Gündem:
KONSOLOSLUK ÇALIŞANLARIMIZI REHİN ALDILAR
KONSOLOSLUK ÇALIŞANLARIMIZI REHİN ALDILAR

IŞİD terör örgütüne bağlı militanların Türkiye'nin Musul konsolosluğuna girdikleri ve konsolosluk çalışanlarını rehin aldıkları bildirildi. Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz'ın da IŞİD militanlarının elinde olduğu iddia ediliyor.

BBC'nin haberine göre rehin alınan diplomatlar Musul'daki IŞİD merkezine götürülüyor.

Reuters'a konuşan Türk hükümet yetkilileri "Militanlar Türk Konsolosluğu'nu ele geçirdi" ifadelerini kulllandı. Ajansa konuşan iki hükümet kaynağı, içerideki konsolosluk çalışanlarının güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti.

AFP'ye konuşan bir emniyet yetkilisi de IŞİD'in Başkonsolos Öztürk Yılmaz dahil 25 kişiyi kaçırdığını söyledi. İsmi açıklanmayan bir albay, "IŞİD üyeleri Türk Başkonsolos ve korumaları ile yardımcıları dahil 25 kişiyi kaçırdı" dedi.

Farklı bir bilgiye göre ise 2'si çocuk 3'ü kadın toplam 42 kişi rehin alınmış durumda.

BAŞBAKAN, FİDAN İLE GÖRÜŞÜYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da şu sıralarda Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Harekat Daire Başkanı ile görüştüğü öğrenildi.

Türk Dışişleri yetkilileri bu konuda kendilerine ulaşan bir bilgi olmadığını ve konunun araştırıldığını söyledi.

IŞİD'DEN AÇIKLAMA

IŞİD'den yapılan açıklamada Türkiye'nin Musul Konsolosluğu'na baskın yapıldığı ve rehin alınan çalışanların bilinmeyen bir yere götürüldükleri bildirildi.  

Musul Valisi Useyil Nuceyfi, Türkiye'ye yardım çağrısında bulundu. Nuceyfi, "Bu durumun üstesinden gelebilmemiz için Türkiye'nin yardımına ihtiyacımız var" dedi.

900 MİLİTAN İLE BASKIN

IŞİD'in, 40 Özel Harekat Polisi'nin koruduğu konsolosluk binasına 900'den fazla militan ile baskın yaptığı öğrenildi.

Başkonsolos Öztürk Yılmaz ile birlikte çok sayıda Türk diplomatı rehin aldıktan sonra IŞİD'ın kentte geçici olarak kurulan merkezine gittiği öğrenildi.

Bir diğer iddia da Musul Eyalet Meclisi Başkanı Beşar Kiki'den geldi. Kürdistan TV’ye canlı bağlanan Kiki, “IŞİD Türk Konsolosluğu'na öğle saatlerinde saldırdı. Bir grup konsolosluk çalışanı esir olarak binadan ayrıldı. Türk Konsolosu sık sık Musul Valiliği'ne gidip gelen biriydi” bilgisini verdi.

Sosyal medyada 17 Temmuz semtindeki konsolosluk binasının yağmalandığı iddiaları dolaşıyor.

Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz'ın konvoyu Eylül 2013 ve Mayıs 2014 bombalı saldırılara uğramıştı.

BASKINA KADAR NELER OLDU?

IŞİD militanlarının dün gece başkonsolosluğa 200 metre kadar yaklaşması üzerine yetkililer Ankara’yı arayarak gelişmeleri aktardı.

Ankara tehlikenin büyümesi nedeniyle haberdar başkonsolosluğa ‘tahliye işlemlerine başlayın’ talimatı verdi. Talimat sonrası tahliye hazırlıklarına başlandı. Başkonsolosluktaki belgeler imha edildi, bilgisayarlardaki veriler silindi.

Gece bu hazırlıklar yapılırken ve bugün tahliye beklenirken öğle saatlerinde IŞİD saat 12:30’da başkonsolosluğa girdi. Baskın sırasında Ankara ile temasa geçen Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz son ana kadar bilgileri aktardı.

Saat 13:00’te ise bağlantı tamamen koptu.

Kesin olmayan bilgilere göre başkonsoloslukta tehin alınanlar, Türk kamyoncuların da tutulduğu IŞİD karargahına götürüldü.

MALİKİ: BÜYÜK OPERASYONA BAŞLIYORUZ

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ordunun hiç karşılık vermeden IŞİD'e teslim ettiği Musul'u geri almak için büyük bir operasyonu başlatacaklarını söyledi.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından Musul'un ele geçirilmesiyle ilgili açıklama yapan Irak Başbakanı Nuri El Maliki, kaybedilen kentleri geri almak için büyük bir operasyona hazırlandıklarını açıkladı. 

Irak ordusu, Musul'u hiçbir direniş göstermeden IŞİD'e teslim etmişti. Irak ordusunun bu tavrı, her şeyin planlı olduğu yönünde yorumlara neden oldu.


haberturk.com
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

YSK'dan 'İFTAR' KARARI
Bahçe İlçe Seçim Kurulunun "iftar saatinde kısa bir mola verilip verilmeyeceğini" sorduğu YSK,...

Haberi Oku