Gündem:
LEYLA UMAR HAYATINI KAYBETTİ
USTA GAZETECİ LEYLA UMAR HAYATINI KAYBETTİ

Duayen gazeteci Leyla Umar, 87 yaşında hayatını kaybetti. Dünyaca ünlü isimlerle yakın dostluklar kuran, onların iç dünyalarını okurlarına yansıtan Umar, haber ve röportajları sayesinde yurtdışında da tanınıyordu.

Nelson Mandela, Carlos Menem, Arafat, Raissa Gorbaçov, Felipe Gonzales, Fidel Castro, Nelson Mandela, Patrik Bartholomeos gibi isimlerle; Julio Iglesias, Kirk Douglas, Diana Ross, Lisa Minelli gibi sanat dünyasının ünlü şahsiyetleriyle yaptığı haber ve röportajlarla tanınan Umar, GAMMA ve SIPA ajansları vasıtasıyla dünya çapında ünlenmişti.

Bir süredir alzheimer hastalığı nedeniyle tedavi gören Umar, 1,5 aydır Suadiye Yaşlı Bakım Merkezi'nde kalıyordu.

Umar'ın cenazesi, 18 Kasım'da, öğle vakti Teşvikiye Camisi'nde kılınacak namazın ardından toprağa verilecek.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti de sürekli basın kartı sahibi Umar'ın vefatı nedeniyle taziye mesajı yayınladı.

Mesajda, "Türk basının değerli kalemlerinden ve renkli simalarından meslektaşımız Leyla Umar'ı kaybettik. Mesleğimize uzun yıllar çok değerli hizmetler veren Leyla Umar'ı sevgi ve saygıyla anıyor, ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz" ifadeleri yer aldı.

LEYLA UMAR KİMDİR

6 Temmuz 1928 tarihinde Ankara‘da doğdu. Selanik kökenli babası İhsan Umar’dır. Ayşe Mihriban Alam annesidir. Dedesi Kudüs’ün son mutasarrıfı Mithat Alam’dır.

Aile önce Samsun, ardından Zonguldak, daha sonra İstanbul‘a taşındı. İlkokuldan önceki yılları Zonguldak’ta geçti. İstanbul Nişantaşı Nilüfer Hatun İlkokulu’nda okudu. Üsküdar’daki Amerikan Kız Koleji’ne devam etti. Burada yedi yıl yatılı okudu. Arnavutköy Kız Koleji’ne geçti. Daha sonra okulu bıraktı. Daktilo kursuna gitti.

Leyla Umar gençliğinde 1950’den 1955 yılına kadar Amerikan Konsolosluğu’ndaki görevli Amerikalılara beş yıl Türkçe dersi verdi. İlk eşinden boşandığı zaman iş arıyordu¸1955 yılında Milliyet Gazetesinde, kendisinin gazeteci olarak işe başlamasına sebep olacak bir ilan gördü. ‘İngilizce bilen muhabir aranıyor‘ diye. Uzun yıllar Milliyet gazetesinde, tek kadın gazeteci olarak çalıştı. Milliyet gazetesinde ‘Cemiyet Haberleri’ adı altında yazılar yazdı. Leyla Umar, bu arada Şevket Rado‘nun Hayat, Metin Toker‘in ünlü Akis, Yusuf Ziya Ortaç‘ın Akbaba dergilerinde de yazılar yazmaya başlar. Umar, Babıali’de iyi para kazananlardan biri olur.

Daha sonra Londra’da BBC‘de çalışmaya başladı. Londra ve Amerika‘da yaşadı. Milliyet gazetesi ile de bağını kesmedi. 1977 yılında Türkiye’ye döndü ve aynı yıl ikinci eşi Refik Erduran‘dan ayrıldı ve 22 yıl çalıştığı Milliyet gazetesinden de emekli oldu. Bağımsız gazetecilik yapmaya başladı.

Haberler GAMMA ve SIPA ajansları sayesinde dünyanın 42 ülkesinde yayınlanır. Dünyanın önde gelen isimleri ile yaptığı röportajlardan iyi de para kazanır. Ortaköy’de oturduğu evi İdi Amin röportajından edindiği para ile satın aldı.

Dünyaca tanınmış liderlerle ropörtaj yaptı. Bunlardan bazıları Fidel Castro, İdi Amin, Nelson Mandela, Carlos Menem, Yaser Arafat, Raissa Gorbaçov, Felipe Gonzales gibi siyasilerdi. Söyleşi yaptığı diğer kişiler arasında Julio Iglesias, Kirk Douglas, Diana Ross ve Lisa Minelli var.

Gazeteciler Cemiyeti üyesi olan Leyla Umar, Sokak Çocukları Derneği Başkanı Yusuf Kulca ile birlikte çalışmalar yapmaktaydı ve bütün mal varlığını sokak çocuklarına bağışlamıştı.
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BURSALI, ERDOĞAN'dan ÖZÜR DİLEDİ
Monoca’da lüks yat kulübünde ıstakoz yiyip sosyal medyadan paylaşan ve AKP’de hedef tahtasına konan...

Haberi Oku