin ardından oluşan tsunaminin, tüm Şili kıyılarını vurabileceği uyarısında bulundu.


Tsunami dalgaları Şili'deki bazı kasabalara vururken, halktan kıyı şeridini terk etmeleri istendi. Reuters'ın haberine göre; Şili donanması, Coquimbo kasabasına vuran dalgaların boyunun 4,5 metreye ulaştığını duyurdu.


Tsunami dalgalarının ilk vurgu noktalardan biri, turistik Valparaiso kenti oldu.


Güney Amerika'nın bir bölümü, Hawaii, California ve Fransız Polinezyası için de tsunami uyarısı yapıldı. Küçük tsunami dalgalarının, Yeni Zelanda ve Japonya'ya da ulaşabileceği belirtildi.


Şili İçişleri Bakanlığı, depremde en az beş kişinin hayatını kaybettiğini, 1 milyon kişinin tahliye edildiğini açıkladı. Birçok binanın hasar gördüğü depremde onlarca kişi de yaralandı. Bakanlık, bir kişinin de kayıp olduğunu duyurdu.


Yetkililer, ölenler arasında, merkez üssüne 46 kilometre uzaklıktaki Illapel kentinde yıkılan bir duvarın altında kalan 26 yaşındaki bir kadın ile Santiago'da kalp krizi geçiren bir kişinin olduğunu açıkladı.


Tsunami uyarısı yapılan bazı bölgelerdeki alarm bir süre sonra kaldırıldı. Ancak halen üç metre boyundaki dalgaların kıyı şeridine ulaşabileceği belirtildi.


Birçok ev ve iş yerinin zarar gördüğü belirtilirken, tsunami tehdidi altındaki bölgelerden halkın tahliyesi sürüyor.

YAĞMA BAŞLADI

Reuters'ın haberine göre, sahil kasabalarından Los Vilos'un belediye başkanı, boşaltılan evlerin yağmalanmaya başlandığına dair şikayetler aldıklarını söyledi.


Deprem, kıtanın diğer tarafındaki Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te dahi hissedildi.


Sahil kenti La Serena'daki bir AVM'de büyük hasar oluştu.



Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 2010 yılındaki depremde büyük zarar gören Santiago'nun güneyindeki Constitucion bölgesinde yer alan hastane ve hapishanedekilerin tahliye edildiği ifade edildi.


Ülkede 2010 yılında gerçekleşen 8,8 büyüklüğündeki depremde 500'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Yaklaşık 220 bin evi yıkan 2010 depremi, Dünya'nın eksenini kaydırarak, bir günün 1.26 mikrosaniye kısalmasına neden olmuştu.

DEPREME EN HAZIR ÜLKELERDEN BİRİ

Dünyada kayıtlara geçen en büyük deprem de 1960 yılında Şili'de yaşanmıştı. 9.5 büyüklüğündeki deprem, 2 bin 200-5 bin 700 arasında can kaybına neden olmuştu.

Bu depremden ders çıkaran Şili, yaptığı güçlendirme çalışmaları ve uygun bina yapımıyla, yaşanabilecek yeni felaketleri hazırlıklı karşıladı.

Güvenlik güçleri ve yardım ekiplerinin deprem konusunda eğitildiği ülkedeki binalara ilişkin deprem kodları çok sıkı uygulanıyor. Şehir planlamasınnın iyi yapıldığı Şili'deki kentlerin altyapısı da çok güçlü. Yollar ve hastaneler felaket senaryolarına uygun planlanmış durumda.


"FARKI YARATAN..."

Uzmanlara göre, Şili'nin yaşanan son depremden 2010'dakinden çok daha az hasarla çıkması, ülkenin geçen beş yıl içinde dersine çok daha iyi çalıştığını gösteriyor.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi'nden jeofizikçi Susan Hough, "Depremin etkisi, biraz gayrimenkûl gibidir: Aslolan, konumdur... Ama şurası gerçek ki, Şili depreme hazırlıklı olmak ve risk azaltımı konusunda dünyanın birçok ülkesinin önünde. Farkı yaratan da bu" diye konuştu.



Hürriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BELÇİKA'da PKK PROVOKASYONU
Belçika'nın Limburg bölgesindeki Heusden-Zolder ilçesinde terör örgütü PKK yandaşlarının provokasyonu...

Haberi Oku