Gündem:
HDP'ye BÜYÜK OPERASYON
HDP'ye BÜYÜK OPERASYON

HDP eşgenel başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, HDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken'in de aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır, Hakkari, Van, Şırnak ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarınca yürütülen terör soruşturmaları kapsamında HDP'li milletvekillerine yönelik operasyon başlatıldı.

Operasyonda HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş Diyarbakır’da, Figen Yüksekdağ ise Ankara’da gözaltına alındı.

DEMİRTAŞ'A TUTUKLAMA TALEBİ

Gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bu sabah avukatı ile birlikte adliyeye çıkarıldı. Savcı Demirtaş'ın tutuklanmasını talep etti.

Demirtaş, savcılıkta: "Başlatılan bu yargı tiyatrosuna figüran olmayı kabul etmiyorum. Buraya getirilmem bile hukuk dışıdır." dedi.

Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında evinden gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bu sabah avukatı ile birlikte adliyeye çıkarıldı. Demirtaş tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevkedildi.

Demirtaş'ın adliyede savcıya ifade verdiği ve savcının kararı beklendiği belirtildi. Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan partinin diğer Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın da Ankara'dan Diyarbakır'a getirildiği öğrenildi. Aynı soruşturma kapsamında bulunan haklarında Diyarbakır'da soruşturma açılan 6 milletvekilinin ifadeleri alındıktan sonra mı karar verileceği, yoksa ayrı ayrı mı karar verileceği öğrenilemedi.

SAVCI TUTUKLAMA İSTEDİ

Dün gece evinde gözaltına alınan ve bu sabaH Diyarbakır Adliyesi'ne çıkaralarak savcıya ifade veren HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklanma istemiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.

FEYZİOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu HDP'ye yönelik operasyona dair açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Gece yarısı çok sayıda HDP'li milletvekili gözaltına alındı. Aylar önce uyarmıştım, dokunulmazlıkların kaldırılması büyük provokasyonların başlangıcı olacak, bölücü terör örgütünün kaybettiği tabanını kazanmasına neden olabilecektir diye.

Az önce Diyarbakır Bağlar'da Emniyet Müdürlüğü binasına bombalı saldırı yapıldı. Yaralılar varmış. Umarım şehidimiz yoktur. Umarım yaralılarımızın durumu ağır değildi.

Türkiye büyük bir karışıklığa sürükleniyor. Aklın yerini hamaset almış. Düşünmek, sorgulamak, başka bir yol var mı diye sormak dahi sosyal linç sebebi. Tarihten edinilen tecrübeler buhar olup uçmuş. Sağduyulu siyasete, siyasetçiye, idareciye hiç bu kadar ihtiyacımız olmamıştı."

ADALET BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HDP'li milletvekillerinin gözaltına alınmasına ilişkin olarak, "Bugün Türkiye'de gözaltılar var. HDP milletvekillerinin bazıları için gözaltı kararı verildi. 15 milletvekili için gözaltı kararı verildi. Olan biten, Türkiye hukuk devleti, kanun önünde herkes eşit. Herkese uygulanan hukuk milletvekillerine de uygulanıyor. Eşitlikten niye rahatsız oluyorsunuz? Meclis'te görüşme yapıldı, 20 Mayıs 2016'da dokunulmazlıklar kaldırıldı" dedi.

CHP’DEN İLK TEPKİ

CHP'den HDP'ye yapılan operasyona ilk tepki Sezgin Tanrıkulu ile Ali Şeker'den geldi. Sezgin Tanrıkulu Twitter hesabından yaptığı açıklamada şöyle dedi: CHP İstanbul Milletvekili, Sezgin Tanrıkulu'da Twitter'dan yaptığı açıklamada "Bu gece yapılan sadece darbe değil aynı zamanda ülkeyi bölme harekatıdır! TBMM bir kez daha bombalanmıştır" ifadelerini kullandı.

“KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL”

CHP'li Ali Şeker, Cumhuriyet gazetesine yaptığı açıklamada şunları söyledi: "15 Temmuz'da nasıl bir darbe vurulmak istendiyse, tekrar bir darbe daha vuruldu. Demokratik siyasetin kanallarının açılması gerekirken bu, Türkiye'nin şiddet sarmalına sürüklenmesi için yapılan bir provokasyondur. Milli irade dediklerinden sadece kendilerine verilen oyları anlayan, sadece kendisinin seçilmiş olduğunu düşünen AKP, diğer seçmenlerin oylarının kendileri düşüncülerine göre bir öneminin olmadığını gösteriyor. 6 milyon oy almış bir partiyi parlamento dışına sürüklemek adına bir çalışma içerisine girmiş durumdalar. Demokrasi adına bunu kabul etmek mümkün değil. Daha önce milletvekillerinin parlamentoda gözaltına alındığı süreçleri Türkiye yaşadı. Ve Türk demokrasisine bunlar bir ayıp olarak, bir leke olarak işlendi. Tekrar bu süreçleri yaşamak Türk demokrasisi açısından bir gerileme. Bunu kabul etmek mümkün değil. Sadece kendine demokrat bir anlayış Türkiye'nin geleceğini olumsuz etkileyecektir."

