Gündem:
ORTAKÖY CAMİİ BAŞBAKANLA İBADETE AÇILIYOR
ORTAKÖY CAMİİ BAŞBAKANLA İBADETE AÇILIYOR

Kaçak kat atılan camide namaz kılıp açılışını yapacak


Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce üç yıldır sürdürülen restorasyon çalışmaları tamamlanan Ortaköy Camii bugün Cuma Namazı sonrası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından tekrar ibadete açılacak.



Sultan Abdülmecit tarafından 1853 yılında yaptırılan ve bugüne kadar altı kez restore edilen camiye 1964
yılında kaçak kat çıkıldığı belirlendi. Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, önceki restorasyonlarda birçok hata yapıldığını ve caminin orijinal halinden çok uzaklaştırıldığını belirterek,“1964 yılında yapılan restorasyonda caminin iç kısmına daha çok cemaate yer açabilmek için kaçak bir kat çıkıldığını tespit ettik.

Camiyi orijinal haline getirmek için bu katı yıktık”dedi. Ortaköy Camii olarak bilinen Büyük Mecidiye Camii’nin, Türkiye’nin en önemli simge eserlerinden biri olduğunu söyleyen Ertem şunları söyledi:



“Restorasyon sırasında resmen iğne ile kuyu kazdık. Taşların üzerinde çimento harcıyla uygulamalar vardı. Çimento taşlara çok zarar vermiş. Bu betonlar tek tek sıyrılarak temizlendi. En önemli çalışmalarımızdan biri de çok az sayıda ustası bulunan ve sadece saraylarda kullanılan Şutuk uygulamasını camide kullanmamız oldu.” Klasik Osmanlı mimarisinden modern usule geçişin en önemli eserlerinden birisi olan camiye, 6 milyon lira harcanarak dış cephe düzenlemesi ve minare onarımı yapıldı. 







Cumhuriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

BURSALI, ERDOĞAN'dan ÖZÜR DİLEDİ
Monoca’da lüks yat kulübünde ıstakoz yiyip sosyal medyadan paylaşan ve AKP’de hedef tahtasına konan...

Haberi Oku