Gündem:
PAPA KAÇ-AK-SARAY'DA
PAPA KAÇ-AK-SARAY'DA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Papa'ya 'Sisi' sitemi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kaç-Ak Saray’daki basın toplantısında diplomatik bir üslupla Papa Françesko'ya "Sisi siteminde" bulundu.

Papa, dört gün önce Mısır'ın darbeyle iktidara gelen lideri Abdülfettah Es-Sisi'yi ağırlamıştı. Erdoğan konuşmasında, darbecilere verilen uluslararası desteği eleştirdi ve şöyle dedi:

"Bazı ülkelerdeki askeri darbeler, katliamlar, hak ihlalleri, kıyımlar dünyadan gereken cevabı almayarak adeta teşvik ediliyor. İşte bu çifte standartlı tutum, bu adaletsiz yaklaşım sadece İslam dünyasındaki kitlelerin ruhunda değil, adalete gönül veren tüm insanların ruhunda tamiri zor tahribatlar açıyor."

VATİKAN’DA SİSİ'Yİ AĞIRLAMIŞTI

Papa, sadece dört gün önce, Vatikan'da Mısır'ın darbeyle iktiadara gelen Cumhurbaşkanı Sisi'yi ağırlamıştı.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, İtalya ve Fransa’dan oluşan Avrupa turunun ilk durağında Vatikan’daki Papalık Sarayı’nda Papa ile bir araya gelmişti.

22 dakika süren görüşmenin ardından Vatikan'ın yaptığı yazılı açıklamada, Papa'nın Sisi ile görüşmesinde birçok konunun gündeme geldiği, ana temalardan birinin Ortadoğu ve kuzey Afrika'da barış ve istikrarın teşvik edilmesinde Mısır'ın rolü olduğu ifade edilmişti. Açıklamada, Papa'nın, Ortadoğu barış sürecine ilişkin halkların hayatını tehlikeye atan ve çok sayıda kişinin ölmesine yol açan çatışmaların son bulması için tek yolun diyalog ve müzakere olduğunu vurguladığı belirtilmişti.

PAPA'YA TABLO HEDİYE EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Papa Franciscus'a Fatih Sultan Mehmet'in Bosna'da ikamet eden Hristiyanlara verdiği Din ve İnanç Özgürlüğü fermanının gümüş zemin üzerine hazırlanmış tablosunu; Papa Franciscus da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Romalı çağdaş ressam Riommi'nin “St. Angelo Kalesi'nden Görünüm” adlı yağlı boya tablosundan esinlenerek hazırlanan mozaik bir resim hediye etti.

ERDOĞAN VE PAPA'NIN AÇIKLAMALARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kaç-Ak Saray'daki ortak basın toplantısında yaptığı açıklamalardan öne çıkan satır başları şöyle...

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI

- Bu ziyaretin, bölgemizin son derece kritik bir süreçten geçtiği, böyle bir zaman diliminde gerçekleşiyor olması son derece anlamlı. Saygıdeğer misafirimizin Türkiye’ye yaptığı bu ziyareti çok önemsiyorum. Bunun barış umutlarını çoğaltacak çok hayati bir adım olduğuna inanıyorum. Bugün verilecek mesajlar sadece Vatikan'a değil tüm Müslüman coğrafyasına, tüm Hristiyan coğrafyasına ulaşacak, oralarda da yankı bulacaktır. Bugün Ankara'da vücut bulan fotoğraf, hiç şüphesiz bir umut fotoğrafıdır. Vatikan'dan gelen son yıllardaki kardeşlik mesajları büyük umut vadediyor.

- Batı'da ırkçılık, ayrımcılık, İslamofobi son yıllarda ciddi bir artış gösteriyor. Müslüman ülkelerde yaşayanlara önyargının hızla arttığını görüyoruz. İnsanlar, kendilerinden başka dine mensup kişiler tarafından tutucu, gerici ya da şiddet yanlısı olarak yaftalanıyor.

- Örneğin Batı dünyasında Müslümanların terörle özdeşleştirildiğini üzüntüyle müşahede ediyoruz. Yine Müslüman dünyasında Hristiyanlara şiddetle yaklaşan algıları esefle müşahede ediyoruz. Şunu özellikle ifade etmek isterim ki DEAŞ gibi, El Kaide gibi, Boko Haram gibi örgütler uzun yıllar süren yanlış politikaların sonucunda ortaya çıkmıştır. Ayrıştırılan, uzak tutulan, yalnız bırakılan insanlar bu örgütlerin açık hedefi haline getirilmişti.

