Gündem:
KÖMÜR OCAĞINDA GÖÇÜK! İŞÇİLER MAHSUR!
KÖMÜR OCAĞINDA GÖÇÜK! İŞÇİLER MAHSUR KALDI!

Olay bugün öğle saatlerinde meydana geldi.


Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde kömür ocağında, su kaynağının patlaması sonucu 30 işçinin mahsur kaldığı öğrenildi.

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, tahlisiye ekiplerinin olay yerine gönderildiği bilgisi aldıklarını ancak ellerinde daha detaylı bir bilgi bulunmadığını söyledi.

Türkiye Maden İş Sendikası Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit de konuyla ilgili Vali, Kaymakam ve Belediye Başkanına ulaşmaya çalıştıklarını belirtirken, sendikanın orada bir yetkilisinin bulunmadığı bilgisini verdi.

'İLK BİLGİLER PEK İÇAÇICI DEĞİL' 

Maden İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Karaman’daki patlamayla ilgili Hürriyet’e konuştu. “Orada örgütlü değiliz ancak genel başkan yardımcımız yola çıktı. O bölgeyi iyi biliyoruz oradaki arkadaşlarla konuştuk. Su kaynağı patlaması olduğu yönünde ilk gelen bilgiler var. Ancak ilk bilgiler de pek içaçıcı değil” dedi.

Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma’dan Ankara’ya yürüyen işçilerin yanından önce Karaman’a hareket edeceğini söyledi. 

Karaman’a hareket eden Maden İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit de ilk gelen bilgileri paylaştı: “25-30 arkadaşımızın yeraltı su kaynağı patlaması nedeniyle mahsur kaldığını öğrendik. Yasal bir maden Has Şekerler Şirketi’ne ait bir ocak. Patlak büyük olduğu için suyu gördüler, bir anda su dolmuş” dedi.

O MADEN HAS ŞEKERLER MADENCİLİK'İN

Mahir Yiğit, su patlaması sonucu meydana gelen maden ocağı göçüğünde 25 işçinin mahsur kaldığı bilgisini aldıklarını söyledi.

Yiğit, Madenin Has Şekerler Madencilik İşletmesi'ne ait küçük bir ocak olduğunu belirtti.

VALİ: 20 İŞÇİ YERALTINDA

Karaman Valisi Murat Koca, Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesindeki bir kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili, "Olay, yeraltındaki biriken suyun galeriyi işgal etmesi. Mevcut çalışılan galerinin bir kısmını işgal etmesi. Şu anda 20 işçimiz çalışılan bölümde var. Diğer galeride olanlarda sıkıntı yok. 40'ın üzerinde arkadaş vardı. Onlar çıktı. Şu anda 20 arkadaşımız yeraltında" dedi.

1500 KİŞİ İŞSİZ KALDI 

Ermenek’te yayın yapan internet sitesi Ermenek Güncel’in haberine göre eylül ayının başında meclisten geçen maden düzenlemesinin ardından 1500 Ermenekli madenci işsiz kaldı. 12 Eylül 2014 tarihinde yayımlanan haberde şu ifadelere yer verildi: Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6552 sayılı “İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun”un getirdiği hükümler nedeniyle artan maliyetleri karşılayamayacakları düşüncesiyle, İlçemizde faaliyet gösteren özel kömür işletmeleri üretimi durdurma kararı aldı. Kentte özel sektör tarafından işletilen 9 özel maden işletmesinin 12 eylülde üretimi durdurma kararı aldı.

70 KİŞİ ARAMA VE KURTARMA ÇALIŞMALARINA BAŞLADI 

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Karaman'da maden işçilerinin mahsur kaldığı ocağa giderek arama ve kurtarma operasyonunu yönetecek.

Alınan bilgiye göre, AFAD maden kazasının ardından ilk ihbarla birlikte Konya ve Karaman'daki ekiplerini bölgeye sevk etti. AFAD ve AFAD'ın yönlendirdiği ekiplerle birlikte yaklaşık 70 kişi madende arama ve kurtarma çalışmalarına başladı.

AFAD Başkanı Fuat Oktay'ın da arama ve kurtarma operasyonunu yönetmek için bölgeye hareket ettiği öğrenildi.

"ALLAH'TAN ÜMİT KESİLMEZ"

Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Mustafa Aktaş hurriyet. com.tr’yle son bilgileri paylaştı. Aktaş, “Enerji Bakanımız ve Ulaştırma Bakanımız yolda. Bizim de arkadaşlarımız olay yerine ulaşmaya çalışıyor. Genelkurmay tahlisiye ekiplerimizi askeri uçakla alıp Konya’dan Karaman’a bir an önce ulaştırmaya çalışıyor. Daha önceki su birikintisinin ani olarak ocağın içine boşalması söz konusu. Buna su patlaması diyoruz. Şu an su çekme işlemleri başlatıldı. Allah’tan ümit kesilmez.”

BAKANLAR KARAMAN'A GİDİYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan kaza yaşanan maden ocağına gidecek. Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Yıldız ve Elvan, maden kazası haberinin alınmasının ardından uçakla Konya'ya hareket edecek. Bakanlar daha sonra kara yoluyla Karaman Ermenek'te bulunan maden ocağına geçerek incelemelerde bulunacak.

Has Şekerler Madencilik Enerji Nakliyat İnşaat şirketinin geçtiğimiz 25 Haziran’daki ticaret sicil kayıtlarına gören şirketin tek hissedarının Saffet Uyar olduğu bilgisi yer alıyor.

CHP DE HEYET GÖNDERECEK

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu başkanlığında bir heyetin, işçilerin mahsur kaldığı Ermenek'e gitmek üzere görevlendirildiğini bildirdi.


Hürriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BURSALI, ERDOĞAN'dan ÖZÜR DİLEDİ
Monoca’da lüks yat kulübünde ıstakoz yiyip sosyal medyadan paylaşan ve AKP’de hedef tahtasına konan...

Haberi Oku