Gündem:
ABDULLAH GÜL'ün KATAR AŞKI BU YÜZDEN mi?
ABDULLAH GÜL'ün KATAR AŞKI BU YÜZDEN mi?

Derya Derviş-Aydınlık


Abdullah Gül’ün büyük oğlu Ahmet Münir Gül’ün 15 Ocak 2015 tarihinde, rüzgar enerjisi sektöründe faaliyet göstermek üzere bir günde aynı isimle 10 şirket birden kurmasının nedeni ortaya çıktı.

Şirketlerin tamamının EPDK tarafından başvuruları alınmaya başlanan rüzgar enerji santralı için başvuracağı öğrenildi. Aynı iş için 10 şirketin birden kurulması, TÜBİTAK’ın rüzgar enerjisi projelerine ayırdığ desteğin tamamına göz dikildiğini akıllara getirdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 2018 yılına kadar ayrılan 3 bin megavatlık rüzgar enerjisi santralının kurulması için 24-30 Nisan 2015 tarihleri arasında ön lisans başvurularını almaya başladı.

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün oğlu Ahmet Münir Gül’ün, AKP İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu’nun oğlu Ali Ekrem Tekelioğlu ile birlikte kurdukları, herbiri 50 bin TL sermayeli on şirketin de lisans başvurusu yapacağı öğrenildi.

KATAR BAĞLANTILI ŞİRKETLER

Aydınlık 7 Şubat 2015 tarihinde bu şirketleri kamuoyuna duyurmuştu. Ahmet Münir Gül, Ali Ekrem Tekelioğlu, Katarlı iş adamı Muhammed Adel Ghanem ve Katar’da ikamet eden Türk vatandaşı Aliye Vali, 3 Ekim 2010 tarihinde enerji sektöründe faaliyet gösteren 2 milyon 700 bin TL sermayeli VENTİS A.Ş.’yi kurdular. Şişli Ortaklar Caddesi’nde faaliyet gösteren firma, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde rüzgar panelleri kurarak, üretilen elektriği satmaya başladı. Ortaklardan Katar’lı işadamı Muhammed Adel Ghanem, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani’ye yakınlığı ile tanınıyor.

Gül’ün ve Tekelioğlu’nun, 21 Ocak 2015 tarihinde, 8741 sayılı Ticaret Sicil Gazetesinde rüzgar enerji piyasasında faaliyet göstermek üzere tescil edilmiş ticaret sicil numaraları farklı, adları VENTİS 1’den VENTİS 10’a kadar, her biri 50’şer bin TL sermayeli 10 şirket daha kurdukları ve bu on şirketin, EPDK’ya, 2018 yılına kadar ayırdığı 3 bin megavatlık rüzgar enerjisi santralını kurmak için ön lisans başvurusu yapacağı öğrenildi. 

BALLI DESTEK İÇİN Mİ? 

TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları (TEYDEB) bünyesinde, rüzgar enerjisine ait proje başvuru sayısının 2003- 2014 yıllarında yaklaşık 8,5 kat, desteklenen proje sayısının ise 8 kat arttığı ortaya çıktı. Toplam 65 projeye 8,3 milyon TL destek verildiği ve yine TÜBİTAK Araştırma Destek Programları (ARDEB) bünyesinde , rüzgar enerjisi teknolojileri alanında 2007 yılından bu yana 81 proje başvurusu yapıldığı öğrenilirken, bu projelerden 15’i için destek bütçesinin toplam 2,4 milyon TL olduğu belirlendi. Hangi firmalara destek verildiği ise sır gibi saklanıyor.

8,5 MİLYARLIK PAZAR

Rüzgar enerjisi toplam kurulum gücü, 2005 yılında 20 megavat iken bu oran 2014 yılında yaklaşık 188 kat artarak 3 bin 762 megavata ulaştı. Enerji uzmanları, bu gücün 10 yıl içinde 20 bin megavata çıkarılacağı öngörüsünde bulunuyor. 
Uzmanlar, bu nedenle Türkiye’de en az 5 bin 400 adet rüzgar enerjisi türbinine ihtiyaç duyulacağı ve Türkiye’de 8,5 milyar dolardan fazla bir rüzgar türbini pazarı oluşacağı görüşünde.

SIK SIK KATAR’A GİDİYORDU

Abdullah Gül görevinden ayrıldığı halde sık sık Katar Emiri’ni ziyaret etmesiyle gündeme geldi. Gül, eşi Hayrünisa Gül ile birlikte, son olarak iki gün önce yine Katar Emiri ile görüşmüştü. VENTİS ortaklarından Muhammed Adel Ghanem, Katar Emiri’ne yakın bir işadamı olarak tanınıyor.


Aydınlık Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
hamit soylu 9 yıl önce

milli görüş çizgisi bu olsa gerek lider 146 kilo altin çiraklarin durumu orta da vatana hizmet budur işte

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST OLAYINDA YENİ GELİŞME
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku