EVENT RİSKİ ATLATILDI, GÜN YENİDEN BAŞLAMA GÜNÜDÜR

Değerli okuyucularımız, öncelikle ülkemize, milletimize ve demokrasiye yapılan hain saldırıda, hayatını kaybeden tüm demokrasi şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, halkımız ve ülkemiz adına böyle bir felaketin- felaketlerin bir daha asla yaşanmamasını ümit ediyorum. Bu ülkenin imkânlarıyla okumuş, bu devletin ekmeğini yiyip, suyunu içmiş, kamunun en iyi noktalarında koltuklara oturmuş, devletin bütün imkânlarından faydalanmış ancak kendi halkına namlu uzatıp, silah sıkıp, kardeşlerini katledecek kadar da canavarlaşmış, zombileşmiş vatan hainlerinin de tez vakitte ayıklanıp hak ettikleri cezaya, muameleye maruz kalmalarını diliyorum. 

Gün kamusuyla, özeliyle, vatandaşıyla bir bütün olarak bir an önce yaralarımızı sarıp, tabir-i caizse ülkenin belki de her anlamda yeniden inşasına el vermek, omuz atmak, her birimizin imkânları ölçüsünde bir vatandaşlık görevi olduğunu kabul edip silkinme günüdür. Atatürk’ün işaret ettiği “damarlarındaki asil kanda mevcut olan kudret”i kullanma zamanıdır. Bugün, bu toz bulut ortamında ülkemiz, milletimiz ve çocuklarımız için daha güzel günler yaratma adına yapmamız gereken kaldığımız yerden ülkemize, hayatımıza, işimize, ailemize, çocuklarımıza, dostlarımıza daha fazla sarılmak ve katma değer yaratabilmektir. 

Finans piyasalarında “Event Riski” olarak adlandırılan bir risk çeşidi vardır, yani; “olay riski”. Yatırım yapılmış veya yapılacak olan herhangi bir ülke, tüzel kişilik veya yatırım aracında beklenmeyen ve tahminlerin dışında kalan risk ihtimallerini ifade eder. Darbe girişimimin başarısız olması ve bugüne kadar olan süreçte de, siyasi otoritenin kararlı bir şekilde devam ettirdiği temizlik operasyonu, darbe girişiminin bir daha tekrarlanabileceği konusunda oluşan endişeleri dağıtmaya başladı. Çıkışa geçen doların 3.07 TL’lerde hız kesmesi, bu noktadan da yatırımcı tarafından satış gelmesi (ki bu nokta önemlidir, zira yatırımcı satışı gelmeseydi Merkez Bankası’nın müdahalesi gerekecekti) dolarda bu seviyelerden daha fazla bir artış olmayacağına duyulan kanaati gösterir. Özetle belirtmek gerekirse “Event Riski” kolay atlatılmıştır. 

Gayrimenkul piyasasına göz atacak olursak, öncelikle bu piyasanın derin bir piyasa olduğunu belirtmemiz gerekir.  Sektörde fiyatların çok sert düşüşlere veya yükselişlerine tanık olmak için olağan dışı gelişmelerin olması gerekir. Allah korusun, şayet darbe girişimi başarılı olsaydı, 16 Temmuz’dan itibaren hayatta kalanlar gayrimenkul fiyatlarının tepe taklak inişe geçtiği günleri görebilirdi. Ancak yine de önümüzdeki kısa vadede, sektör için çok umutlu, günlük gülistanlık günlerin olacağını konuşmak yanlış olur. Bir kere her şeyden önce faizlerin inmesi adına duyulan beklenti ertelenmiştir. Sokaklarda umutsuz, mutsuz, yüzleri gülmeyen, geleceğe dair beklentileri sıfırlanmış insanların yaşadığı bir toplumda gayrimenkul satışlarının etkilenmeyeceğini beklemek aşırı iyimser bir beklenti olur. 

Birçok inşaat şirketinin önümüzdeki günlerde başlayacakları projeleri şimdilik askıya aldıklarını belirtebilirim. Ayrıca bugün Emlak Konut’un, Borsa’ya yaptığı bildirimle, 30 projesinde çeşitli kampanyalar düzenleyeceğini belirtmesi de, inşaat sektörünün elindeki malı, kısa sürede nakite çevirme refleksiyle hareket ettiğini göstermektedir. Emlak Konut’un stratejini birçok inşaat şirketi de benimsemiş durumdadır. Aslında bu durum, uzun zamandır tartışılan konut stoğu için olumlu bir gelişme olabilir. Zira üretimin rölantiye alınması, eldeki stoğun eritilmesi açısından bir fırsat olarak görülebilir. Eğer yapılan kampanyalara beklenen ya da ümit edilen talep gerçekleşirse arz-talep dengesi arasındaki makas da kendiliğinden daralmış olur. 

Dileğimiz ve ümidimiz, sadece inşaat sektöründe değil, ekonominin tüm branşlarında olması gereken dinamiğin yakalanması ve istikrarlı bir şekilde devam etmesidir. Ekonomisi zayıf,  dışa bağımlı ülkelerin, her zaman  için iç ve dış tehditlere karşı savunmasız kalacağı, bugün ki konjonktürde, ekonomik güç ve bağımsızlığın olmazsa olmaz en önemli unsur olduğu unutulmamalıdır. 

Tüm okurlarımıza kâbus dolu gecelerden uzak haftalar diliyorum. 

Sağlıcakla Kalın...

https://twitter.com/ErolCanbay2
https://www.facebook.com/erol.canbay.9 



Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87