Gündem:
AYM'nden BİR GÜNDE İKİ BOMBA KARAR
AYM'nden BİR GÜNDE İKİ BOMBA KARAR

TÜRBANLI AVUKAT KARARI

Kararlardan birine göre avukatların türbanla duruşmalara girmesi engellenemeyecek. PKK elebaşı Öcalan’ın baş vurusuyla alınan öbür karara göre, mahkeme kararıyla da olsa kitaplara el konulmasını ve imha edilmesi mümkün olmayacak.

Anayasa Mahkemesi, türbanla ilgili eski yasak kararlarını kaldırarak türban yasağını eşitlik ilkesine ve aynı zamanda din ve vicdan özgürlüğüne aykırı olduğuna karar verdi. Artık avukatların türbanlı olarak duruşmaya girmeleri engellenemeyecek.

Avukat Tuğba Aslan, türbanlı olarak girdiği bir duruşmada, hakim tarafından duruşmadan çıkarılmıştı.  Hakim, türban yasağının AİHM kararına ve Anayasa Mahkemesi’nin kararlara dayandığını gerekçi olarak belirtmişti. Tuğba Aslan’ın bireysel başvurusu üzerine, Anayasa Mahkemesi, bugünkü kararıyla eski yasak kararlarını geçersiz kılarak türban yasağını tamamen kaldırdı. Avukatlar da duruşmalara türbanla girebilecek.

Genel Kurul kararına bir üye karşı oy koydu.

ÖCALAN KARARI

Anayasa Mahkemesinin ikinci kararı “kitap toplama, el koyma ve imha” kararlarının ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu tespit ediyor. 

Anayasa Mahkemesi, terör örgütü elebaşı Öcalan'ın yazdığı kitaba basım aşamasındayken el konulması ve yakılması nedeniyle yaptığı başvuruda, Öcalan'ın hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın bir kitabına mahkeme kararıyla matbaada el konulmuş, dağıtımı durdurulmuş ve toplanan nüshalar yakılmıştı. Öcalan’ın avukatlarını başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi Genel Kurul’u, basılı ya da basılacak kitaplara el koyma ve imha kararının fikir ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu belirterek  “ihlal kararı” verdi. Mahkeme bu kararı 3 karşı oya karşılık 14 oyla aldı.

Her iki karar da Genel Kurul kararı niteliğinde olduğu için hukuken bağlayıcı sayılıyor.


Hürriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

DAYAKÇI İMAM SERBEST BIRAKILDI
Ağrı'nın Diyadin ilçesinde, Kuran kursunda çocuğa şiddet uyguladığı için gözaltına alınan din...

Haberi Oku