Gündem:
ABD'NİN ERDOĞAN'A YANITI SERT OLDU!
ABD'NİN ERDOĞAN'A YANITI SERT OLDU!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki: Hava saldırılarına yönelik niyetimizi açıkça belirttiğimizi düşünüyorum ki o da IŞİD tehdidiyle başa çıkmak.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Buralarda 10 milyonlarca, 100 milyonlarca doları bombaları atmak suretiyle oraya atanlar zannediyor musunuz ki barış için uçaklarıyla füzeleriyle orada bulunuyorlar? Hayır petrol kuyularını kendi tasarrufları altına almak için bunu yapıyorlar" sözlerinin sorulması üzerine, "Hava saldırılarına yönelik niyetimizi açıkça belirttiğimizi düşünüyorum ki o da IŞİD tehdidiyle başa çıkmak, bu (niyet) diğer koalisyon ortaklarımız için de geçerli" ifadesini kullandı.

Sözcü Psaki, Türk Silahlı Kuvvetlerinin terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonları ile Kobani arasında çok mesafe olduğuna dikkati çekerek, bu iki konunun ayrı meseleler olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

Psaki, günlük basın toplantısında bir soru üzerine, ABD Başkanı'nın IŞİD'e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli General John Allen ile yardımcısı ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk'ün geçen haftaki Türkiye ziyaretinde bir dizi askeri konuyu da ele aldıklarını kaydetti.

Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere eğitim ve ekipman programına ev sahipliği yapmayı kabul ettiğini anımsatan Psaki, bu programın yürütülmesi konusunda da ABD Savunma Bakanlığından ekibin şu anda Türkiye'de olduğunu bildirdi.

Psaki, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice'in Türkiye'nin IŞİD ile mücadelede ABD'ye İncirlik hava üssünü kullanma yetkisi verdiğine yönelik sözlerinin sorulması üzerine, Rice'in sözlerinin tam olarak bu olmadığını ifade etti. Psaki, "Biliyorum bazı ismi verilmeyen yetkililerden alınarak yazılmış haberler var. Bu tür, anlaşmayla uyumlu olmayan bilgilerin olduğu ifadelere karşı her zaman dikkatli olunmalı. Anlaşmaya varılan şeyleri sizlere belirttim" dedi. Psaki, Allen ve McGurk'ün görüşmelerinden çıkan sonuçlardan sonra askeri yetkililer arasındaki istişarelerin önemli bir gelecek adım niteliğini taşıdığını kaydetti.

Jen Psaki, benzer bir soru üzerine, hangi spesifik tesislerin, nasıl kullanılacağının Türkiye ile yaptıkları ve önümüzdeki günlerde yapacakları görüşmelerin bir parçası olduğunu bildirdi. Psaki, "Açıkçası, eğitim ve ekipman programına ev sahipliği, belirli tesisleri gerekli kılıyor ama hangisi, nasıl ve nerede olduğu şu anda devam eden görüşmelerin bir parçası" diye konuştu.

"İKİSİ BİRBİRİNDEN FARKLI DURUMLAR"

Türk Silahlı Kuvvetlerinin terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlarına ilişkin soru üzerine Psaki, bu operasyonların Kobani'den çok uzakta yapıldığına işaret etti.

Psaki, "Biliyorum bu ikisini birbirine bağlamaya dönük bir odaklanma var. Açıkçası sahada karışık bir durum var ama Türkiye ile PKK arasında uzun bir geçmiş var. Türk yetkililerin PKK'nın askeri bir karakola ateş açtığı yönünde açıklamalarını gördük. Bu konuda elimizde bağımsız bir teyit yok ama herkesi bu konulara (Kobani ve PKK'ya operasyonlar) birbirinden ayrı durumlar olarak bakmaya teşvik ediyorum" dedi.

Psaki, Kobani ile PKK'ya operasyon yapılan yerler arasında 160 kilometreden fazla mesafe olduğuna işaret ederek, "Kobani sınırında olanlar ayrı bir durum. Buna işaret ettim. Bunun ötesinde, tüm tarafların kalıcı barışa doğru çalışmaya devam ettiklerini görmek istiyoruz ve bu kesinlikle desteklediğimiz şey ama iki olayı birbirine bağlamak doğru olmaz" diye konuştu.


Cumhuriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
cemdugan 9 yıl önce

amerikanın yanıtı neden se her seferinde "sert" oluyor ..kucağındakine ancak bu sertlikte cevap veriyor demekki

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

YSK'dan 'İFTAR' KARARI
Bahçe İlçe Seçim Kurulunun "iftar saatinde kısa bir mola verilip verilmeyeceğini" sorduğu YSK,...

Haberi Oku