Gündem:
LİBYA UÇAĞI KAÇIRILDI
LİBYA UÇAĞI KAÇIRILDI

Libya'da iç hatlar seferi yapan bir uçak kaçırılarak Malta'ya indirildi. Sebha-Trablus seferini yapan uçak için güvenlik güçleri büyük önlem aldı. Afriqiyah Havayolları'na ait A320 model uçakta 111 yolcu ve 7 mürettebat serbest bırakıldı. 2 hava korsanı yaklaşık 6 saatlik eylemin ardından Kaddafi dönemi Libya bayrağını sallayarak teslim oldular. Malta Başbakanı Joseph Muscat, uçaktaki yolcuların bırakıldığını açıkladı.

Afriqiyah Havayollarının Libya’da iç hat seferini gerçekleştiren ve 118 kişi taşıyan uçağı kaçırıldı. İki saldırgan, uçağı havaya uçurmakla tehdit etti.

Libya'nın Sebha kentinden sabah yerel saatle 10.10'da Trablus'a gitmek üzere havaalanan uçak yerel saatle 11.32'de Malta'nın Luqa Havaalanına iniş yaptı.

LİBYA'DA UÇAK KAÇIRILDI, İLK AÇIKLAMA

Malta Başbakanı Joseph Muscat, Twitter'da "Kaçırılma ihtimaliyle Malta’ya yönlendirilen Libya iç hat uçuşu hakkında bilgilendirildim. Güvenlik ve acil durum ekiplerimiz teyakkuzda" yazdı.

Malta basını korsanların Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi yanlısı olduğunu iddia edildi.

SEYFÜLİSLAM KADDAFİ'NİN BIRAKILMASINI İSTEDİLER

El Bilad gazetesinin kaynaklarına dayandırdığı habere göre uçağı kaçıran 2 hava korsanı Seyfülislam Kaddafi'nin cezaevinden bırakılmasını istedi. Malta basını da korsanların Kaddafi yanlısı El Fetih el Gadida adlı örgüte mensup olduklarını duyurmuştu.

Emniyet yetkilileri, Malta'da havaalanında bekleyen uçağın etrafında çok yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Reuters, Afriqiyah havayollarına ait A320 model uçağın etrafında özel tim askerlerinin olduğunu duyurdu. Yolcu uçağının çevresinde operasyon için hazırlık yapıldı. 

Ulaştırma Bakanı'nın korsanlarla pazarlıkları yürüttüğü ileri sürüldü.

Olayın ardından havaalanındaki tüm uçuşlar iptal edildi. Malta’ya inmesi planlanan bazı uçakların ise İtalya’nın Sicilya adasına yönlendirildiği açıklandı. Uçakta 82 erkek 28 kadın ve bir bebek olmak üzere 111 yolcu ve 7 mürettebat bulunduğu açıklandı.

Malta Başbakanı Joseph Muscat, uçaktaki kadın ve çocukların bırakıldığını açıkladı. Reuters uçaktan kurtarılan grubun tahliyesine dair bu görüntüyü paylaştı. Başbakan Muscat ilk olarak 25 yolcunun serbest bırakıldığını duyurdu. Muscat daha sonra 65 kişinin serbest bırakıldığını açıkladı.

Uçaktaki üçüncü grubun da bırakılmaya başlandığı bildirildi. Başbakan Muscat 44 yolcunun daha serbest bırakıldığını duyurdu.

YOLCULARIN TAMAMI SERBEST BIRAKILDI

Uçaktaki yolcuların tamamının uçaktan çıkartıldığını açıklandı.

Muscat Twitter'dan yaptığı son açıklamada uçak mürettebatının da uçaktan tahliye edildiğini yazdı.

Uçaktaki 118 kişinin tamamının Libyalı olduğu belirtildi.

Reuters'e konuşan Libyalı meclis üyesi Hadi el-Saghir uçağı 2 hava korsanının kaçırdığını söyledi.

Saghir, Libya Temsilciler Meclisi üyesi Abdusalem Mrabit'in, hava korsanlarının 20'li yaşlarının ortasında ve Tebu kentinden oldukları bilgisini ilettiğini söyledi.

MALTA'DAKİ SON UÇAK KAÇIRMA HADİSESİ

Malta'da en son uçak kaçırma olayı, 23 Kasım 1985'te yaşanmıştı. Mısır Havayollarına ait Boeing 737 tipi uçak, Yunanistan'ın başkenti Atina'dan Mısır'ın başkenti Kahire'ye seyrederken üç hava korsanı tarafından kaçırılmıştı. Kendilerini "Mısır Devrimi" olarak adlandıran hava korsanları, uçağı Libya'ya götürmek istemiş ancak uçak, yeterli yakıtı olmadığı için Malta'ya indirilmişti. Malta'ya gelen Mısırlı askerler, yaklaşık 24 saatin ardından uçağa baskın düzenlemiş, olayda 62 kişi yaşamını yitirmişti.
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

"DAHA  GÜÇLÜ YANIT VERİRİZ"
İran, İsrail'in muhtemel saldırısına "daha güçlü" ve "daha kapsamlı" yanıt...

Haberi Oku