Gündem:
KÜFÜRBAZ'IN SIFIR TL'na ALDIĞI KORUDA YANGIN
KÜFÜRBAZ'IN SIFIR TL'na ALDIĞI KORUDA YANGIN

Üsküdar’daki Fethipaşa Korusu içindeki Hüseyin Avni Paşa köşkünde yangın çıktı. Yangına çok sayıda itfaiye müdahale etti. Yangın sonucu tarihi köşk kül oldu.

KORUYU KÜFREDENE BEDAVAYA SATMIŞLARDI


Üsküdar’da yanan tarihi Hüseyin Avni Paşa Korusu ‘milletin ....na koyacağız’ diyen Cengiz İnşaat'a satılmıştı. Aykut Küçükkaya'nın haberiyle ortaya çıkan satışı Cengiz İnşaat’ın verdiği yanıt da doğrulamıştı.

17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında internete sızan ses kayıtlarında “Milletin ....na koyacağız” diyen ve kamuoyunun büyük tepkisini çeken Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’in, Üsküdar’daki 3 bini aşkın ağaçla dolu tarihi “Hüseyin Avni Paşa Korusu”nun tamamını satın aldığı ortaya çıktı. 81 bin 511 metrekarelik ormanlık arazinin “yüzde 65’ini TMSF’den, yüzde 35’ini ise özelden aldık” diyen Cengiz İnşaat, “Koruyu ne kadara satın aldınız?” sorumuza ise yanıt vermemeyi tercih etti.

8 Mart 2013 tarihli tapu kaydında ise satış bedeli kısmında ‘0’ TL yazması dikkat çekti. Korunun 17 Aralık yolsuzluk operasyonuyla hiçbir ilgisinin olmadığını belirten Cengiz İnşaat, “Bir inşaat firması olarak, tapu kayıtlarında koru olarak gözüken arsada ne yapmayı planlıyorsunuz” şeklindeki sorumuza ise “İçinde tarihi köşk var. Restore edilerek kullanıma açılacaktır” yanıtını verdi. Cumhuriyet’in üst düzey bir yetkiliden edindiği bilgiye göre ise İstanbul Boğazı’na hâkim noktadaki korunun üzerindeki imar yasağı kaldırıldı. Ancak 17 Aralık operasyonu yaşandığı ve soruşturma kapsamında Cengiz İnşaat ile sahiplerinin adı sıkça gündeme geldiği için koruyla ilgili planlar bir süreliğine askıya alındı.

Cengiz İnşaat’ın gazetemize verdiği yanıt da bu durumu kanıtlıyor. Çünkü Cengiz İnşaat ilk önce korunun yüzde 65’ni satın alıyor. Zaten restore edeceği tarihi köşk de bu bölümde bulunuyor. Cengiz İnşaat bu sürede tarihi köşkü restore etmek yerine korunun diğer yüzde 35’lik bölümünü satın almayı tercih ediyor. İşte bu süreçte Cengiz İnşaat’ın hükümetten “bölgedeki imar yasağının kalkacağı” güvencesini aldığı iddia ediliyor.

Korunun bulunduğu alanda yaşayan mahalleli ise hâlâ “korunun imara açılacağı” tedirginliğini yaşıyor. Sultantepe ve Paşalimanı sakinleri“eskiden olduğu gibi korunun halka açılmasını” istiyor.

Kamuoyunda “ikinci yolsuzluk” soruşturması olarak bilinen 25 Aralık dalgası kapsamında ifadesi alınan ve 3’üncü Havalimanı’nın konsorsiyum ortaklarından Cengiz İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, tapu kayıtlarına göre Üsküdar’daki tarihi korunun tamamının sahibi gözüküyor. Korunun yüzde yüzde 65’ini TMSF’den satın alan Cengiz İnşaat, geri kalan kısmını da “özelden” satın aldı. Tapu kayıtlarında koru tam 81 bin 511.94 metrekarelik yüzölçümüne sahip. Konuyla ilgili Cumhuriyet’in sorularına Cengiz Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Asistanı Sevil Yılmaz yanıt verdi. Sorularımız ve yanıtları şöyle:

- Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. geçen yıl Üsküdar’daki 81.511.94 metrekarelik bir araziyi satın almıştır. Tapu kayıtlarında koru olarak gözüken bu alanda bir inşaat firması olarak ne yapmayı planlıyorsunuz?

