Gündem:
DIŞ BASINDA DAVUTOĞLU!
DIŞ BASINDA DAVUTOĞLU!

İşte Davutoğlu'nun başbakanlığa aday gösterilmesinin ardından uluslararası basında yayımlanan haberler:

Reuters: Türkiye'nin seçilmiş cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni başbakan olarak aday gösterdiği Ahmet Davutoğlu'nun önceliklerinin Fethullah Gülen'le iktidar mücadelesi, Kürt barış süreci ve yeni anayasa olacağını söyledi. Son beş yıldır dışişleri bakanı olarak görev yapan 55 yaşındaki akademisyen Davutoğlu, Erdoğan döneminde siyaset alanında şöhret kazandı. Aynı zamanda Erdoğan'ın en yakın müttefiklerinden biri olarak görülüyor. Davutoğlu'nun profili; ilk başlarda, bir dönem övgü gören "komşularla sıfır sorun" politikası sayesinde, son dönemde de Erdoğan'ın AKP mitinglerindeki sağ kolu olarak hem yurt içinde hem de yurt dışında keskin biçimde yükseldi.

AFP: Erdoğan, kendisine büyük sadakat göstermesi beklenen Davutoğlu'nu partisinin yeni liderliğine ve başbakanlığa aday gösterdi. Batı tarzı elit bir eğitim alan ve birçok dili akıcı şekilde konuşabilen Davutoğlu, Türkiye'nin Erdoğan dönemindeki iddialı dış politikasının baş mimarı ve ideoloğu olarak ön plana çıktı.

Associated Press: Uluslararası ilişkileri profesörü Davutoğlu, Erdoğan'a sadık bir isim olarak nitelendiriliyor. Uzun süredir Erdoğan'ın muhtemel halefi olarak gösteriliyordu. Uzmanlar, Erdoğan'ın hükümeti perde arkasından yönetebilmek için kendisine yakın bir ismi başbakan yapmak istediğini belirtiyor.

Financial Times:
Davutoğlu'nun Erdoğan'ın belirlediği tüm kriterleri karşıladığı söyleniyor. En önemlisi Davutoğlu cumhurbaşkanından sonra ikinci adam olmaya istekli gibi görünüyor. Üç dönem kuralına takılan birçok üst düzey AKP'linin tersine gelecek yılki parlamento seçimlerine girebilir ve bu da bir dönem daha başbakan olmasını sağlayabilir. Erdoğan şimdiye dek sembolik görevler üstlenen cumhurbaşkanlığını icra makamına dönüştürerek, yönetimde çoğu kararı kendisinin almak istediğini açıkça belli etti.

Wall Street Journal:
Bu gazetenin haberinde de Davutoğlu'nun adaylığının beklenen bir karar olduğuna işaret edildi, "Erdoğan'ın yeni bir anayasaya zorlayarak, AKP üzerinde etkide bulunmaya devam ederken, cumhurbaşkanının yetkilerini de güçlendirmeye çalışmasının beklendiği" belirtildi.

BBC: BBC, “Erdoğan, Davutoğlu’nu yeni başbakan olarak gösterdi” başlıklı haberinde, "Erdoğan’ın yakın müttefiki Davutoğlu 2009 yılında beri Dışişleri Bakanı görevini yürütüyor. Davutoğlu önümüzdeki hafta gerçekleşecek seçimin ardından AKP’nin resmen yeni lideri olacak" ifadelerine yer verildi. BBC haberinde, Davutoğlu’nun başbakanlık makamına aday olarak gösterilmesinin “Türk politikasının son 10 yıldan fazla süredir domine etmiş birinin hükümeti kontrolü altında tutacağından emin olunması yolunda bir adım” olarak nitelendirdi.

Daily Telegraph: Gazete, AFP haber ajansına dayandırdığı haberinde, “Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yeni Başbakanı olarak müttefiki Ahmet Davutoğlu’nun adını verdi” başlığını kullandı.

Guardian: Gazete, AP’nin haberini kullanarak, “Başkanlık sistemini hayata geçirmeyi planlayan Türkiye’nin Başbakanı Erdoğan, halefini aday gösterdi” başlığı atarken, “Erdoğan’a tam bağlılığı olan bir isim olarak görülen Ahmet Davutoğlu’nun, Erdoğan’ın kendinden sonraki isim olarak ilk tercihi olduğu uzun zamandır bildiriliyordu” diye kaydetti.

HOLLANDA-NOS televizyonu: “Davutoğlu Türkiye’nin yeni Başbakanı” başlığıyla haberi veren Hollanda yayın kurumu NOS televizyonu, Davutoğlu’nun isminin iktidardaki AKP’nin bugün yapılan özel toplantısında ön plana çıktığını duyurdu. Haberde, Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın yerine bu göreve resmen 27 Ağustos’ta seçilecek Davutoğlu’nun Başbakan Erdoğan’ın güvendiği isimlerden biri olduğuna dikkati çekildi.

Hollanda De Telegraaf gazetesi: Gazete, Davutoğlu’nun AKP liderliği ve Başbakanlık adaylığının Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını yazdı. Gazete, AkP’nin 27 Ağustos Çarşamba günü yapılacak kongresinde ismi resmileşecek Davutoğlu’nun Başbakan Erdoğan’ın güvendiği biri olduğunu kaydetti. Haberde, 2003’te Abdullah Gül’ün dışişleri danışmanı olarak siyaset sahnesine giren ve ardından 2009 yılından itibaren Dışişleri Bakanlığı yapmaya başlayan Davutoğlu’nun Başbakanlığında Türkiye’nin yeni bir yola girmesinin beklenmediği değerlendirmesi yapıldı.

İsviçre Haber Ajansı SDA: Ajans, Davutoğlu'nun Türkiye'nin yeni başbakanı olacağını bildirdi. Davutoğlu'nun parti genel başkanlığına ve başbakanlığa adaylığının AKP toplantısının ardından Erdoğan tarafından açıklandığı belirtilen haberde, Davutoğlu'nun Erdoğan'ın sadık bir takipçisi olarak görüldüğü kaydedildi.

BULGARİSTAN-Ulusal Radyosu (BNR): BNR, Davutoğlu’nun adaylığı ile ilgili haberinde, Türkiye’de Anayasa değişikliğinin yapılacağının kesinleştiğini savundu. Konuyla ilgili yorum yapan Bulgaristan’ın eski Ankara Büyükelçisi Branimir Mladenov, Türkiye’yi tanıyan herkesin Davutoğlu’nun adaylığını sürpriz olarak görmediğini söyledi. Mladenov, Anayasa değiştikliğini isteyen yeni Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu alandaki girişimleri açısından Davutoğlu’nun seçimini “beklenen bir hamle” olarak yorumladı.

Bulgaristan’ın Devlet Haber Ajansı (BTA):
BTA'nın bülteninde, Davutoğlu’nun seçimi ile ilgili haberin ek yorumunda ''yeni başbakanın Erdoğan’a göre daha sınırlı bir yetkiye sahip olacağını'' savundu. Ahmet Davutoğlu’nun Arap Baharı kapsamında Suriye, Mısır gibi ülkelerle ilgili politikasını anımsatan haberde, Başbakan olarak Davutoğlu’nun bir yandan Suriye ve Irak’taki bunalımlar konusunda, diğer yandan İsrail ile kriz içinde olan ilişkiler konusunda önemli kararlar almak zorunda olacağını belirtti.

YUNANİSTAN-Kathimerini gazetesi: Gazete, Davutoğlu’nun adaylığının Başbakan Erdoğan tarafından açıklandığını belirttiği haberinde "Başbakanlık için icazet Davutoğlu’na" başlığını kullandı. Gazete haberinde, Başbakan Erdoğan’ın Davutoğlu’nun adaylığını ilan ettiği konuşmasında, 27 Ağustos’ta yapılacak olağanüstü kurultayın ardından parti yönetimini büyük bir deneyimin beklediğini ve partinin bütünlüğünün önem taşıdığını vurguladığını belirtti.

Yunanistan To Vima gazetesi: Gazete, "Türkiye’nin yeni başbakanı Davutoğlu olacak" başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, AKP’nin yeni liderinin ve ülkenin yeni başbakanının Davutoğlu olacağını açıkladığını yazdı.

AZERBAYCAN-Yeni Müsavat gazetesinin internet sitesi: Sitede, "Türkiye'nin yeni başbakan adayı Davutoğlu oldu" başlığıyla yayımlanan haberde, Davutoğlu'nun özgeçmişine geniş yer verilerek Azerbaycan hükümet yöneticileri ve politikacılarıyla çok iyi ilişkileri bulunduğuna vurgu yapıldı.

Azerbaycan Azadlık Gazetesi: Haberi, "Erdoğan, yeni başbakanın ismini açıkladı" başlığıyla duyururken, Gündelik Telegraf Gazetesi, "Erdoğan açıkladı, yeni başbakanın ismi belli oldu" başlığıyla yayımladığı haberde, Davutoğlu'nun aday gösterildikten sonra yaptığı konuşmanın bazı bölümlerine yer verildi.

ALMANYA-Stern: Davutoğlu, Erdoğan’a en sadık kişi. Sadık Ahmet, sadık başbakan olacak.

Der Spiegel: Geleceğin cumhurbaşkanı, halefini belirledi. Davutoğlu, Türkiye’nin yeni başbakanı olacak. Davutoğlu, şu ana kadar dışişleri bakanı olarak bahtsızdı. Sessiz profesör, Erdoğan’ın politikasının sadık savunucusu ve takipçisi.

Frankfurter Allgemeine: Erdoğan, kendisinin açıkladığı ‘Yeni Türkiye’de halk tarafından seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olarak yönetimde söz sahibi olmak istediği konusunda şüphe bırakmadı. Partinin ve hükümetin başında kendisine sıkıntı çıkarmayacak birini görmek istiyor. Kariyerini Erdoğan’a borçlu olan Davutoğlu, her zaman sadakatle hizmet etti.

Bild: Türkiye’nin Dışişleri Bakanı ve Erdoğan’ın güvendiği kişi Ahmet Davutoğlu, hükümetin başına geçiyor. Beş yıldır dışişleri bakanlığı yapan Davutoğlu’nun AKP içerisinde kendi ağırlığı bulunmuyor. Erdoğan’a sadakatle bağlı. 

N24: Türkiye’nin yeni bir başbakanı oluyor. Uzun zamandır Dışişleri Bakanı olan Ahmet Davutoğlu, Recep Tayyip Erdoğan’ın halefi. Ancak güç gelecekte cumhurbaşkanında olacak.”

Taz.de: Ahmet Davutoğlu, Recep Tayyip Erdoğan’ın halefi olacak. AKP’nin İslami aydını olarak bilinen Davutoğlu, Dışişlerinde fazla başarılı olamadı.”

Die Zeit: Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, hükümet ve parti başkanlığını Erdoğan'dan devralıyor. Ultra muhafazakâr, dindar, kesinlikle sadık - kendi emelleri olsa, bir sürpriz olurdu.

Die Welt:
Bu gazetede de ''Başbakan olarak Davutoğlu’nu seçmesi Erdoğan için akıllıca bir tercih. Erdoğan Cumhurbaşkanı olunca, yanında büyük hırslara sahip bir Başbakan istemiyor ama aynı zamanda Başbakanın içeride ve dışarıda saygı görecek güçte olmasını bekliyor'' değerlendirmesi yapıldı. Davutoğlu’nu ''jeostratejist'' olarak nitelendiren gazete, Davutoğlu’nun bakanlığı döneminde dış politikanın geçmişten büyük bir kopuş yaşadığını öne sürdü ve son dönemde Türkiye’nin izlediği dış politikayı eleştirdi.

