Gündem:
ACI KAYIP: 'NAİL GÜRELİ'
ACI KAYIP: 'NAİL GÜRELİ'

Basın Şeref Kartı sahibi, duayen gazeteci Nail Güreli’yi kaybettik. Gazeteciliğe, 1952 yılında Hizmet gazetesinde muhabir olarak başlayan Güreli, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin de 7 yıl başkanlığını yürütmüştü.

Kalp rahatsızlığı nedeniyle bir süredir Balıklı Rum Hastanesi’nde tedavi gören Türk basınının usta kalemlerinden Nail Güreli, dün hayatını kaybetti. Güreli'nin cenazesi yarın Levent'teki Afet Yolal Camisi'nde kılınacak ikindi namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Gazetecilik yaşamına 1952 yılında Hizmet Gazetesi’nde muhabir olarak başlayan Güreli, Son Posta, Son Telgraf, Tan, Akşam, Vatan, İkdam, Hürriyet haber Ajansı, Hürriyet, Güneş ve Milliyet gazetelerinde uzun yıllar mesleğini sürdürdü. 

Güreli, son olarak Evrensel gazetesinde yazılarına devam ediyordu. 1932 yılında İstanbul’da doğan Güreli, muhabir, istihbarat ve çeşitli servislerin şefi, Haber Müdürü, Halkla İlişkiler Müdürü, Yazı İşleri Müdürü ve Genel Yayın Yönetmeni olarak mesleğin hemen her dalında çalıştı. 

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto​

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Güreli’nin muhabirlikten hiç vazgeçmeyen bir gazeteci olduğunu belirterek, “Nail, meslek hayatında farklı görevler yapmasına rağmen son zamanına kadar hep muhabir ruhuyla görev yaptı. Cemiyet hareketine de aslında Nail ile birlikte başladık. O benim hem kardeşim hem arkadaşım hem yoldaşımdı” ifadelerini kullandı. 

Milliyet gazetesi yazarı Sami Kohen

Milliyet gazetesi yazarı Sami Kohen de Güreli ile aynı çatının altında yıllarca birlikte çalıştıklarını belirterek, “Şu sıralarda çok değerli meslektaşlarımızı kaybediyoruz. Kendisi gerek röportajları, inceleme yazılarıyla çok önemli bir gazeteciydi. Çok çeşitli işleri başarıyla yürütmüş bir arkadaşımızdı. Sağlığında odalarımız çok yakındı ve sık sık bir araya gelirdik. Akşamları uzun sohbetlerimiz oluyordu. Sağlığı bozulduğunda bile ‘Nail nasılsın?’ dediğimde ‘İyi olmaya mecburum’ derdi. Ayakta kalma azmi vardı. İşine son derece bağlı ve işine sevdalı birisiydi. Nail Güreli demokrasiye son derece inanan, bunu yazılarında ve TGC’de yaptığı çalışmalarda göstermişti. Her zaman dik durmasını bilmiştir. Her zaman ifade özgürlüğünü büyük bir cesaretle savunmuştur” dedi. 

Milliyet gazetesi yazarı Doğan Heper

Milliyet gazetesi yazarı Doğan Heper de Güreli’yle senelerce beraber çalıştıklarını kaydederek, “Bir gün bile ne beni ne de yanındakileri kırmadı. Yalnız işini yapardı işini de en iyi şekilde yapmak isterdi. TGC’de de görev almıştı. Kendisine saygım sonsuzdur. Allah rahmet eylesin” dedi. 

Milliyet gazetesi yazarı Melih Aşık

Milliyet gazetesi yazarı Melih Aşık ise, “Nail ağabey yaklaşık 30 yıl birlikte çalıştığımız gerçek bir gazeteci, usta bir yazar, katıksız bir İstanbul efendisi, iyi bir dost idi. Dürüstlüğünden, mesleğe saygısından kimsenin kuşkusu yoktu. O yüzden gazeteciler onu lider seçtiler. Yıllarca Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yaptı. Cemiyet başkanlığında da en küçük kusurunu görmedik. Nur içinde yatsın,anısı geride kalanlara rehber olsun” diye konuştu.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Erinç

Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Erinç de, “Nail abiyle aynı gazetede mesleğe başlamış olmanın keyfini sürüyorduk. Nail abi araştırma gazeteciliği başlatan isimlerdendir. Röportaj konusunda uzmanlığından söz edilebilir. O, hem Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda hem de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde genel başkanlık yapan ikinci isimdi. Üçüncüsü ise yine Nail abinin zorlamasıyla ben oldum. O, meslek sorunluluğunu kurallara bağlama konusunda da önemli çabalar harcadı. Başkanlıkları döneminde çok önemli işler yaptı. Bu, hem bir kayıp hem de bir boşluk olarak nitelendirebilir” dedi. 

58 YILLIK ARŞİVİNİ BAĞIŞLADI

Yayımlanmış 17 kitabı bulunan Güreli, 20 yılı aşkın süre, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) çeşitli kademelerinde de görev yaptı. 1982’de TGS Genel Başkanlığından ayrılarak Sosyal Demokrat Parti’nin (SODEP) kurucuları arasına katıldı ve askeri yönetimce veto edildi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 7 yıl (1994-2001) başkanlığını yürüten Güreli, Türk basın tarihine geçen çalışmalarıyla da genç kuşaklara örnek oluyordu. Güreli, geçtiğimiz yıllarda 8 bin kitaptan oluşan kütüphanesini ve meslek hayatındaki 58 yıllık arşivini Maltepe Üniversitesi’ne bağışlamıştı. ‘Nail Güreli Kitaplığı’ adıyla üniversitenin 60 bin kitaplık kütüphanesi içinde oluşturulan yeni bir bölüme eklenen kitaplar, Güreli’nin çalıştığı gazeteler ve yaptığı manşet haberlerin birinci sayfa orijinalleriyle akademisyen ve öğrencilerin hizmetine sunulmuştu.


Milliyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MANSUR YAVAŞ'tan SERT TEPKİ
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Çalışma ve...

Haberi Oku