Gündem:
ORGENERAL ÖZEL İSTİFA EDER Mİ?
ORGENERAL ÖZEL İSTİFA EDER Mİ?

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 30 Ağustos itibariyle emekliliğini isteyip görevinden ayrılabilir.

Ankara kulislerinde bir süredir böyle bir öngörü seslendiriliyor.

Genelkurmay Başkanı istifa ederse şaşırmam diyenler, bu ihtimalin ciddiyetini aşağıdaki verilerle destekliyorlar.

***

1.)  Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel iki haftadır raporlu. Özel, zona tedavisi görüyor. Zona genellikle aşırı gerginlik ve yorgunluk kaynaklı bir hastalık.

Özel Paşa, göreve geldiğinden bu yana çok stresli gündemler ile adeta boğuştu ve büyük bir baskı altına görev yaptı. Karakter yapısı gereği, gerginliğini, üzüntülerini hep kendi içinde yaşadı ve nihayet bu süreç sağlığını olumsuz etkiledi.

***

2.)  Bu yılki ‘Kum Şurası’, Mayıs sonundaki Efes 2014 tatbikatının ardından yapıldı. Silahlı Kuvvetler’in komuta kademesi, Ağustos başındaki Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) karara bağlanacak terfileri büyük oranda şekillendirdi.

Ancak kısa bir süre önce (her ne kadar hem Genelkurmay hem Başbakanlık tarafından yalanlansa da) bir gazetede, “40 paralel paşa” şeklinde bir haberin yayınlanması, Şura üyelerinde yeni bir sıkıntıya yol açtı ve bu sıkıntı sürüyor.

***

3.) Orgeneral Özel’in üç hafta önce (20 Haziran 2014) Yeniçağ Gazetesi’nden Ahmet Takan’a yaptığı açıklamayı tekrar okumakta fayda var:

“Bazı yöneticiler acılarını ve sevinçlerini gizlemeye çalışırlar. Yaptıklarının sağduyulu ve iyi niyetli kişiler tarafından anlaşılmasını beklerler. Kendileri ön plana çıkmayı hiç sevmezler, görüntü ve ses vermeden sonuç almaya çalışırlar. 

Göreve başladığım zaman  Balyoz adı verilen davayı elimde, önümde buldum. Okudum, öğrendim, ihtisas sahiplerine danıştım. Ancak yargı süreci başlamıştı.

Anayasal düzene, demokratik kurallara uymayı kendime rehber edindiğim için konuyu ilgili ve yetkili kişilerle  paylaşmayı tercih ettim. Bazı kişi ve çevreler tarafından haksız bir şekilde ve acımasızca eleştirildim. Bu durum, TSK ile ilgili hemen hemen her konuda halen devam etmektedir.  ‘Gün ola harman ola’ güzel bir atasözümüz. Sabırla ve inançla hukukun üstünlüğüne inanarak bekledim/bekledik. Tabii ki Yüksek Mahkemenin kararını sevinçle karşılıyorum.  Çünkü suçlanan kişiler benim meslektaşım, komutanım, arkadaşım.

Onların özgürlüklerine kavuşmasını görmek benim en büyük görevim olduğunu düşünüyorum. Yargılama  sürecinin devam etmekte olduğunu biliyorum. Ümit ederim sonuçta çok güzel olur.” 

***

Bu açıklama, Özel’in gündeme ve hayata bakışı ile içinde bulunduğu ruh hâline dair işaretler taşıyor. Orgeneral Özel’in bu sözlerinde aynı zamanda, görevi bırakmak gibi bir tercihte bulunabileceğinin sinyalleri de var.

Özel, konumunun gereklerini yerine getirdiğini ama bunu sessizce, reklâmsız şekilde yaptığını vurguluyor. Açıklamanın ilk üç cümlesinde bu mesaj var.

Genelkurmay Başkanı, sözlerinin devamında, Balyoz, Ergenekon, Askeri Casusluk davaları ile ilgili yasal platformlarda, resmi muhatapları nezdinde her türlü çabayı ve sürekli olarak sarf ettiğini söylüyor.

Orgeneral Özel, “Onların özgürlüklerine kavuşmasını görmek benim en büyük görevim” diyor.

Ve davalarda gelinen noktaya bakıldığında, Necdet Özel şimdi, “Ben görevimi yerine getirdim. Misyonumu tamamladım. Bu süreçte yaşadıklarım ve yaptıklarım ileride daha iyi anlaşılacaktır” türünden bir açıklama ile veda edebilir.

***

Orgeneral Özel bu 30 Ağustos itibariyle Genelkurmay Başkanlığı görevini bırakıp emekliliğini isterse (yani istifa ederse) şaşırmayacağını söyleyenler, bu düşüncelerini, yukarıda anlattığım işte bu tabloya dayandırıyorlar.


Murat Çelik


Vatan Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

MANSUR YAVAŞ'tan SERT TEPKİ
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Çalışma ve...

Haberi Oku