Gündem:
NATO SKANDALININ ARDINDA S-400 mü VAR?

NATO SKANDALININ ARDINDA S-400 mü VAR?

NATO'nun Norveç'teki "Trident Javelin" tatbikatında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Atatürk'ün hedef olarak gösterilmesi skandalı ortaya çıkınca tatbikata katılan 40 Türk askeri durumu Genelkurmay'a bildirip geri çağrılmış, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de resmen ve yazılı olarak özür dilemişti. Yaşananlar, Türkiye ve NATO ilişkilerinin sorgulanmasına yol açtı. Hürriyet gazetesi yazarı Murat Yetkin, "Hakikaten bu nasıl ittifak böyle?" başlıklı yazısında NATO'da yaşanan tatbikat skandalını kaleme aldı ve dilenen özürle kolayca atlatılamayacağını belirterek, yaşananların Rusya'dan alınması planlanan S-400 füzeleriyle bağlantılı olabileceğini işaret etti. Murat Yetkin'in yazısı şöyle:

"Ancak yaşanan skandalın boyutu gecikmeden gelse de bu özürlerle kolay kolay atlatılmayabilir.

Çünkü bu skandal da son zamanlarda Türkiye ve Batı arasında yaşanan bir dizi talihsiz gelişmeyle, kaçınılmaz olarak birlikte algılanacak gibi duruyor. Batıda Erdoğan aleyhtarı kampanyanın Türkiye aleyhtarlığına dönmekte olduğunun işaretlerini veriyor.

Geri çekilen asker sayısının 40 olduğuna bakıp hafife almamak gerekiyor. Çünkü zaten 'Trident Javelin – Üç Uçlu Mızrak' adı verilen tatbikat aslında sahada değil, bilgisayar ekranları başında yapılıyordu. NATO’nun gelecekteki kuvvet yapısındaki dijital komuta kontrol ağırlığını güçlendirmeyi amaçlıyordu; öyle binlerce askerin değil, ekranları başındaki uzman subayların katıldığı bir savaş oyunuydu. Tatbikat, NATO’nun Güney kanadının güçlü üyesi Türkiye çekilince başarısızlıkla tamamlandı.

Ama mesele sadece bu da değil. NATO skandalı patlamadan birkaç saat önce zaten konuyla ilgili bir başka nahoş gelişme daha ortaya çıkmıştı.
Uluslararası saygınlığı olan 'Defense News – Savunma Haberleri' dergisine konuşan bir Amerikalı askeri yetkili, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması durumunda sadece NATO sistemine bağlanamamakla kalmayacağını, ortak üretimine katıldığı yeni nesil F-35 savaş uçağı konusunda da kısıtlamalar yaşayabileceğini söylemişti.

İnsanın aklına Birinci Dünya Savaşı öncesi İngiltere’nin parası ödenen iki savaş gemisini vermemesi geliyor, sonrası malum.
S-400 füzeleri gerçekten NATO sistemiyle uyumlu çalışamıyor. Dahası, Rus yapımı uçak ve füzeleri, örneğin diyelim Suriye’den gelecek tehdidi 'düşman' olarak tanımayabilir; Ruslar yazılımın değiştirilmesine –en azından şimdilik- yanaşmıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan Yunanistan aldığında NATO sorun çıkarmadı diyor ama S-300 füzeleri Yunanistan’a sorun oldu. NATO sistemine bağlanamıyor ve Girit’te bir askeri depoda çürüyor."



CNN Türk
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

TBMM'de YENİ DÖNEM
CHP'den belediye başkanı seçilen 4 milletvekilinin üyeliği, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından bugün...

Haberi Oku