Gündem:
DÜNYA TRUMP'ın KUDÜS KARARINI NASIL KARŞILADI?!.

DÜNYA TRUMP'ın KUDÜS KARARINI NASIL KARŞILADI?!.

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'tan sert sözler: "Hiç bitmeyen savaşlara yol açacaktır"

ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı Kudüs kararının ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas da sert bir açıklama yaptı. 'Kararı reddediyoruz' diyen Abbas, "Diğer ülkelerle, dostlarımızla birlikte buna karşılık vereceğiz. Bu karara müzakereler ile karşılık vereceğiz." diye konuştu. "Bu İsrail'in mükafatlandırılmasıdır." diyen Abbas, "Karar, uluslararası düzeyde hiç bitmeyen savaşlara yol açacaktır." diye konuştu. Öte yandan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'nin "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma kararından" dolayı teşekkür etti.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını tanımadığını ve ABD'nin bu kararla tüm barış çabalarını baltalayarak barış görüşmelerindeki rolünü bitirdiğini " belirtti.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentindeki Devlet Başkanlığı Sarayı’nda düzenlediği basın toplantısında, "Bu planı reddediyor ve kınıyoruz. ABD'nin bu adımı, tüm barış çabalarını baltalamış ve barış görüşmelerinde ABD'nin rolünü bitirmiştir. Bu karar, ABD’nin aynı zamanda geçen zaman boyunca barış sürecini himaye etmek üzere oynadığı rolden de vazgeçtiğinin ilanıdır. Bu karar, İsrail’i anlaşmaları tanımama, uluslararası meşruiyete meydan okuma, Filistin'i Yahudilere yurt edindirme (Yahudi yerleşim birimleri inşa faaliyetlerine devam etme), işgal, ırkçı apartheid ve etnik temizlik politikasını sürdürmesine teşvik amacı taşıyan bir mükâfattır." dedi.

FİLİSTİN DAVASI YOL AYRIMINDADIR

ABD’nin kararını reddettiklerini belirten Abbas, "ABD yönetiminin Kudüs ile ilgili planını ilan etmesinin ardından Filistin davamız bugün bir yol ayrımındadır. ABD yönetimi bu kararla, uluslararası ve ikili tüm kanun ve anlaşmalara karşı çıkmayı seçti. Ayrıca, uluslararası camianın üzerinde icma ettiği, çok yakın zamanda dünya devletlerinin ve uluslararası kuruluşların tüm tepkilerini görmezden gelmeyi tercih etti." ifadelerini kullandı.

"KUDÜS, FİLİSTİN DEVLETİNİN EBEDİ BAŞKENTİDİR" 

Abbas, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün yakın zamanda "acil" koduyla toplanacağını belirterek, "ABD Başkanı Trump’ın bu geceki kararı, Kudüs’ün gerçekliğini değiştirmeyecektir, İsrail’e de meşruiyet sağlamayacaktır. Kudüs, Arap, İslam ve Hristiyan kimliğiyle Filistin Devleti’nin ebedi başkenti olarak kalacaktır. Kudüs, herhangi bir değişim girişimine karşı dirençlidir" şeklinde konuştu.

İSRAİL BAŞBAKANI NETANYAHU'dan TRUMP'a "KUDÜS" TEŞEKKÜRÜ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'a, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma kararından" dolayı teşekkür etti.

Kararı "tarihi" olarak nitelendiren Netanyahu, "ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in "başkenti" olarak tanıma ve ABD büyükelçiliğini buraya taşıma hazırlığı yönündeki cesur ve adil kararından dolayı derin memnuniyet duyuyoruz." dedi.

Dünyaya, Trump'ın kararını izleyerek Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma ve büyükelçiliklerini buraya taşıma çağrısı yapan Netanyahu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bugün tarihi bir gün. Kudüs yaklaşık 70 yıldır İsrail'in başkenti ve bizim umudumuzun, rüyamızın ve duamızın yeni bin yıldaki odak noktası. (Kudüs) 3 bin yıldır Yahudilerin başkenti. Kutsal mekanların statüsünde bir değişiklik olmayacak. Bu İsrail'in ilk gününden beri bizim hedefimizdi. Yahudi devleti ve Yahudi halkı buna sonsuza dek minnettar kalacaktır. Trump'ın, İsrail'in, Filistinliler de dahil komşularıyla barışı ilerletme kararlılığını paylaşıyoruz. Trump'la ve ekibiyle bu barış rüyasını gerçekleştirmek için çalışmaya devam edeceğiz.

