Gündem:
İŞTE YOBAZ KAFA: 'KARMA EĞİTİM DE KALDIRILSIN!'
İŞTE YOBAZ KAFA: 'KARMA EĞİTİM DE KALDIRILSIN!'

Diğer konfederasyonlar tarafından hükümete yakın olmakla eleştirilen Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun başkanlığını yaptığı Eğitim-Bir-Sen, ortaöğretimde türbanın ardından gelecek yeni adımların işaretini verdi. Talepleri hükümet tarafından birer birer kabul edilen Eğitim-Bir-Sen, kız ve erkeklerin birlikte öğrenim gördükleri “karma eğitimin” de kaldırılmasını istedi. Karma eğitimin kaldırılması halinde kızlar ve erkekler ayrı ayrı öğrenim görecek. Eğitimde “haremlik-selamlık” uygulaması başlayacak.

En fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için toplu sözleşme masasında sendikalara başkanlık yapan Memur-Sen’e bağlı Eğitim-Bir-Sen de eğitimde yetkili sendika.

Sendikanın başkanı aynı zamanda Memur-Sen Genel Başkanı olan Ahmet Gündoğdu.

Kamuda türbanın serbest bırakılması için eylem yapan, 12 milyon 300 bin imza toplayan Eğitim-Bir-Sen’in bu talebi yerine getirilmişti.

Sendika Antalya’da 19-21 Eylül günleri arasında gerçekleştirilen 29. Başkanlar Kurulu toplantısında yeni taleplerini sıraladı. Kurulun sonuç bildirgesinde, “Kamu çalışanlarına ve üniversite öğrencilerine başörtüsü serbestisinin getirildiği bir ortamda diğer kız öğrencilere başörtüsü yasağının uygulanması anlamsızdır. Seçmeli Kur’an-ı Kerim dersinde başını örten bir öğrenciye başka bir derste bir öğretmenin başörtüsü yasağı uygulaması beklenmemelidir. Bu husustaki garabete, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yönetmelik değişikliği yapılarak son verilmeli; kamuda başörtüsü özgürlüğünden, imam hatip liseleri, imam hatip ortaokulları ve çok programlı liseler bünyesindeki imam hatip programını takip eden öğrenciler dışında kalan diğer öğrencilerin de yararlanabilmesinin yolu açılmalıdır” denildi.

Sendikanın bu talebinden bir gün sonra Hükümet, ortaöğretimdeki türban yasağını kaldırdı.

Eğitim-Bir-Sen bu kararı memnuniyetle karşıladı.

Ancak bildirgede sendikanın eğitim sistemine ilişkin başka taleplerine de yer verildi.

Aynı bildirgede, kız ve erkeklerin birlikte öğrenim gördükleri “karma eğitime” son verilmesi istendi.

Bu talep bildirgede, “İnsanların temel tercihlerini sınırlayan demokratik eğitim hakkının önündeki engeller kaldırılmalı; insan iradesine ve tercihine ipotek koyan eğitimdeki ‘karma’ mecburiyetine son verilmeli, devlet bu konudaki dayatmadan vazgeçmelidir”şeklinde yer aldı.

Bildirgede eğitimdeki yeni sistemden sonuç alınabilmesi için izlenmesi gereken yol da gösterilerek, “4+4+4 eğitim sistemiyle istenen sonuçların elde edilebilmesi, insanımızın sahip olduğu ahlaki ve toplumsal değerlerin, müfredatın yeniden belirlenmesi noktasında öncelikle göz önüne alınması elzemdir” denildi.

Ayrıca sadece temel eğitimde değil, yükseköğretimi yani üniversiteleri de kapsayan müfredat değişiklikleri yapılması talep edildi.

Kravat da kalksın...

Başlattıkları imza kampanyası ve “sivil itaatsizlik” eylemi sonrasında kamuda türban yasağının kaldırıldığına işaret edilen bildirgede, erkeklere yönelik olarak da, başta kravat takma mecburiyeti olmak üzere, takım elbise, saç, sakal, favori gibi yasaklara son verilmesi istendi.

Bu yasaklar kaldırılana kadar da “sivil itaatsizlik” eylemlerine devam edileceği belirtildi.


Cumhuriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MANSUR YAVAŞ'tan SERT TEPKİ
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Çalışma ve...

Haberi Oku