Gündem:
İNGİLTERE'DEN SÜRPRİZ 'FİLİSTİN DEVLETİNİ TANIMA KARARI'
İNGİLTERE'DEN SÜRPRİZ 'FİLİSTİN DEVLETİNİ TANIMA KARARI'

İngiltere Parlamentosu'nda dün oylanan karar teklifi, Filistin'in devlet olarak tanınmasını sağlarken teklifin, İsrail ile barış sürecinde iki-devletli çözüm teklifine katkı sağlamasını öngörüyor.

12 red oyuna karşı, 262 oyla kabul edilen kararın, sembolik olmasına karşın, yaz boyunca Gazze'de devam eden çatışma ve başarılı olamayan barış görüşmelerinin ardından siyasi arenada önemli bir değişim yaratacağı düşünülüyor.

Karar teklifini hazırlayan İşçi Partisi milletvekili Grahame Morris, BBC'ye yaptığı açıklamada, Filistin'in "sembolik" olarak tanınmasının barış sürecinde çok önemli bir adım olduğunu, İsrail-Filistin ilişkisinin bir kördüğüm halini aldığını söyledi.

Eski Dışişleri Bakanı William Hague'un düzenlediği şimdiki İngiltere hükümet politikasına göre, İngiltere "Filistin'i devlet olarak tanıma hakkını ve bu hakkı ne zaman kullanacağı kararını" tek taraflı olarak saklı tutuyor.

Kabul edilen teklifte, İngiltere Parlamentosu'nun İsrail ile iki devletli barış sürecine katkı sağlaması amacıyla hükümetin Filistin'in de devlet olarak tanınması inancı duyduğu ifadeleri yer aldı.

KARARA ELEŞTİRİLER

Eski Dışişleri Bakanları'ndan Malcolm Rifkind, İngiliz Independet gazetesine yaptığı açıklamada söz konusu kararın tamamıyla sembolik olacağı fikriyle kabul edilmemesi gerektiğini söyledi.

Bu kararın insanlara kendini iyi hissettirebileceğini ancak barış çözümüne nasıl bir katkısı olabileceği sorusunun sorulması gerektiğini söyleyen Rifkind, henüz bir Filistin hükümeti olmadığından barışın da vaktinden evvel olduğunu dile getirdi.

Milletvekilleri ve Avam Kamarası'ndaki bakanlara parti politikasını temsil ettiği gerekçesiyle karar teklifine karşı oylama yapmamaları yönünde telkinde bulunulduğu belirtiliyor.

Diğer yandan bir kısım İsrail'i destekleyen İşçi Partisi milletvekili, partinin sadece Ortadoğu'da anlaşmaya varılmış bir müzakarenin bir parçası olarak Filistin Devleti'ni tanıyabileceğini savunuyor.


DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

YSK'dan 'İFTAR' KARARI
Bahçe İlçe Seçim Kurulunun "iftar saatinde kısa bir mola verilip verilmeyeceğini" sorduğu YSK,...

Haberi Oku