Ekonomi:
PİYASALAR GERGİN, DOLAR 2.15'İ AŞTI
PİYASALAR GERGİN, DOLAR 2.15'İ AŞTI

ABD ekonomisinde büyümenin beklentileri aşmasıyla tırmanışa geçen, yeni güne de son bir ayın en yüksek düzeylerinden başlayan dolar 2.15 lirayı da aştı.

Küresel bazda güçlenerek güne bir ayın en yüksek düzeyinden başlayan dolar, 2.15 lirayı da aşarak 1.5 ayın en yükseğine çıktı.

Avrupa para birimi euro da 2.88 lira dolayında hareket ederken, yarı yarıya dolar ve eurodan oluşan döviz sepeti de yeniden 2.50 düzeyini aştı.

Analistler, piyasaya bugün öğleden sonra açıklanacak ABD Temmuz ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin yön vereceğine işaret ediyor.

ABD'de açıklanacak verilerin, ABD ekonomisinin tahminlerden daha iyi durumda olduğunu göstermesi durumunda liradaki değer kaybının artması bekleniyor.

"PİYASALARDA SEÇİMLERİN GERGİNLİĞİ VAR"

DHA'nın sorularını yanıtlayan Ekonomist Güldem Atabay, kurdaki yukarı yönlü hareketin en önemli sebebinin ABD'den gelen verilerle, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırım sürecine girmiş olması olduğunu belirtti.

Atabay, TL'nin değer kaybedeceğinin beklentiler arasında olduğuna dikkat çekerek, "Piyasalarda seçimlerin getirdiği bir gerginlik de var" dedi ve şöyle devam etti:

"İlk turda seçilen Erdoğan, 'bu kadar güçlü bir liderin neler getireceği', ya da ve 2. Erdoğan seçilirse 'kim başbakan olacak' olacak soruları piyasalarda baskı yaratıyor. Bütün bunların içinde Arjantin ekonomisinin temerrüte düşmesi var. FED enflasyona da dikkat etmeye başladı. Önümüzdeki dönemde, ABD'de büyümenin kuvvetlendiği, enflasyonun baskı yarattığı veriler dikkat çekecek. Bu da Türkiye için kötü olacak. Önümüzde ki 8-9 ay için FED'in faiz artırımı kaçınılmaz olacak."



Cumhuriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MB FAİZİ YÜZDE 50'YE YÜKSELTTİ
Merkez Bankası, bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında sürpriz yaparak seçim öncesinde politika...

Haberi Oku