English News:
TURKEY'S ex-CENTRAL BANK GOVERNOR STANDS BEHIND HIS WORDS DESPITE ERDOĞAN

TURKEY'S ex-CENTRAL BANK GOVERNOR STANDS BEHIND HIS WORDS DESPITE ERDOĞAN

“This is my job and I speak about what I know the best. If you think interest rates are the cause of high inflation, then you must believe that because interest rates are low in the U.S., the EU and Japan, inflation will also be lower there. If lower interest rates work by themselves, these countries and regions would have resolved their stagnation problem” Yılmaz said on Feb. 5.

“There is a 350-400 year-old economic literature. If it is not true, then let’s burn the books of Adam Smith or John Maynard Keynes. And let’s change the law of the Central Bank and make the rates zero. If this works, then I will publicly apologize for my economic illiteracy and I will say ‘I do not know this job’” he added.

The former Central Bank governor had said on Jan. 3 that there is no direct relation between lower interest rates and growth rates, commenting on President Erdoğan and a number of political figures’ criticism of the Central Bank’s decision not to hold an interim meeting to lower interest rates. He said the inflation rate is still too high to take such a step.

Erdoğan, who is a keen supporter of lower interest rates to boost growth, directly targeted Yılmaz after the latter’s comments.

“He should mind his own business. He is not my addressee anymore. I know he was successful. I think he should look at what happens in the U.S. and the relationship between the interest rate and the inflation rate. He should look at the West, or Japan. There is no need to talk about this issue anymore” he said.

HABERİN TÜRKÇESİ

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz Hürriyet'e çok özel açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün merkez bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz’ın ‘Düşük faiz ile büyüme arasında bir bağ yok’ açıklamasına sert çıkarak,  “Durmuş bey kendi işine baksın. Onu muhatap alacak değilim. Kendisinin başarısı ortadadır. ABD’ye bir baksın faiz oranı nedir enflasyon oranı nedir bunu bir öğrensin. Batı’ya bir baksın. Japonya’ya bir baksın. Bu konuda fazla konuşmaya da gerek yok” açıklamasını yapmıştı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bu konuda bir kavga içine girmek istemeyen Durmuş Yılmaz dün Hürriyet’e yaptığı özel açıklamada sadece faiz-enflasyon tartışmaları hakkında görüşlerini tekrarladı. Yılmaz şunları söyledi:

“Benim işim bu ve en iyi bildiğim konuda konuşuyorum. ‘Faizin sebep, enflasyonun sonuç’ olduğu yönündeki ilişkiye inanıyorsanız ABD’de, AB’de ve Japonya’da faizlerin düşük olmasıyla enflasyonun düşmüş olduğuna kanaat getirirsiniz. Düşük faiz tek başına yeterli olsaydı bu ülkeler durgunluk sorununu çözmüş olurlardı. 350-400 yıllık bir ekonomi politik bilimsel literatür var. Bu doğru değilse Smith’in Keynes’in ve diğerlerinin kitaplarını bir alana yığalım ve yakalım. Sonra da, Merkez Bankası yasasını değiştirip faizleri sıfırlayalım, görelim öyle mi oluyormuş. Diyelim ki oldu, ben de çıkar özür dilerim; “Biz bu işi bilmiyormuşuz” diye. “



DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

INDUSTRIAL INVESTMENTS CONTINUE to STAGNATE
The loss of appetite in the Turkish economy since 2012 continues to be a problem, even if there was a slight recovery...

Haberi Oku