FINANCIAL TIMES: KÜRT OBAMA

Türkiye’de HDP’li milletvekillerin gözaltına alınması, İngiliz Financial Times gazetesince “Yükselen siyasi yıldız Selahattin Demirtaş ve diğer bazı HDP üyeleri baskınlarda gözaltına alındı” şeklinde yansıtıldı. İngiliz gazetesi Demirtaş'ın halk arasında "Kürt Obama" diye bilindiğini iddia etti.

HELİKOPTERLE GÖTÜRDÜLER

PKK'ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı'nın haberine göre; gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ve Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in Skorsky tipi askeri helikopterle Diyarbakır’a getirildiği ortaya çıktı. Uçak fobisi nedeniyle havayolunu kullanamadığı yurt içi ve yurt dışı temaslarına karayolunu kullanarak gittiği bilinen Önder’in, zorla helikoptere bindirildiği öğrenildi.

YÜKSEKDAĞ İFADE VERİYOR

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım Diyarbakır Adliyesi'nde savcıya ifade veriyor.
Bakanlık'tan yapılan açıklamaya göre gözaltına alınan isimler şöyle:

Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Sırrı Süreyya Önder, İdris Baluken,  Ziya Pir, Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan, Ferhat Encü, Leyla Birlik, Selma Irmak, Abdullah Zeydan...

HDP Genel Merkezi'ne de gözaltılarla ilgili MYK toplantısı yapıldığı sırada polis baskını yapıldı.

Anadolu Ajansı Diyarbakır, Hakkari, Van, Şırnak ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarının yürüttüğünü operasyonun gerekçesinin HDP'lilerin ifade vermeye gitmemeleri olduğunu iddia etti.

Demirtaş Twitter adresinden, "Diyarbakırda evimde zorla gözaltına alınma kararı ile emniyet yetkilileri kapımdalar" diye yazdı.

Selahattin Demirtaş gözaltına alınmak üzere Emniyet Müdürlüğü’ne götürülürken, Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve Muş milletvekili Yıldırım ve avukatları, sitenin bahçesinde polis araçlarının önüne geçerek engellemeye çalıştı. Çıkan tartışmanın ardından Beştaş ve Yıldırım’ı uzaklaştıran polis, Demirtaş’ı Emniyet’e götürdü.

DEMİRTAŞ'TAN GÖZALTINDA İLK MESAJ

Demirtaş gözaltına alınmasının ardından ilk mesajını verdi. Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi'nin haberine göre Demirtaş ile avukat Mehmet Emin Aktar görüştü. Aktar, Demirtaş’ın Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’de tutulduğunu söyledi. Aktar, Demirtaş’ın ilk mesajını şu sözlerle aktardı: “Sağlım yerinde. Moralim yerinde. Halkımızı selamlıyorum.”

İDRİS BALUKEN: ÇEK O ELLERİNİ

Gözaltına alınan Baluken, polis aracına binerken kafasına bastırmaya çalışan polise "Çek o ellerini, Ben yüzbinlerce oyun temsilcisiyim, kafama öyle bastıramazsın" diyerek tepki gösterdi.

İŞTE DARBE BU

İdris Baluken'in gözaltına alındığı anlarda konuşan HDP Milletvekili Mithat Sancar, "İşte darbe bu, bu görüntülerden utanacaksınız" dedi.

HDP'Lİ MİLLETVEKİLLERİ DE GÖZALTINDA

Demirtaş ve Yüksekdağ'ın yanı sıra HDP'li milletvekilleri Ferhat Encü, Leyla Birlik, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Selahattin Demirtaş, İdris Baluken, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir, Gülser Yıldırım ve Nursel Aydoğan'ın gözaltına alındığı kaydedildi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Savcılıklarının ilgili kolluk birimlerine verdiği talimatlar doğrultusunda 11 milletvekilinin adli mercilere götürülmek üzere yakalama işleminin gerçekleştirildiği bildirildi.

Bakanlık, Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer'in yurt dışında olduğunu, İmam Taşçıer ile Nihat Akdoğan'la ilgili sürecin devam ettiğini açıkladı.

Bakanlık'tan yapılan açıklama şöyle:

“Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van, Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarının ilgili kolluk birimlerine vermiş oldukları talimatlar doğrultusunda; Ferhat Encü, Leyla Birlik, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Selahattin Demirtaş, İdris Baluken, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir, Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan'ın adli mercilere götürülmek üzere yakalama işlemi gerçekleştirilmiştir"

“Hakkında yakalama kararı bulunan Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk'ün yurtdışında olduğu tespit edilmiştir. Gözaltı kararları olan İmam Taşçıer ve Nihat Akdoğan ile ilgili süreç devam etmektedir"

İFADEYE GİTMEDİKLERİ İÇİN OPERASYON GERÇEKLEŞTİ

HDP'li milletvekillerinin; Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van, Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarının talimatları doğrultusunda Demokratik Toplum Kongresi (DTK), KCK ve 6-8 Ekim olaylarına yönelik soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmedikleri için gözaltına alındıkları bildirildi.


ODA TV
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MANSUR YAVAŞ'tan SERT TEPKİ
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Çalışma ve...

Haberi Oku