Ekonomi:
HÜKÜMETTEN VERGİ BORÇLARINA AF HAMLESİ
HÜKÜMETTEN VERGİ BORÇLARINA AF HAMLESİ

Maliye Bakanı borç affı detaylarını açıkladı

Maliye Bakanı Naci Ağbal yüzbinlerce kişiyi ilgilendiren alacakların yeniden yapılandırmasının detaylarını açıkladı. Ağbal, alacakların yeniden yapılandırılması kanunu kapsamında 6,3 milyon kişinin borcunu yapılandırabileceğini ifade etti ve vergi dairelerine 50 liranın altında borcu olanların borçlarının tamamen silineceğini ifade etti.

Maliye Bakanı, “Yeniden yapılandırma kanunu ile vatandaşların kamuya olan borçlarının daha az faizle ödemesinin yolunu açıyoruz” dedi.

Ağbal, “Vergi daireleri ile olan davaları ortadan kaldırıyoruz” diye devam etti.

VERGİ CEZALARI TAMAMEN KALKIYOR

Ağbal, "Yeniden yapılandırma kanununun en geniş kapsamı vergi borçlarıyla ilgili. Vatandaşların en fazla motorlu taşıt vergisi borçları var. Bu yeniden yapılandırma sonucunda bu borçlar taksitle ödenebilecek. Vergi dairesi borcuna geçmişten kalan bir cezası varsa bunu tamamen ortadan kaldırıyoruz. Vergi cezalarını tamamen ortadan kaldırıyoruz" dedi.

Maliye Bakanı, bu uygulamadan 6,3 milyon kiş yararlanacağını bunun da 3,9 milyon kişinin motorlu taşıtlar vergisi borcu olan kişiler olduğunu söyledi.

Ağbal, bu 6,3 milyon kişiden büyük bir bölümünün borcunun 1000 liranın altında olduğunu belirtti.

ÖĞRENİM KREDİSİ ALANLAR

Ağbal, vergi dairelerinin takip ettiği 5800 bin öğrencinin 1,4 milyar TL'lik öğrenim kredisi borcu olduğunu, Yurt-Kur'a kayıtlı tüm öğrencilerin bu kanundan yararlanacağını ifade etti.

50 TL'NİN ALTINDAKİ BORÇLAR TAMAMEN SİLİNİYOR

Maliye  Bakanı, 50 liranın altında vergi borcu olanların borçlarının tamamen silineceğini ifade etti ve bu kapsamda 29 milyon dosyanın kapanacağını ifade etti.

Ağbal, tarımsal amaçlı kooperatiflerin borcuna beş yıl taksit imkanı getirildiğini de söyledi.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORÇLARINA NE OLACAK

Ağbal, geçmişten gelen genel sağlık sigortası primine bağlı alacaklardan vazgeçtiklerini de ifade etti.

Ağbal, “Sağlık sigortası kapsamında 5,9 milyon vatandaşımızın 10,3 milyar lira borcu var. GSS sahibi, gelir testi yaptırmayanlara kanunla seçenekler sunulacak. 67 milyar TL prim borçları yapılandırılabilecek” dedi. 

YAPILANDIRMA NE ZAMANI KAPSIYOR?

Ağbal, yeniden yapılandırmanın 2016 Haziran ve öncesini kapsadığını ifade etti. 

Maliye Bakanı, vergiye bağlı cezaların tamamen ortadan kaldıracaklarını söyledi. 

Ağbal, şu anda devam eden vergi incelemeleri kapsamında olan vatandaşların da bu kolaylıklardan yararlanacağını ifade etti.

TEMMUZ AYI KAPSAM DAHİLİNDE DEĞİL

Ağbal, “Temmuz ayı herhangi bir şekilde yeniden yapılandırma kapsamına dâhil değil. Vatandaş alacağın aslını öderse gecikme zammını almaktan vazgeçiyoruz. Vatandaşlarımıza çağrı yapıyorum, gelir testinizi yaptırın” diye devam etti.

SGK BORCU OLAN İŞVERENLERE NE YAPACAK?

Maliye Bakanı, SGK borcu bulunan 3 milyon işveren olduğunu ve meslek örgütü üyelerinin borçlarının da yeniden yapılandırılacağını ifade etti.

Ağbal, “Orman köylülerinin borçları da yapılandırma kapsamına alınıyor” diye devam etti.

VARLIK BARIŞI DETAYLARI

Ağbal, "Türkiye'ye getirilen herhangi bir varlıktan vergi alınmayacak" dedi.

Maliye Bakanı, Cumhurbaşkanı'nın onaylaması durumunda bu kanunun tasarısının bir ay içinde yasalaşmış olacağını ve Ekim ayında başlayacağını ifade etti.

İLK ÖDEME NE ZAMAN?

Ağbal, "Vatandaşlarımıza sesleniyorum bir an önce gelin ve başvuru yapın. Peki ben müracatımı yaptım ilk taksiti ne zaman ödeyeceğim diyenler... Kasım ayı içinde ödenecek. Sosyal güvenlik primlerinde ilk taksit ödeme ayı Aralık ayı. Vergi borcunda ilk taksit Kasım, SGK'da Aralık. Peşin ödemede kolaylık sağlıyoruz. Daha önceki borcunuz üzerine gelen faizde yüzde 50 indirim yapıyoruz. Taksitlerinizi her ay ertleme kolaylığı getiriyoruz. Üç ay erteleme imkanı yok" diye detaylandırdı. 

Maliye Bakanı, vatandaşların borçlarını kredi kartıyla ödeme imkanları olduğunu da ifade etti.

Ağbal, sistemde kalmanın tek şartının yapılandırma sonrasında taksitleri ödemek olduğunu söyledi. 


Hürriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

200 TL'nin SATIN ALMA GÜCÜ ERİDİ
Tedavüle girdiği günden bu yana 200 TL'lik banknotun satın alma gücü eridi. Artık 1 kilo peynir bile...

Haberi Oku