Ekonomi:
MEMUR VE EMEKLİLERİN ZAM ORANLARI BELLİ OLDU

MEMUR VE EMEKLİLERİN ZAM ORANLARI BELLİ OLDU

2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlandı. Memur ve memur emeklisi maaşlarına 2018 yılı ilk 6 ay için; yüzde 4, İkinci 6 ay için; yüzde 3,5, 2019 yılı ilk 6 ay için; yüzde 4, İkinci 6 ay için; yüzde 5 oranında zam yapılması konusunda uzlaşıldı.

Ayrıca 6 aylık dönemler halinde gerçekleşen enflasyon oranının öngörülen artış oranını aşması halinde enflasyon farkı da ödeneceği öğrenildi. Anlaşmaya ilişkin imza töreni bugün saat 11.00’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Dün zam pazarlığında neler yaşandı? İşte tüm ayrıntılar

Taraflar dün öğle saatlerinde bir araya gelirken Bakan Julide Sarıeroğlu toplantı sonrası hükümetin memur ve emekliler için belirlediği yeni zam teklifini açıkladı. 2018 için yüzde 3,5+3,5, 2019 için ise yüzde 4+5'lik teklifi müzakere edilebilir olarak yorumlayan Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, "Bu teklif elimize kalemi veriyor ama mürekkebi koymuyor" ifadelerini kullandı ve hükümetten yeni teklif beklediklerini duyurdu. Bu gelişme üzerine hükümet yeni teklifini sundu ve 2018 için yüzde 4+3,5, 2019 için ise yüzde 4+5'lik zam oranında tarafların uzlaştığı haberleri geldi.

Son teklif öncesi Memur-Sen açıklama yaptı

Öğle saatlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun açıkladığı zam teklifini imzaya atmaya uygun değil diyen Memur-Sen, hükümetten yeni teklif beklediklerini açıkladı. Toplu sözleşme görüşmelerinde yeterli süre olduğunun altını çizen Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın önemli açıklamalarda bulundu. Teklifin istedikleri noktaya gelmemesi durumunda gerekirse Hakem Kurulu'na da gidebileceklerine vurgu yapan Ali Yalçın'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle;

* Toplu sözleşme sürecinin ilk anından itibaren tekliflerimizin işveren cephesine alternatifli teklifler sunduk. Makul tekliflerle gelinsin istedik. Medyaya yansıyan 3,5'lu tekliflerin ardından Milletin Adamı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte bir araya geldik. 

* Bize iletilien son rakam yeterli değildir. Bize teklif edilen bu rakamlar enflasyon oranında her altı ayda yükseltilmesi muhtemel tekliflerdir. Memur maaşları enflasyon oranında değil, refah seviyesinden pay aldıkça anlamlı olacaktır. Altı ay önce 4 altı ay için tahminlerde bulunuyoruz. Merkez Bankası'nın enflasyon hedefleri ve gerçekleşen rakamlar ortadadır. 

* Önce enflasyonu sonra da maaşı tahmin etmek zorunda kalan memurlar yerine, gelin bu konuda mevcut gerçekleri dikkate alarak bir rakam ortaya koyalım dedik. Bugün bize sunulan teklif bize bu konuda yardımcı olmuyor. Büyümeden pay almasını sağlamaktan uzak. Bu durumda bu teklifi imzalamamız mümkün değil. 

* Kaleme yeterince mürekkep koyulması için yeterli zaman var. Biz tekliflerimizi alternatifli sunmuştuk. 

* Bu nedenle teklif müzakere uygun ama altına imza atmaya uygun değildir. Ayrıca memurlarnın tekliflerin tam anlamıyla görülmediğini gösteriyor.

* Bizim durduruğumuz nokta net, attıkları adım için teşekkür ediyor. Ancak birkaç adım daha atmalarını bekliyoruz. 

*Çok yüksek oranlardan bahsetmiyoruz. Bu anlamda bizim durduğumuz nokta anlaşılmıştır diye düşünüyoruz. 

Bakan Sarıeroğlu hükümetin teklifini açıkladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2018 ve 2019 yıllarında yapılacak zammın belirleneceği 4. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri kapsamında Bakanlıkta basın toplantısı düzenledi.

4. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri kapsamında hükümetin memur ve emekliler için 2018 yılında her iki yarı yıl için yüzde 3.5+3.52019 yılı ilk yarı yıl için yüzde 4, ikinci yarı yıl için ise yüzde 5 zam teklifi sundu. 

Görüşmelerin 1 Ağustos'ta başladığını anımsatan Sarıeroğlu, Kamu İşvenleri Heyeti olarak hükümetin 2018 ve 2019 yıllarının birinci ve ikinci altı aylık dönemleri için yüzde 3'er zam ve enflasyon farkını içeren teklifini 14 Ağustos'ta sendikalara sunduklarını bildirdi.

Sarıeroğlu, sonraki süreçte sendikalarla diyaloglarının devam ettiğini belirterek, "Bu sırada bir ara teklif değerlendirmesi yaptık ve teklifimizi güncellemiştik. Bu bağlamda biz ara değerlendirme sonrasında teklifimizi; 2018 yılın ilk altı ayı için yüzde 3,5 ikinci altı ayı için yüzde 3,5, 2019'un ilk altı ayı için yüzde 3,5, ikinci altı ayı için yüzde 3,5 şeklinde revize ettiğimiz teklifimizi heyetimizle paylaştık." dedi.

Tekliflerini revize etmelerinin ardından tüm tarafların katılımıyla sabahlara kadar süren yoğun bir çalışma temposu yaşadıklarına değinen Sarıeroğlu, şunları ifade etti:

"Müzakereleri belli bir noktaya getirdik. Bugün, 21 günlük süreç sonunda, diyaloglarımız, istişarelerimiz sonucunda hükümet adına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak, Kamu İşveren Heyeti Başkanı olarak da son teklifimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Teklifimizi oluştururken müzakerelerimiz temel bir kaynak oluşturdu. Ekonomik istikrarımız, kamu çalışanlarımızın talepleri, beklentileri bizim için her zaman bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her zaman öncelikli olmuştur. Bunu dikkate aldık ve 80 milyon vatandaşımızın da menfaatleri doğrultusunda son teklifimize Kamu İşveren Heyeti olarak oluşturduk. Bu bağlamda teklifimiz; 2018'in ilk altı ayı için yüzde 3,5 ikinci altı ayı için yüzde 3,5, 2019'un ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için yüzde 5 şeklinde belirlenmiştir. Az önce gerçekleştirdiğimiz toplantıda bu teklifimiz Kamu İşveren Heyeti Başkanı olarak Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanımıza illetim. Bundan sonraki aşamada kendileri değerlendirmelerini gerçekleştirecekler."



CNN Türk
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

200 TL'nin SATIN ALMA GÜCÜ ERİDİ
Tedavüle girdiği günden bu yana 200 TL'lik banknotun satın alma gücü eridi. Artık 1 kilo peynir bile...

Haberi Oku