Gündem:
MÜZEYYEN SENAR YAŞAMINI YİTİRDİ
MÜZEYYEN SENAR YAŞAMINI YİTİRDİ

Sanatçı, 2 Şubat tarihinden itibaren hastanenin Dahiliye servisinde tedavi görüyordu. Müzeyyen  Senar, kısmi felç nedeniyle uzun süredir yürüyemiyor ve konuşamıyordu.

Usta sanatçı Müzeyyen Senar'ın kızı Feraye  Işıl, annesinin bu sabah yaşamını yitirdiğini bildirdi.  Işıl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zatürre teşhisiyle Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altında tutulan annesinin bugün  sabah 07.30 sıralarında vefat ettiğini kaydetti.

Yaşlılığa bağlı hastalıklarının 24 saat tıbbi kontrol altına  tutulabilmesi amacıyla kızı Feraye Işıl tarafından Urla ilçesindeki yaşlı  bakımevine yerleştirilen Müzeyyen Senar, 15 Ocak'ta Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp  Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılmış ve burada 13 gün süreyle tedavi görmüştü. Senar, sağlık durumundaki bozulma nedeniyle 2 Şubat'ta Ege  Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılmıştı.

ERDOĞAN, DAVUTOĞLU VE KILIÇDAROĞLU'NDAN MESAJ

Senar'ın ölüm haberinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan peş peşe taziye mesajları geldi. Erdoğan, Senar'ın ailesini aradı başsağlığı diledi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek de Müzeyyen Senar'ın ölümünün ardından taziye mesajı yayımladı:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi  Mustafa Kemal Atatürk'ün huzurunda Türk sanat müziğinin en güzel parçalarını  seslendirmiş, sanat dünyamızın usta ses ve yorumcusu Senar'ın aramızdan  ayrılmasından üzüntü duydum" 

CENAZE SALI GÜNÜ BEBEK CAMİİ'NDE...

Müzeyyen Senar'ın kızı Feraye Işıl, Senar'ın yaşamını yitirdiği Ege  Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada,  Senar'ın cenazesinin bugün İstanbul'a gönderileceğini belirtti. 

Müzeyyen Senar kimdir?

1918 yılında Bursa'nın Keles ilçesinde doğan Müzeyyen Senar, müzik eğitimine, Anadolu Musiki Cemiyeti'nde , kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı.

Güçlü bir sese sahip olan bu kız çocuğunun ünü yayıldıkça, hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lem'i Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstatları da ona dersler verdi, zamanın sevilen şarkılarının yanı sıra, kendi bestelerini de öğretip söylemesine yardımcı oldu.

Kemal Niyazi Bey ile İstanbul Radyosu'nda şarkı söylemeye başlayan Senar, Perşembe günleri ilgiyle izlenen bu programla geniş kitlelere adını duyurdu. Senar'ı bu programda dinleyenler arasında, İstanbul'un en önemli müzikhollerinden biri olan 10. Yıl Belvü Gazinosu'nun[3] sahibi İbrahim Dervişzâde de bulunuyordu ve gazinonun 1933 yılının yaz sezonunun yıldızlar programına Müzeyyen Senar'ı da aldı. Senar, sonraki yıllarda İstanbul'un başka ünlü gazinolarında da sahne aldı.

Müzeyyen Senar'ın yeteneği, Cumhuriyet'in kurucusu ve Türk sanat müziğinin büyük hayranı Mustafa Kemal Atatürk'ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez onun huzurunda, özel meclislerinde şarkı okudu.

1938 yılında Ankara Radyosu'nun ilk yayınlarına katıldı ve 1941 yılına dek radyo aracılığıyla dinleyicileri ile buluşmayı sürdürdü. Türkiye'nin ünlü gazinolarında yaptığı başarılı sahne programları ve plak çalışmalarıyla Türk musikisine yeni bir soluk getiren Müzeyyen Senar, son sahne konserlerini 1983 yılında İstanbul Bebek Gazinosu'nda verdi. Bu tarihten sonra yalnızca ender anlarda, müzikli özel toplantılarda şarkı söyledi.

Müzeyyen Senar 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçildi. Senar, 2004 yılında Sezen Aksu tarafından düzenlenilen ve sanatçı dostlarınında katıldığı gecede 73.sanat yılını kutladı.

26 Eylül 2006 tarihinde İzmir'deki evinde fenalaşan sanatçının beyin enfarktüsü geçirdiği ve vücudunun sol tarafının felç olduğu açıklandı. Beynindeki kan pıhtılaşması yüzünden felç olan sanatçının hayatî tehlikesinin bulunmadığı da ek olarak belirtildi. 2007'de İstanbul'daki Darüşşafaka'da Rehabilitasyon Merkezinde Nisan ayı başına kadar tedavi gördü.

Bodrum'da kızı Feraye ve oğlu Ömer ile birlikte yaşamaktaydı.

24 Şubat 2008'de kızı Feraye annesi Müzeyyen Senar'ın sesini kaybettiği açıklandı.

30 Ekim 2009'da öğrencisi Bülent Ersoy tarafından anısına Müzeyyen Senar'ın sanat yaşamından fotoğrafların yer aldığı "Cumhuriyetin Divası: Müzeyyen Senar" sergisi açıldı.

8 Şubat 2015 tarihinde İzmir'de hayatını kaybetti.



Haber Habere
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

KAYIP EKONOMİST OLAYINDA YENİ GELİŞME
Balıkesir'in Gönen ilçesinde, 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü için evinden ayrıldıktan...

Haberi Oku