- Yer Hüseyin Avni Paşa Korusu’dur. İçinde bir adet tarihi köşk mevcut. Restore edilerek kullanıma açılacaktır.

- Arsayı kimden, kaç liraya satın aldınız?

- Yüzde 65 hissesini TMSF’den, yüzde 35 hissesi özelden alınmıştır.

- 17 Aralık operasyonunun ardından yayımlanan tapelerde işadamları arasında geçen alışveriş diyaloglarıyla bu arsa alımının herhangi bir ilgisi var mıdır?

- Bu arsanın 17 Aralık operasyonuyla hiçbir ilgisi yok...

Hüseyin Avni Paşa kimdir?

İngilizlerden para aldığı ileri sürülmüştü

Serasker olarak sarayda görev alan Hüseyin Avni Paşa, nişanları ve rütbelerini alarak memleketi olan Isparta’ya sürgün edildiği için Sultan Abdülaziz’e büyük kin duyuyordu. Bir ay sonra kendisini affeden Sultan Abdülaziz’in tahttan indirilmesi ve Sultan Beşinci Murat’ın tahta çıkarılmasında etkili olan Hüseyin Avni Paşa’nın İngilizlerden para aldığı da ileri sürülmüştü.

3 BİN AĞAÇ VAR

Hüseyin Avni Paşa Korusu, Üsküdar Paşalimanı Caddesi’nde bulunuyor. 3 bin tescilli ağacın bulunduğu Hüseyin Avni Paşa Korusu’nda Türk edebiyatının ustalarından Halide Edip Adıvar’ın bir dönem yaşadığı köşk bulunuyor. Üsküdar’da yer alan ve bir bölümü bir dönem Halide Edip Adıvar’ın ailesine ait olan koru ve içerisindeki ahşap köşk yazarın adını taşıyan okul olarak hizmet vermişti. Korunun yüzde 35 hissesi ise işadamı Zeynel Abidin Erdem’e aitti. Koru bir dönemKorkmaz Yiğit’in üzerine geçmişti. Borcunu ödeyemeyen Yiğit’in hisseleri Üsküdar 3’üncü İcra Müdürlüğü’nden satışa çıkarılmıştı. 12 milyonla ihaleye çıkılan korunun yüzde 65’lik bölümü 5 milyon TL gibi düşük bir teklifle Medya Holding’e geçti. Koru, 27 Ekim 2000’de Etibank’a el konulmasının ardından TMSF’ye geçti. TMSF’nin elindeki yüzde 65’lik koru alanı daha sonra Cengiz İnşaat’ın oldu. 2013 yılındaki tapu kayıdında ise İşadamı Erdem’in elindeki hisseleri de Cengiz İnşaat’ın devraldığı ortaya çıkmış oldu.

Tarihi kalıntılar var

Üsküdar Belediyesi’nin internet sitesinde koru şöyle tanıtılıyor: “Üsküdar, Hacı Hesna Hatun Mahallesi, Paşalimanı Caddesi üzerindedir. Fethipaşa ve Demirağ korularının devamıdır. Demirağ Korusu’ndan bir duvar ile ayrılır. İçerisinde iki eski eser kalıntısı, su sarnıçları ve su kuyuları vardır.”

Tarihi koru alev alev yanıyor paylaşan: cumhuriyet

Cumhuriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

YSK'dan 'İFTAR' KARARI
Bahçe İlçe Seçim Kurulunun "iftar saatinde kısa bir mola verilip verilmeyeceğini" sorduğu YSK,...

Haberi Oku