Gündem:
DOĞU PERİNÇEK'E AİHM ÖDÜLÜ
Doğu Perinçek AİHM Zaferi Ödülü Alacak

Türk Amerikan Dernekleri Kurulu (ATAA), İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’e Ermeni soykırımı iddialarına karşı kazandığı AİHM zaferi üzerine ödül verecek. Kurul, ödül davetini 18 Şubat’ta Perinçek tutukluyken yapmasına rağmen İP Lideri Amerika’ya gidemiyor. Ergenekon davasından hakkında yurtdışına çıkış yasağı bulunan Perinçek’e vekâleten ödül törenine eşi Şule Perinçek katılacak. Washington’da 12 Nisan’da yapılacak ödül töreni için bugün ABD’ye giden Şule Perinçek, yolculuk öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Perinçek’e Yurtdışına Çıkış Yasağı

Doğu Perinçek’in Ergenekon davası kapsamında hakkında yurtdışı çıkış yasağı olduğu için ödül törenine kendisinin gittiğini söyleyen Şule Perinçek, “Bu ödülü biraz utanarak almaya gidiyorum. Kendi ülkemdeki demokrasiden, kendi ülkemde yapılan siyaset adına utanarak gidiyorum. Ödülü Doğu Perinçek adına benim almam doğru değil. Doğu Perinçek’e bu ödül mavi gözüne, esmer tenine verilmiyor. Memleketi adına kazandığı başarıdan dolayı, Türk Milleti, Türk devleti adına alıyor. Ama Ergenekon davasından 6 yıldır cezaevinde kaldıktan sonra mücadeleler sonunda çıkarmamıza rağmen, ödül almak için yurtdışına çıkartamıyoruz.” dedi.

‘Kararı söke söke aldık’


Perinçek’e ABD’deki Türkler yerine Türkiye’nin ödül vermesi gerektiğini kaydeden Şule Perinçek, “Ben kendisi adına eşim olduğu için büyük bir gurur ve onur duyuyorum. AİHM kararından önce verilen bir mücadele var. Biz bu kararı söke söke aldık. Çıkarılan engelleri aşarak aldık. Büyük bir başarıdır Doğu Perinçek’in gösterdiği bu zafer. Ama ödülünü almaya ne yazık ki kendisi gidemiyor.” açıklamasını yaptı.

Konferansta Konuşma Yapacak

1979′dan beri ABD’de faaliyet gösteren Türk Amerikan Dernekleri Kurulu’nun bu yıl 34.’sü düzenlenen Türk-Amerikan Konferansı 10 – 12 Nisan tarihleri arasında Washington kentinde yapılacak. Etkinlik kapsamında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de konuşma yapması bekleniyordu. Ancak Şimşek’in yerine İP Genel Başkan Yardımcısı Şule Perinçek’in baş konuşmacı olarak öğle yemeği buluşmasında konuşma yapacağı öğrenildi. Perinçek, konferans konuşmasında “Vatanımıza dokunmayın, Türkiye’mizin kendi geleceğine karar vermesine karışmayın.” mesajını vereceğini söyledi.

Kahraman Gibi Karşılanmıştı

Doğu Perinçek, 2005 yılında İsviçre’nin “Ermeni Soykırımı yalandır” demeyi suç sayan yasasını Lozan’da yaptığı bir konuşmayla çiğnemiş ve hakkında dava açılmıştı. İsviçre Mahkemesi’nde, 90 kilo belgeyle Ermeni Soykırımı iddiasının tarihsel ve emperyalist bir yalan olduğunu kanıtlayan Doğu Perinçek, buna rağmen 90 gün hapis cezası karşılığı 9 bin Frank para cezası almıştı. Perinçek İsviçre’den dönüşünde Atatürk Havalimanı’nda yüzlerce kişi tarafından karşılanmıştı.


İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, İsviçre Mahkemesi’nin açtığı dava sonucunda verilen cezayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürmüştü. AİHM de Perinçek’in “Ermeni Soykırımı uluslararası bir yalandır” açıklamasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olmadığına karar vermişti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Perinçek’in İsviçre aleyhine kazandığı davayı “milat” olarak değerlendirmişti. Geniş çevrelerce büyük bir yankı uyandıran karara karşı, İsviçre hükümeti temyize gitti. Gözler, AİHM Büyük Dairesi’nin vereceği karara çevrildi.
 



Haber Habere
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MANSUR YAVAŞ'tan SERT TEPKİ
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Çalışma ve...

Haberi Oku