ABD Başkanı Donald Trump, bu akşam düzenlediği basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi'nin 1980 yılında İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı geldi." ifadesini kullanmıştı.

Trump, ayrıca Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı.

ABD'nin KUDÜS KARARINA DÜNYADAN TEPKİLER

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanımasının ardından dünyadan da ilk tepkiler geldi.

KATAR: "KUDÜS KARARININ TEHLİKELİ YANSIMALARI OLACAK"

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, kendisini telefonla arayan ABD Başkanı Trump'a, attığı bu adımın (Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması) Ortadoğu'da durumu daha fazla karmaşık hale getireceğini ve bölgedeki güvenlik ile istikrarı olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti.

Şeyh Temim görüşmesinde, ülkesinin, başkenti Kudüs olan ve 1967 sınırlarında bir Filistin devletinin kurulmasını garanti altına alan, iki devletli çözüm esasına dayalı, Arap barış girişimi ve uluslararası kararları temel alan Filistin davasına yönelik tutumuna vurgu yaptı.

BM: "İKİ DEVLETLİ BİR ÇÖZÜMÜN ALTERNATİFİ YOK"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD'nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasına ilişkin "Kudüs, BMGK ve BM Genel Kurul kararları temel alınarak, iki taraf arasında doğrudan görüşmeler yoluyla en son çözülmesi gereken bir konudur." değerlendirmesinde bulundu.

Guterres, ABD'nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasına ilişkin yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri olduğu ilk günden bu yana İsrailliler ve Filistinliler için barış ihtimalini tehlikeye atacak tek taraflı tedbirlere karşı sürekli konuştuğunu anımsatarak, "Kudüs, BMGK ve BM Genel Kurul kararları temel alınarak, iki taraf arasında doğrudan görüşmeler yoluyla en son çözülmesi gereken bir konudur." ifadesini kullandı.

Kudüs'ün, insanların kalbindeki yerini anladığını dile getiren Guterres, "Yüzyıllardır böyle oldu ve böyle olacak. Şunu açıkça ifade etmek isterim ki iki devletli çözümün herhangi bir alternatifi yoktur. B planı yoktur." vurgusu yaptı.

Guterres, nihai meselelerin müzakere yoluyla çözülmesi gerektiğine işaret ederek, BM Genel Sekreteri olarak İsrail ve Filistin liderlerinin görüşmelere dönmelerini destekleyeceğini ve kalıcı barış için elinden geleni yapacağını kaydetti.

"AB, CİDDİ ENDİŞE DUYUYOR"

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasıyla ilgili açıklamasından dolayı ciddi endişe duyduklarını belirtti.

Mogherini, yaptığı yazılı açıklamada, AB'nin tutumunun değişmediğini ifade ederek, müzakereler yoluyla iki tarafın da beklentilerini karşılayacak şekilde ve Kudüs'ün gelecekte iki devletin de başkenti olmasını sağlayan bir çözümün bulunması gerektiğini vurguladı.

Gerginliğin engellenmesi için AB'nin sahada ve bölgedeki tüm taraflara itidal çağrısında bulunduğunu kaydeden Mogherini, direkt ve anlamlı müzakerelerin başlatılması için ortam oluşturulmasına odaklanılması gerektiğinin altını çizdi.

FRANSA: DESTEKLEMİYORUZ

Fransız Cumhurbaşkanı Macron, Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan kararırın ardından, karara ilk tepki gösteren AB üyesi bir ülkenin lideri oldu.

Fransız Cumhurbaşkanı, Trump'ın kararını duyurduğu açıklamanın hemen ardından bir mesaj yayınladı ve şöyle dedi: ABD'nin Kudüs ile ilgili tek yanlı kararını desteklemiyoruz.



Hürriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

YSK'dan 'İFTAR' KARARI
Bahçe İlçe Seçim Kurulunun "iftar saatinde kısa bir mola verilip verilmeyeceğini" sorduğu YSK,...

Haberi Oku