Gündem:
ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİNDE NE OLUYOR?
ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİNDE NE OLUYOR?

Atatürk Orman Çiftliğinde yapımı devam eden Başbakanlık Binasına yargıdan iptal kararı geldi. AOÇ'nde Atatürk Evi ile tarihi istasyonun bulunduğu ve 3 binden fazla ağaç kesilerek açılan alanda, başbakanlık için üst düzey güvenlikli "Başbakanlık Binası" inşaatı yapabilmek için 1. derece sit alanı olan bölge, 3. derece sit alanına çevrilmiş ve böylece inşaata başlanabilmişti. 

MAHKEME KARARI İPTAL ETTİ

Ancak Ankara 11. İdare Mahkemesi, bu kararı iptal etti. İnşaata izin vermedi. Karar az önce davayı açan Çevre Mühendisleri Odası başta olmak üzere ilgili sivil toplum kuruluşlarına tebliğ edildi. 

1. DERECE SİT ALANIYDI

AOÇ'de yapımı devam eden başbakanlık binası kamuoyunda büyük tartışma yaratmış, sivil toplum kuruluşları tarafından inşaata karşı eylemler yapılmıştı. Cumhuriyet tarihinin en önemli noktalarından biri olan Gazi Yerleşkesi, 1. derece SİT alanıyken, imara açabilmek için 3. derece SİT alanına dönüştürülmüştü. Yaklaşık 90 hektarlık alan, Başbakanlık binası olarak diğer deyimle de “Beyaz Saray” olarak planlanmıştı. 

ABD'NİN BEYAZ SARAY'INI GÖLGEDE BIRAKACAKTI

Yüksek güvenlikli binanın projesinin ABD'nin Beyaz Sarayını gölgede bırakacak şekilde hazırlandığı ifade ediliyordu. Ancak 11. İdare Mahkemesi, inşaatın yapılmasına olanak tanıyan 3. derece sit alanına dönüştürülmesine ilişkin kararı iptal etti. 

GEREKÇESİ

Mahkeme, kararın gerekçesinde "... Cumhuriyet değerleriyle alakalı, tarihi ve kültürel değerleri olan bir bölgenin 3. derece sit alanına çevrilmesi kararı verilirken, bölgenin daha detaylı incelenmesi gerekirdi. Atatürk evi ve istasyon başta olmak üzere bölgenin bütün olarak incelenmediği, görebileceği zararın arazi üzerinde çalışılarak belirlenmediği, kararın cumhuriyet tarihi ve kültürel dokuya zarar vereceği öngörüsüyle..." denildi.

İdarenin, mahkeme kararına itiraz hakkı bulunuyor. 






Cumhuriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST OLAYINDA YENİ GELİŞME
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku