Gündem:
MECLİSTEN ÇARPICI IŞİD RAPORU
MECLİSTEN ÇARPICI IŞİD RAPORU

Türkiye Büyük Millet Meclisi Araştırma Merkezi tarafından, milletvekillerinin bilgilendirilmesi amacı ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) raporu hazırlandı. Raporda IŞİD'in ne olduğu, amacı, idari yapısı tek tek anlatıldı.

IŞİD'İ DİĞER ÖRGÜTLERDEN AYIRAN EN ÖNEMLİ ÖZELLİK...

Örgütün 15 bine yakın üyesinin bulunduğu vurgulanan raporda, “IŞİD’i diğer örgütlerden ayıran en önemli özellik, Körfez Bölgesi’nden yardım görmesidir. IŞİD’in amacı, Irak ve Suriye topraklarından dünyaya yayılan bir İslam devleti kurmaktır. Kurulduğu günden beri aktif olan IŞİD, özellikle son dönemlerde öngördüğü İslam Devletini kurmak için faaliyetlerini artırmış ve yüzlerce insanın yaralanması ve öldürülmesi sorumluluğunu üstlenmiştir” ifadeleri dikkat çekti.

Uzmanlar tarafından hazırlanan raporda, Irak, Şam İslam Devleti (IŞİD)’in Musul Konsolosluğu'nu kuşatarak, buradan başkonsolos da dahil 49 kişiyi rehin aldığı hatırlatılarak şu bilgiler verildi: 

IRAK’TA KURULDU

IŞİD’in Ebu Bekir el Bağdadi tarafından Irak merkezleri bir örgüt olarak kurulmuştur. Üyeleri ağırlıklı olarak Suriye, Irak, Körfez ülkelerinden ve Arap Yarımadasından gelen sunni Müslümanlardan oluşmaktadır.

KÖKLERİ EL KAİDE

Örgütün kökleri El Kaide’ye katılan Tevhid ve Cihat’a kadar gitmektedir. Tevhit ve Cihat, El Kaide’ye katıldıktan sonra adını Mezopotamya El Kaidesi olarak değiştirmiştir. 2006’da ABD güçlerince düzenlenen bir operasyonda öldürülünce yerine Ebu Hamza El Muhacir geçmiştir. 2006 yılının sonlarında El Kaide’ye yakın Ebu Ömer el Bağdadi isi liderliğini yaptığı Irak İslam Devletini kurduklarını açıklamıştır.

EL NUSRA'YA KARŞI

Irak’ta Felluce ve Ramadı kentlerindeki faliyetleri onu orduyla karşı karşıya getirmiştir. 2008’de ABD’nin Irak’ta asker sayısını arttırmasıyla Sünni aşiretler ile merkezi hükümet arasında askıya alınan gerilimle yeniden canlanmıştır. Suriye’de IŞİD aralarında El Nusra Cephesi, Ahrar El Şam, Mücahit Ordusunun da bulunduğu çok sayıda İslamcı grupla karşı karşıya gelmiştir.

ASKERİ GÜCÜ

Iraklılarla birlikte Suriyelilerin üst düzey görevlerde temsil edildiği örgütün üye sayısı için 5 bin ile 15 bin arasında değişen rakamlar verilmektedir.

MALİ KAYNAKLARI

IŞİD’i Suriye’deki diğer silahlı gruplardan ayıran bir özelliği Körfez bölgesinden ciddi mali yardım görüyor olmasıdır. Buradan gelen gelirin yanı sıra Irak’ın Ninova bölgesindeki ciddi haraç ağı ile Suriye’nin doğusunda bulunan petrol kuyuları da mali açıdan ciddi katkı sağlamaktadır. Bunlara ek olarak ele geçirdiği yerlerde savaş ganimeti adı altında bankalardaki paralarla belli varlıklara el koymaktadır.

AMACI İSLAM DEVLETİ 

Suriye’deki diğer gruplardan farklı olarak IŞİD’in amacı, Irak ve Suriye topraklarından dünyaya yayılan bir İslam devleti kurmaktır. Kurulduğu günden beri aktif olan IŞİD, özellikle son dönemlerde öngördüğü İslam Devletini kurmak için faaliyetlerini artırmış ve yüzlerce insanın yaralanması ve öldürülmesi sorumluluğunu üstlenmiştir.

ÖRGÜTSEL İDARİ YAPISI 

IŞİD, Irak ve Suriye’yi 16 vilayete bölmüştür. Irak: Güney Eyaleti (Babil merkezli Bağdat’ın güneyi), Diyala Eyaleti, Bağdat Eyaleti, Kerkük Eyaleti, Selahaddin Eyaleti, Anbar Eyaleti (Irak’taki en büyük ve faal eyalet) ve Ninova Eyaleti. Suriye: El Barakah Eyaleti El Hayr Eyaleti, el Rakka Eyaleti, El Badiya Eyaleti, Halep Eyaleti, İdlip Eyaleti, Hama Eyaleti, Şam Eyaleti, El Sahil Eyaleti.


Cumhuriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

YSK'dan 'İFTAR' KARARI
Bahçe İlçe Seçim Kurulunun "iftar saatinde kısa bir mola verilip verilmeyeceğini" sorduğu YSK,...

Haberi Oku