GİRİT’e İSRAİL RADARI KURULAMAZ!..

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığını ilan etmemesinden istifade eden Rum - Yunan ikilisi İsrail ve ABD ile işbirliği yaparak Girit Adası’na İsrail Radarı kurmaya çalışıyor. Doğu Akdeniz doğal gazını Avrupa’ya taşıyan boru hattını korumak maksadıyla Girit’te kurulması planlanan İsrail Radarı, Kıbrıs’ın tamamını, Ege Denizi’nin Çanakkale’ye kadar olan bölümünü, Türkiye’nin Ege ve Akdeniz bölgelerini kapsayan 600 km. çapında bir alanı kontrol edecek. Girit’e İsrail Radarı kurulması halinde Türkiye yeni bir güvenlik sorunu ile karşılaşacak.

Çipras, Anastasiadis ve Netanyahu, 20 Mart 2019’da ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile Kudüs’te bir araya geldi. Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail, Doğu Akdeniz doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak boru hattına ABD’nin de katılmasını istiyor.

Türkiye, bu girişimlere karşı derhal tedbir almalı ve egemenlik haklarına sahip çıkmalıdır. Girit Adası’na İsrail Radarı kurulamaz. Çünkü, Girit Adası’nın dörtte üçü Türkiye Cumhuriyeti’ne aittir. 30 Mayıs 1913 Londra Antlaşması’na göre Girit Adası Müttefik Devletlere (Yunanistan, Bulgaristan, Karadağ, Sırbistan) verilmiş, Girit Adası’nın etrafındaki 14 ada ile adacık ve kayalıklar Osmanlı Devleti’nin egemenliğinde kalmıştır. Bu durum Lozan Antlaşması’nın 12. Maddesi ile teyit edilmiştir.

Lozan Antlaşması’ndan sonraki süreçte, Bulgaristan, Sırbistan ve Karadağ Girit Adası üzerindeki haklarından fiilen feragat etmiş ve anılan haklar aslına rücu ederek Türk toprağı olmuştur. Mevcut durum itibarıyla Girit Adası’nın sadece dörtte biri Yunanistan’a aittir. Girit Adası’nın dörtte üçü ve adanın etrafındaki 14 ada ile adacık ve kayalıklar Türkiye Cumhuriyeti’ne aittir.

Girit Adası’nın çoğunluğu ile etrafındaki ada, adacık ve kayalıkların tamamı Türkiye Cumhuriyeti’ne ait olduğu için Türkiye’nin müsaadesi ve onayı olmadan Girit Adası’nın herhangi bir yerine üçüncü ülkelere ya da uluslararası kuruluşlara ait radar, askeri üs  v.b. tesisler kurulamaz.

EASTMED-DOĞU AKDENİZ DOĞAL GAZ BORU HATTI PROJESİ, TÜRK KIT’A SAHANLIĞI’nı İHLAL EDİYOR!..

İsrail’in Doğu Akdeniz Leviathan bölgesindeki doğalgazı Avrupa’ya taşımak maksadıyla, Yunanistan - GKRY - İsrail - İtalya Ortak Projesi olarak planlanan EastMed-Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı Anlaşması 20 Haziran 2017’de imzalandı.

EastMed-Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı Projesi, Türk Kıta Sahanlığından geçiyor ve Türkiye’nin egemenlik haklarını ihlal ediyor.

Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi Madde 79’a göre, “kıta sahanlığına döşenen boru hatlarının takip edeceği hat sahildar devlet tarafından kabul edilmelidir.”  Yunanistan, GKRY, İsrail ve İtalya, Türkiye’nin müsaadesi ve onayını almadan EastMed-Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattını, sahildar devlet olan Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıta Sahanlığından geçmesini planlamıştır. Anılan projeyi planlayanlar, BM Deniz Hukuku Sözleşmesini, Uluslararası Hukuku ve Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını ihlal etmiştir. Bu durum asla kabul edilemez.

TÜRKİYE NE YAPMALIDIR ?

Rum, Yunan ve İsrail üçlüsünün uluslararası hukuku ve Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını yok sayan faaliyetlerini önlemek maksadıyla;

*Türkiye, Doğu Akdeniz’de, batı sınırı 345’ 00’’ K enlemi ve  023° 20’ 00’’ D boylamından, doğu sınırı ise 340’ 00’’ K enlemi ve  032° 16’ 18’’ D boylamından geçen 238.814 km2 lik Türk Kıta Sahanlığı (234.814 km2  kaba ölçüm + 4.000 km2  ince ölçüm ilavesi = 238.814 km2  ) ve Münhasır Ekonomik Bölgesini derhal ilan ve deklare etmelidir.

*Girit Adası’nın kuzeybatısında Türkiye’ye ait olan Sıkliye (Küçük Çuha, Anti Kitira) Adası’na Deniz Üssü kurmalıdır.

*Libya ile Münhasır Ekonomik Bölge Sınırlandırma Anlaşması yapmalıdır.

*EastMed-Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı Projesinin Türk Kıta Sahanlığından geçişini engellemelidir.

TÜRK SAS KOMANDOLARININ BAYRAK AÇTIĞI GİRİT KUZEYİ TÜRK KARASULARIDIR!..

Türk Deniz Kuvvetleri’ne bağlı TCG Akçakoca Gemisi, Girit’te NATO kapsamında 14-21 Mart 2019 tarihleri arasında icra edilen ARIADNE-19 Tatbikatına katıldı. Girit Adası kuzeyinde mayın harbi eğitimi icra eden SAS Komandoları mayınları imha ettikten sonra Türk Bayrağı açtı. Yunan basını, Türk Bayrağının açılmasına “provokasyon”  yorumunu yaptı. Fotoğrafı twitter hesabından paylaşan NATO’da paylaşımı kaldırdı.

Hem Yunanistan’a hem de NATO’ya hatırlatalım; Türk SAS Komandolarının Türk Bayrağı açtığı Girit kuzeyi Türk karasularıdır.

Ümit YALIM

Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87