Gündem:
OTOMOTİV İŞÇİLERİNİN BÜYÜK DİRENİŞİ
OTOMOTİV İŞÇİLERİNİN BÜYÜK DİRENİŞİ

Türkiye’nin otomotiv devleri Oyak Renault ve Tofaş’ta çalışan işçilerin ücret artışı isteğiyle başlattıkları ve üretimin durmasına neden olan eylem devam ederken, iki fabrika yönetimi de dün gece üretime ara verildiğini açıkladı.

Türk Metal Sendikası'nın örgütlü bulunduğu Bocsh'ta çalışan işçilere geçen nisan ayında 3 yılı kapsayacak toplu sözleşmede yüksek oranda zam verilmesi, Oyak Renault ve TOFAŞ başta olmak üzere aynı sendikanın örgütlü bulunduğu otomotiv ve yedek parça fabrikalarındaki yaklaşık 20 bin işçinin tepkisine yol açtı.

Fabrikalardaki işçiler sözleşmelerinin yenilenmesini isteyerek olumsuzluktan sorumlu tuttukları sendikadan istifa etme sürecine girdi.

Ardından geçtiğimiz perşembe gecesi Oyak Renault'ta vardiyaya giren işçiler işbaşı yapmazken, çıkan işçiler de fabrika önünde eyleme başladı.

Oyak Renault’taki bu eylemle her saat bantlarıdan 59 otomobil çıkan dev fabrikada üretim durdu

Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Oyak Renault fabrikasındaki eylem devam ederken, Yalova yolundaki Tofaş fabrikası işçileri de dün akşam 16.30’daki vardiyada işbaşı yapmayınca bu fabrikada da üretim durdu. 

İşçilerin fabrika önündeki bekleyişi devam ederken, Tofaş fabrikası İnsan Kaynakları, işçilere cep telefonundan mesaj gönderilerek, üretime ara verildiği duyuruldu.

Gönderilen mesajda, “Değerli çalışma arkadaşlarımız şirket yönetiminin kararıyla bugün saat 21.30’dan itibaren üretime ara verilmiştir. 16 Mayıs Cumartesi yapılması planlanmış olan fazla mesai çalışması da yapılmayacaktır. Bunun dışında çalışması gerekli görülen personellerimiz yöneticileri tarafından bilgilendirilecektir” denildi. 

Oyak Renault’tan da yapılan açıklamada, fabrikada üretime 18 Mayıs’a kadar ara verildiği duyuruldu. 

2 BİN 500 İŞÇİ İSTİFA ETTİ

Türk Metal'in Oyak Renault'taki işçilerden de sorumlu olan Merkez Nilüfer İlçe Başkanı Ruhi Biçen, yaşanan bu olaylardan sonra fabrikada çalışan 2 bin 500 üyelerinin istifa ettiğini söyledi.

Biçen, "İşci arkadaşlarımızın bir bölümü bantların bulunduğu bölümdeki toplantı salonunda bekliyorlar. Bunların sayısı 500'den fazla. Diğerlerinin bir kısmı fabria içerisindeki bahçede diğerleri ise kapı önünde bekliyorlar. Fabrika pazartesi gününe kadar üretime ara verdi. Görüşmeler devam ediyor" şeklinde konuştu.

Bu arada, Oyak Renault fabrikası yönetimi eylem yapan işçilere kumanya dağıtırken, bulundukları alana da çay ve kahve makinası kurdu.

Fabrika önünde eylem yapan işçilere vatandaşlar da destek veriyor.

Bu sabah haldeki komisyoncular kasalarla domates, salatalık biberi Tofaş önünde eylem yapılan işçilere gönderdiler.

Fabrika yönetimlerinin üretime ara verilmesi kararına rağmen hem Oyak Renalut da hem de Tofaş fabrikasındaki işçi eylemleri devam ediyor.









Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

DAYAKÇI İMAM SERBEST BIRAKILDI
Ağrı'nın Diyadin ilçesinde, Kuran kursunda çocuğa şiddet uyguladığı için gözaltına alınan din...

Haberi Oku