Gündem:
İTTİRE KAKTIRA REFERANDUM
İTTİRE KAKTIRA REFERANDUM

Türkiye başkanlık anayasası olarak nitelendirilen anayasa değişiklik referandumunu geride bıraktı.

Az farkla ile sandıktan "Evet" çıkarken referandumun sonucu da birçok yenilgiyi beraberinde getirdi. Her seçimde olduğu gibi bu seçimde de kazananlar ve kaybedenler oldu. Ancak bu sefer kazananlardan çok kaybeden isimler dikkat çekti.

Seçimin kaybeden isimlerinin başında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli gösteriliyor. Bahçeli AKP ile yaptığı koalisyondan büyük yara alarak çıkarken, AKP'nin Kürt oylarını dahi alarak referandumdan "Evet" çıkarması Bahçeli'nin kendi partisinde sorgulanmasına neden oluyor.

Birçok ilde MHP tabanının "Hayır" dediği sonuçlardan anlaşılırken, Bahçeli'nin memleketi Osmaniye'de bile "Hayır" oyların yüzde 42 çıkması daha çok konuşulacak gibi gözüküyor.

BELEDİYE BAŞKANLARI

Öte yandan AKP büyükşehirlerde ciddi bir oy düşüşü yaşadı. Özellikle referandumdan önce Twitter'dan yaptığı paylaşımlarda Ankara'da yüzde 58 "Evet" çıkacağını iddia eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bu kez fena yanıldı. Sandıktan çıkan oylar sayıldığında Ankara "Hayır" yüzde 51, "Evet" ise yüzde 49 olarak açıklandı.

İstanbul'da da benzer bir durum yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gökçek gibi seçim öncesinde iddialı açıklamalar yapmasa da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en önem verdiği kentlerden İstanbul'da "Hayır" yüzde 51 çıkarken, "Evet" yüzde 49'da kaldı.

Bu nedenle seçim sonuçları belli olduğunda Topbaş ve Gökçek seçimin kaybeden isimleri olarak değerlendirildi.

Ancak seçimin kaybeden isimleri sadece onlar değildi. Antalya'da da AKP şok yaşadı.

1 Kasım seçimlerinde yüzde 41 oy aldığı Antalya'da AKP kendi oy oranını yakalayarak yüzde 41 "Evet" sonucunu elde etti. MHP'nin yüzde 17'lik oyları da düşünüldüğünde iktidarın Antalya'dan beklentisi yüzde 58-59 seviyesinde olduysa da sahil kentinde "Hayır" oyları patlama yaparak yüzde 59'a ulaştı. Antalya'da ezici bir "Hayır" oyu çıkması da kamuoyunda eleştirilerin, AKP'li Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel'e yönelmesine neden oldu. Türel de seçimin kaybedenlerinden biri olarak gösterildi.

GÜL VE DAVUTOĞLU

Seçimin kaybeden isimlerinin arasında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da gösteriliyor.

Gül ve Davutoğlu net bir şekilde "Evet"i savunmamalarıyla kamuoyunda pek çok kez tartışılmıştı. Sonuçlar henüz netleşmemişken bile AKP cephesinden, Davutoğlu ve Gül'e yakın isimlere yönelik tartışma yaratacak açıklamalar geldi.

AK Trollerin liderlerinden "Esat Ç." isimli Twitter hesabı ise doğrudan Gül ve Davutoğlu'nu doğrudan hedef gösterdi. Esat Ç., Twitter hesabından, "Seçim sonuçları ortada; tiyatro bitsin. Gül ve Davutoğlu, yarın yeni bir parti kurup erdoğan'a karşı olduklarını erkek gibi açıklasınlar" diye yazdı.

AKP'li gazetecilerden Ömer Turan'ın da "Bu partide Gül-Davutoğlu-Atalay troykasını istemiyoruz. Arınç, Hüseyin Çelik, Sadullah Ergin, Suat Kılıç ve Zeybekçiyi istemiyoruz. Nokta" yazması dikkat çekti.

YSK VE ANADOLU AJANSI

Seçimin kaybeden kurumları ise Yüksek Seçim Kurulu ve Anadolu Ajansı oldu. YSK, seçimler sürerken yasalara aykırı şekilde aldığı mühürsüz zarflardaki oyların dışarıdan getirildiği kanıtlanmadıkça kabul edileceği yönündeki kararıyla çok tartışıldı.

Seçime gölge düşüren bu kararın ardından CHP'ye göre 2 buçuk milyon oy bu zarflardan geldi. Önceki dönemlerde en güvenilir kurumların başında gelen YSK bu kararıyla toplum nezdinde hem seçime hem de kendi güvenilirliğine gölge düşürerek kaybeden kurumlardan oldu.

Anadolu Ajansı ise AKP iktidarı sürecinde geçirdiği kadrolaşma sonrasında seçimlerin manipülasyon aracı olma rolünü üstlendi. Kamuoyunda güvenin sıfıra indiği kurum referandum seçimlerinde başlangıçta verdiği yüzde 61'lik "Evet" oyuyla çok konuşuldu. Anadolu Ajansı'nın ilk başta verdiği oy oranıyla sandıkların tamamının açılmasının ardından verdiği oy oranının arasında yüzde 10'luk bir fark olması, tartışmaları beraberinde getirdi. Cumhuriyet'ten bile daha yaşlı bir kurum olmasına rağmen AA'nın bu tavrı, itibarını yerle bir ederken, seçimin de kaybedeni olmasına yol açtı.


ODA TV
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BOLAT'tan KIZDIRAN ET AÇIKLAMASI
Et fiyatlarına gelen peş peşe zamların ardından vatandaşlar neredeyse kasabın yolunu unuttu. Seçimden...

Haberi Oku