Gündem:
AKP VE MHP TEZKEREYİ GEÇİRDİ
297 OYLA TEZKERE GEÇTİ

Başbakan Davutoğlu’nun tezkereye karşı çıkanları IŞİD’in yanında durmakla suçladığı, muhalefetin de iktidarı IŞİD’e destek vermekle eleştirdiği tartışmaların sonucunda tezkere 297 oyla kabul edildi. Oylamada 100 ret oyu kullanılırken mükerrer çıkan 4 oy ise iptal edildi.

TBMM’deki Irak-Suriye tezkeresi görüşmelerine 401 milletvekili katıldı. Tartışmalı geçen oturumun sonucunda oylar kullanıldı.

Oylamaya, tezkerenin altında imzası bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu katılmazken, yerine Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan vekaleten kabul oyu kullandı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve kısa süre öncesine kadar kabinenin güvenlik işlerinin patronluğunu yürüten Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay ile büyük bölümü hacda bulunan 53 AKP milletvekili oylamaya katılmadı.

MHP, KABUL OYU KULLANDI 

Oylama sonucunda yapılan ilk açıklamada 298 kabul, 98 de ret oyu kullanıldığı ilan edildi. Ancak oylama sonucu, tutanakların yeniden incelenmesinin ardından değişti. Toplam 401 milletvekilinin oy kullandığı tezkereye 297 “kabul” oyu çıktı. AKP'lilerle birlikte MHP’lilerin kabul oyu kullandığı tezkerede 100 ret oyu kullanıldı. Mükerrer çıkan 4 oy ise geçersiz sayılarak silindi.

KILIÇDAROĞLU VE BAHÇELİ KATILDI

Oylamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yer alırken, HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise bulunmadı. CHP, HDP ve bağımsızlardan tezkereye toplam 100 ret çıktı. 40 MHP’li ise “kabul” oyu verdi. CHP’den 41, MHP’den 12, HDP’den 19, bağımsızlardan ise 14 vekil ise oylamaya katılmadı. Henüz oylama sonucu açıklanmadan oyunu kullanan vekillerin birbirleriyle bayramlaşıp salondan ayrılmaları üzerine Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, “Henüz sonuç açıklanmadı” diye uyarıda bulundu. Bahçekapılı sonucu ilan ederken salonda az sayıda vekilinin kaldığı gözlendi.

Dosyalarda düzeltme yaptılar

Suriye ve Irak için ‘Sınır Ötesi Operasyon Tezkeresi’ görüşmelerinde komisyon sıralarında oturan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, kürsüye çıkmadan önce Dışişleri Bakanlığı Müşteşarı Feridun Sinirlioğlu ile konuştu. Ellerindeki dosyalarda düzeltmeler yapan Yılmaz’a Sinirlioğlu zaman zaman eliyle ağzını kapatarak, bazı şeyler söyledi.

Sizin mücahitler çocuk kesiyor

Tezkereden önce sınır güvenliği ve görüşme süreleriyle ilgili grup önerisinin ele alınmasında ön değerlendirmeler yapıldı. Genel Kurul’da dün savunulan bazı görüşler şöyle:

IŞİD’E GÖZ YUMULDU

HDP Hakkâri Milletvekili Adil Zozani: "Suriye tezkeresinin gereğini bir yıldır niye yapmadınız? Aslında yaptınız. Doğrudan veya dolaylı olarak bilerek veya bilmeyerek Suriye’deki çetelerin palazlanmasında pay sahibisiniz. Askerimize, polisimize 100 metre mesafede IŞİD çeteleri çocukları, kadınları öldürüyorlar. Niye müdahale etmediniz? Çünkü buradaki IŞİD çeteleri bir şekilde sizinle bağa sahiptir. Kürt halkının oradaki kazanımlarını geciktirmek için IŞİD çetelerine göz yumuldu. Sizin tarif ettiğiniz mücahitler bugün çocuk kesiyor. Ne yaptığınızın farkında mısınız?"

YAZIŞMALARDA IŞİD LOGOSU

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu: "IŞİD’in terör örgütü olduğunu ancak Cumhurbaşkanı ABD’ye gidip gelince söylemeye başladınız. Bundan önce söyleyemiyordunuz. Aslında 100 bin Müslüman’ın kanı ve vebali de sizin üstünüzde. Ankara Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’nde bir memur yazışmalarında IŞİD’in logosunu kullanıyor. Neymiş Peygamber efendimizin mührüymüş. Peygamber efendimizin mührünü kullanmak şimdi mi aklınıza geldi?"

2003 HÜKÜMETİ DAHA ONURLUYDU

CHP Grup Bakanvekili Akif Hamzaçebi: "Sayın Davutoğlu’nun panislamist maceraları Türkiye’yi içinden çıkamayacağı savaşlara sokmaktadır. Burada savaş çığırtkanlığı görüyorum. Şimdi hükümet IŞİD’den şikayetçi görünüyor. Ama IŞİD’e asker sevkiyatı Türkiye üzerinden yapılıyor. Biz bu sınavın bir benzerini 1 Mart 2003’te alnımızın akıyla, onurla verdik. Bugün CHP’nin tutumu yine tarihe onurla geçecektir. Davutoğlu-Erdoğan ikilisinin emperyal yayılmacı, İslam dünyasının liderliğine oynama uğruna Türkiye’yi ateşe sürüklemesine ortak olmayacağız. O zamanki hükümet daha onurlu bir duruş sergilemişti." 




Hürriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BURSALI, ERDOĞAN'dan ÖZÜR DİLEDİ
Monoca’da lüks yat kulübünde ıstakoz yiyip sosyal medyadan paylaşan ve AKP’de hedef tahtasına konan...

Haberi Oku