Gündem:
BATAN GEMİDEN KURTULANLAR ANLATTI...

BATAN GEMİDEN KURTULANLAR ANLATTI...

Samsun'un 80 mil açıklarında "8841644 IMO" numaralı, "Volga-Balt 214" adlı Panama bandıralı kuru yük gemisinin batmasına ilişkin Samsun Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında geminin 13 kişilik mürettebatından kurtarılan Herashchenko Oleh, Ilchenko Yevhenii, Milnichenko Pavlo, Shevchuk Stanislav, Budko Tetiana, Yatsenko Yevgen ve Skachko Denys'in avukatları aracılığıyla yeminli tercüman kullanılarak ifadeleri alındı.

Mürettebatın Karadeniz'in hırçın dalgaları arasında yaşadıkları korku dolu anlar, savcıya verdikleri ifadelere yansıdı.

Kuru yük gemisinde "gemici" olarak görev yapan Herashchenko Oleh, ifadesinde yola çıkmadan önce gereken tüm kontrollerin yapıldığını, Kırım'ın Kerç şehrinde hava durumunun kötü olması nedeniyle bir süre beklediklerini söyledi.

Gemi batmaya başlamadan hemen önce odasında telefonda oyun oynadığını belirten Oleh, şunları anlattı:

"Saat 07.45 sıralarıydı. Çok güçlü bir ses duydum. Daha sonra dalga sesleri gelmeye başladı. Gemi titredi. Hemen yerimden kalktım. Yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu anladım. Yukarı çıkarak neler olduğuna baktım. Gemici tayfalarının reisi olan Milnichenko Pavlo'nun bağırarak geminin battığını söyleyip panik halinde koşuşturduğunu gördüm. Geri aşağıya indim. Termal kıyafetlerimi ve can yeleğini aldım. Acil toplanma yeri olan köprü başında toplanmaya başladık. Termal kıyafetlerimizi giydik. Kaptanın olay olduğu anda uyuduğunu düşünüyorum çünkü toplandığımız yere geldiğinde yeni uykudan uyanmış gibiydi."

"Ağaçtan masa bulup ona tutundum"

Filikaların denize inmesi için gereken her şeyin yapıldığını ifade eden Oleh, gemi yan yattığı için filikaların denize indiğini kaydetti. "Ben iki tahta parçasına tutundum" diyen Oleh, şunları söyledi:

"Daha sonra ağaçtan masa bulup ona tutundum. Can salı gördüm ancak ulaşamadım. Etrafıma baktığımda yanımda Ilchenko Yevhenii vardı. Birlikte kurtulmaya çalıştık ancak dalgalardan dolayı Ilchenko Yevhenii benim arkamda kaldı. Başka kimseyi görmedim. Kurtulana kadar masaya tutunarak hayatta kalmaya çalıştım. Bu şekilde en az iki saat kaldım. Gemi eski bir gemiydi. Hava şartlarının da kötü olmasından dolayı geminin bu duruma dayanamayıp battığını düşünüyorum."

"Kaptan çok konuşamadı, donmaya yakın vaziyetteydi"

"Gemici" olarak çalışan Ilchenko Yevhenii ise gemi batmaya başlamadan hemen önce yemekhanede temek yediğini belirtti. Gemide önce bir ses, sonra da titreşim hissettiğini dile getiren Yevhenii, şunları kaydetti:

"Gemi yan yatmaya başlayınca herkes kendini suya atmaya başladı. Atlayan kişilerin üzerinde termal kıyafet olduğundan dolayı kimin ne yaptığını tespit edemedim. Suya atladığımda arkamda kim olduğuna bakmadım. Suya atladığımda çok dalga vardı. Dalgalar beni sağa sola vururken can simidi ile duman saçan filikaya yüzerek vardım. İçinde iki kişi vardı. Bir kişi termal kıyafetliydi. Ben filikaya geldiğimde filikanın içi su ile dolmuştu. Kaptanın vücudunun yarısı suyun içindeydi. Kaptan, termal kıyafet ve can yeleği giymemişti ancak yanındaydı. Ben filikaya geldiğimde kaptana karaya ne kadar kaldığını sordum. Kaptan çok konuşamadı, donmaya yakın vaziyetteydi. Filikada bu şekilde ne kadar kaldığımızı hatırlamıyorum."

Milnichenko Pavlo da ikinci kaptanın emirleri doğrultusunda gemi çalışanlarını koordine ettiğini belirtti.

Samsun açıklarında batan Panama bandıralı kuru yük gemisinin mürettebatından kayıp 2 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, batan geminin 13 kişilik mürettebatından 7'sinin kurtarılması, 4'ünün cesedine ulaşılmasının ardından kayıp 2 kişinin bulunması için 7'nci günde de çalışmalarına devam ediyor. Çalışmalar,  Samsun açıklarında 2 botla yapılıyor.

Samsun'un 80 mil açığında "8841644 IMO" numaralı, "Volga-Balt 214" adlı Panama bandıralı kuru yük gemisinden 7 Ocak'ta tehlike sinyali alınması üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığınca arama kurtarma faaliyeti başlatılmıştı.

Batan gemiden kurtarılan Ukraynalı mühendis Stanislav Shevchuk (45), gemiciler Oleh Herashchenko (30), Yevhenii İlchenko (21), Yevgen Yatsenko (58), Denys Skachko (30) ve Pavlo Milnichenko (41) ile kadın aşçı Tetiana Budko (40), tedavilerinin ardından hastaneden taburcu edilmişti.

Olay günü ulaşılan Azerbaycanlı kaptan Turbat İsmyilov ile Ukraynalı 3'üncü kaptan Ruslan Bodnik (31), gemici Dmytro Krepts ve elektrik zabiti Isytrosyas Vyovozs'in cenazeleri, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki otopsilerinin ardından ülkelerine gönderilmişti.

Gemi mürettebatından iki kişiye ulaşılamamıştı.



AA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BOLAT'tan KIZDIRAN ET AÇIKLAMASI
Et fiyatlarına gelen peş peşe zamların ardından vatandaşlar neredeyse kasabın yolunu unuttu. Seçimden...

Haberi Oku