Gündem:
KILIÇDAROĞLU CANLI YAYINDA AÇIKLADI

KILIÇDAROĞLU CANLI YAYINDA AÇIKLADI

Soru: Sizce nasıl bir seçim atmosferi geçiriyor Türkiye?

Kılıçdaroğlu: "Hangi açıdan baktığınıza bağlı. Seçim meydanları canlı özellikle Muharrem İnce'nin mitingleri son derece canlı, keyifli. Temel Bey ve Meral Hanımın mitingleri televizyonlarda çok yer almıyor. Muharrem Bey'in iyi bir rüzgar estirdiğini görüyoruz. Başarılı olacağını görüyorum. Umarım cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Muharrem İnce o koltuğa oturur.

Diğerleri biraz daha durgun geçiyor. Millet ittifakının diğer bileşenlerinin mitingleri medyada yer almıyor bu da bizi üzüyor tabi. En son Meral Akşener'in Gaziantep'te kamyonla engellenmesi bizleri son derece üzdü."

Soru: Muharrem İnce rüzgarı esiyor. Biraz anlatabilir misiniz? Bu rüzgar nasıl bir rüzgar, anket sonuçları Muharrem İnce'nin 10 puan yükseldiğini gösteriyor. Ne diyorsunuz?

Kılıçdaroğlu: "29-30 bandına görünüyor. Bu ülkede 80 milyonun cumhurbaşkanı olacağım diyenin kazanması lazım. Baştan beri söylediği şu: "Ben 80 milyonun Cumhurbaşkanı olacağım" dedi. Sayın İnce dobra bir insan. Yaptığı mitinglerde bunu gösteriyor. Muharrem Bey kendisine yer vermeyen gazetecileri eleştirdi."

Başlangıçta cumhurbaşkanı adayı olarak kamuoyuna sunduğumuz zaman CHP'nin en baştan beri görüşü tarafsız cumhurbaşkanı olması lazım. 

CHP rozetini çıkardığına göre ve 80 milyonu kucakladığına göre beraber mitinge çıkmamızın doğru olmadığını düşündük.

Egemen güçlerin telkinleriyle yönetiliyor Türkiye. Şunu yapacaksın diyor yapıyor bunu yapıcaksın deniyor yapıyor. Sonra özür diliyor.

12 Eylül darbe hukukundan Türk hukuk sistemi kurtulmadıkça demokratik bir parlamenter sistemi kuramayız.

Yüzde 10 seçim barajı. 2002’de yüzde 34 oy aldılar parlamentonun yüzde 65’i temsil etti. Bu mu milli iradeyi temsil etmek. Yüzde 10 seçim barajının kaldırılması için defalarca teklif verdik kabul etmediler. Seçim yasasını neden değiştirmiyoruz? Neden kadın kotası getirmiyoruz? Arzu ederiz kadınlar daha fazla görünür olur parlamentoda.

Demokratik parlementer sistemin özelliği kalıcı olması olacak. Gazi meclis diyoruz elindeki bütün yetkiyi alıyoruz bir kişiye veriyoruz. 15 Temmuz’da bu parlamento bombaların altında bütün gece görev yaptı.

Yeniden parlamenter sistemin söylediğimiz bağlamda inşaa edilmesi lazım. Anayasal değişiklikler yapılması lazım. Tek boyutlu bir olay değil bu. Belki de Cumhuriyet tarihinde ilk kez vesayetlerden arınmış yeni bir anayasa yapabileceğiz. AKP’liler de olaca MHP'Liler de olacak bu yeni anayasa yapımında.

Biz hiçbir zaman eskiyi savunmadık eski parlamenter sistemide savunmadık. Şimdi diyorlar ki 'onlar eski sisteme dönmek istiyorlar' hayır efendim biz eskiye dönmek istemiyoruz. Bir partinin genel başkanı hakim mi tayin eder?"

Soru: Restorasyon sürecinde nasıl bir yol haritasıyla şekillenecek? 

Kılıçdaroğlu: "Yeniden parlamenter sistemin yeniden inşa edilmesi lazım ve yeni kurumların gelmesi lazım. Bir yandan anayasa değişikliği için çalışılması lazım. İlk defa sivil anayasa imkanı doğacak. 

Öbür taraftan İnce bir ekiple yola çıkacak her şeyi ben yaparım mantığıyla gitmeyecek zaten. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı bütün dünyaya ilan edilecek ona müdahale edilmeyecektir."

Soru: Ekonomi yönetimizniz açıklamnız kısa vadede piyasaları istikarar kavuşturmak için ne yapacaksanı?

Kılıçdaroğlu: Sayın İnce meydanlarda da söyledi ilk yapacağı OHAL'i kaldırmaktır. Bu en azından yargıya erişim hakkını yeniden yırttaşlara verecektir. Yargının önündeki engelleri kaldıracak dolayısıyla İnce , "Ben Türkiye'ye demkrasiyi getiren cumhurbaşkanı oalcağım" diyecektir. Merkez Bankası'nın müdahale araçlarına siyasetin müdahale etmeyeceğini bütün dünyaya duyuracağız.  Enflasyon bu olsun diye hükümet tabi diyecek ama bunun araçlarına karışmayacak.

Türkiye ekonomisi tefecilere çalışıyor. Erdoğan rantiye sınıfına çalışıyor. Türkiye'nin yatırım politikasını belirleyenler müteahhitler. Erdoğan içeride farklı dışarıda farklı konuşuyor. Ülke böyle yönetilmez. Türkiye'de ekonomiyi Erdoğan değil faiz lobisi yönetiyor. Türkiye yönetilmiyor savruluyor.

Bugüne kadar AK Parti hükümetlerinin enflasyon konusunda hiçbir öngörüsü tutmamıştır.



CNN Türk
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

YSK'dan 'İFTAR' KARARI
Bahçe İlçe Seçim Kurulunun "iftar saatinde kısa bir mola verilip verilmeyeceğini" sorduğu YSK,...

Haberi Oku