GEM'i AZIYA ALMAK!

GEM nedir?
Atı yönetmek için, dizgine bağlı olarak atın ağzına takılan demir veya sentetik bir araçtır. Atı kontrol altında tutup hareketlerini yönetebilmek (döndürüp durdurulabilmek) için kullanılır. Üst ve alt dişlerin arasındaki boşluğa yerleştirilir. Gemin sağ ve soluna dizginler iliştirilir. Dizgin sağa veya sola çekildiğinde at o tarafa yönelir. Birlikte çekildiğinde yavaşlar ve sonra durur. Atın bu davranışlarının altında dizginin her çekildiğinde ona verdiği acı yatar fakat bu küçük acı onun kontrol edilmesi için kullanılır.

AZI nedir?
Köpek dişlerinden sonra içeriye doğru alt ve üst çenenin iki yanında beşer tane bulunan, yiyecekleri öğütmeye yarayan dişlerin ortak adıdır. Çiğnemek için evrimleşse de ile geri oynadığında canlıların tümüne dayanılmaz acı verir.

Ata takılan GEM, bazen azı dişine takılır. Binici dizgine dokunduğunda verdiği acı panik yaratır. At kontrolden çıkar. Bazen durdurmak imkansız olur. Durmaksızın koşar, istese de duramaz. Öyle ki, önüne çıkan uçurumdan atlar. Gemi azıya aldıktan ve kontrolsüz koşmaya başladıktan sonra binicisi hala üstünde ise at da, binici de çoğu zaman kurtulamaz.

Uzun lafın kısası “ Gemi azıya almak” Gemi azı dişleri arasına alıp etkisiz bırakarak binicisini dinlememek ve alabildiğine koşmak ve kötü sonuçlar demektir.

Bu deyim insanların davranışları için kullanıldığında “söz dinlemez olmak” anlamında kullanılır.

Nereden çıktı bu GEM’İ AZIYA ALMAK diyeceksiniz.

Anayasayı tanımamak, Muhalefetin YSK’ya “ÇETESİNİZ” demesine varan yakın geçmişte yaşadıklarımızda sonra “Cumhur ittifakı” ve peşinden meclise sunulan 24 maddelik yasa teklifini inceleyince birden aklıma geliverdi işte.

Binicisi üstünde Gemi azıya almış bir at, kontrolsüz koşuyor.

Ya önüne uçurum çıkarsa?

https://twitter.com/tubaemlek
https://www.facebook.com/Emlek.Tuba

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87