AVUSTURYA-ORF Tv:
 Avusturya'nın devlet televizyonunda "Başbakan Erdoğan, uzun zamandır sırdaşı Davutoğlu'nu hükümetin başına taşıyor" ifadeleri kullanıldı. Davutoğlu'nun parti liderliğinin 27 Ağustos'ta yapılacak genel kurulda resmen onaylanacağı belirtilen haberde, yaklaşık 5 yıldır Dışişleri Bakanlığı yapan Davutoğlu'nun "Erdoğan'ın sadık takipçisi" olduğu vurgulandı.

Der Standard:
Bu gazete "Türk Başbakanı ve AKP lideri Davutoğlu" başlığıyla duyurduğu haberinde, Davutoğlu'nun Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı görevini devralmasından sonra Başbakan olacağını yazdı. Haberde, "Davutoğlu'nun partinin birliğini sağlamak ve devlet içerisinde paralel yapı inşaa eden vaiz Fethullah Gülen hareketine karşı mücadeleye devam etmek üzere genel başkan adayı yapıldığı" savunuldu.

İTALYAN-ANSA Haber Ajansı:
Seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan, Davutoğlu’nun bir sonraki parti başkanı ve başbakanı olacağını açıkladı'' başlığıyla geçtiği haberde, AKP MYK’sının bugün Davutoğlu ismini belirlediğine yer verdi. Davutoğlu’nun 27 Ağustos’taki AKP kongresinde başkanlığa seçileceğini, 28 Ağustos’ta yemin ederek Cumhurbaşkanı olacak Recep Tayyip Erdoğan tarafından hükümeti kurmakla görevlendirileceği okuyuculara aktarıldı.

La Repubblica:
Burada çıkan haberde Türkiye’nin yeni başbakanı olacak Davutoğlu’nun, Erdoğan’a sadık bir isim olduğu ve Erdoğan’a ''paralel yapıyla'' mücadele sözü verdiği ifade edildi.

La Stampa: Bu gazetede de, 55 yaşındaki Davutoğlu’nun öngörüldüğü üzere başbakan ve parti genel başkanlığı adayı olarak 27 Ağustos’taki AKP'nin olağanüstü kongresinde resmen partinin başına geçeceği ve 10 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın yerini alacağı kaydedildi.

İl Messaggero: "Davutoğlu AKP’nin liderliğini üstlenecek. Erdoğan’ın danışmanlarından Yalçın Akdoğan’ın başını çektiği bir grup genç siyasetçilerinde desteğini alan Davutoğlu, yeni başbakanlık görevini törenle devralacak.”

İl Giornale: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin yeni başbakanı oldu. Davutoğlu, Irak cephesinde muhalefet tarafından eleştirilmişti.

Rainews24 kanalı: Davutoğlu’nun partisinin merkez yönetim kurulu tarafından genel başkan ve başbakan adayı olarak belirlendiğini ve bir sonraki başbakan olacağına bültenlerinde yer verdi.

RUS-RİA Novosti Haber Ajansı: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığa ve AK Parti genel başkanlığına aday gösterilmesi ile ilgili haberinde "Türk uzmanlar Davutoğlu'nun adaylığı konusunda farklı düşünüyor" başlığını kullandı. Haberde uzmanların "Davutoğlu, istikrarı sağlayacak", "AKP bölünmeye başlayacak" ve "Davutoğlu'nu zorlu bir görev bekliyor" şeklindeki görüşler ön plana çıkarıldı. Ahmet Davutoğlu adının Seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını yazan İtar-Tass Haber Ajansı, Davutoğlu'nun öne çıkan özelliklerine yer verdi. Davutoğlu'nun özellikle Filistin konusundaki aktif dış politikanın öncülerinden biri olduğunu yazdı.


ODA TV
Hürriyet


Haber Habere
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MANSUR YAVAŞ'tan SERT TEPKİ
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Çalışma ve...

Haberi Oku