- DEAŞ bütün dünyada her gün konuşuluyor, tedbirler alınıyor. Ancak Suriye’de 300 bin masum insanı öldüren, 7 milyon insanı ülke içinde veya ülkesinin dışında iltica etmesine neden olan durumu kimse ciddi manada konuşmuyor. Burada bir devlet terörü var. Suriye’deki devlet terörünü estiren bir kişi var. “Acaba o giderse onun yerine kim gelir ki” şeklinde hiçbir altyapısı olmayan bir yaklaşım sergileniyor.

- Kudüs’teki kısıtlamaları kimse görmüyor. Uluslararası camia buna da kayıtsız kalıyor. Türkiye’de 30 yılı aşkın süredir devam eden PKK terörü dünyadan gereken tepkiyi almıyor İşte bu çifte standartlı tutum, bu adaletsiz yaklaşım sadece İslam dünyasındaki kitlelerin ruhunda değil, adalet isteyen herkesin ruhunda derin yaralar açıyor. Bugün buradan verdiğimiz veya vermekte olduğumuz mesaj bu olacaktır. Gerek Batı’da yükselen İslamofobi’ye gerekse İslam dünyasında Batı’ya yönelik şiddete karşı birlikte durmamız gerekiyor. Bunların karşısında eli kolu bağlı durmak, tarihe ve insanlığa karşı büyük bir haksızlık olacaktır. Hoşgörüsüzlüğe karşı birlikte çözümler üretmek ve uygulamak zorunda olduğumuza inanıyorum.

- Medeniyetler İttifakı projesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu girişimin yaşatılması ve daha işler hale getirilmesi umut verici olacaktır. Türkiye, birlikte yaşama kültürüne eşsiz katkılar sağlayacak birikime sahiptir. Türkiye özgürce kültürünü ve inancını yaşatabilmiştir. Ülkemiz sınırları içindeki azınlıklara yönelik tarihi nitelikte adımlar attık. Türkiye, birlikte yaşama kültürünü güçlü bir şekilde desteklerken, dünyaya da bunun mesajını samimi biçimde veriyor. Türkiye’nin birlikte yaşamak adına verdiği mesajların tüm dünya tarafından dikkate edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’nin tavsiyeleri gündelik siyaset içinde görmezden gelinmesin.

- Biz yaklaşan tehlikeyi görüyor, hissediyor ve tüm insanlığı ortak hareket etmeye çağırıyoruz. Sadece yakın coğrafyamızda değil; açılım politikamızla Afrika gibi çok çeşitli topraklardaki çevresel sorunlarla da yakında ilgileniyoruz. Türkiye bugün az gelişmiş ülkelere yıllık 45 milyon dolar yardım yapan bir ülke haline gelmiştir.

- Katolik aleminin ruhani lideri Papa Fransuva hazretlerine, bu ziyaretiniz hiç kuşkusuz son derece olumlu izler bırakacaktır. Ziyaretini Hristiyan dünyasındaki önyargıları da kıracaktır diye düşünüyorum. Sizi ve heyetinizi ülkemizde görmenin memnuniyeti içinde tekrar teşekkür ediyorum, hepinizi saygı ve sevgiyle tekrar selamlıyorum.

PAPA'NIN AÇIKLAMALARI

- Doğal güzellikle ve tarihi açıdan zengin, antik medeniyetlerin izleriyle dolu iki kıta ve farklı kültürler arasında köprü vazifesi gören ülkenizi ziyaret etmekten ötürü çok mutluyum. Burası ilk  yedi kilise konseyine ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca Efes’te Hz İsa’nın annesi Meryem Ana’nın yaşadığına inanılan yere dünyanın her yerinden Hristiyanlar hac görevini yerine getirmek için gelir. Bütün bunların yanı sıra Türkiye’nin canlılığı ve verimliği ülkenizin takdir edilme vesilelerinden biridir.

- Bizim diyaloğa ihtiyacımız var. Çünkü birçok ortak unsurumuz ve değerimiz var. Aynı zamanda bu diyalog hikmetli bir ruh ve sükûnete değer vermekte ve ondan ders çıkarmaktadır. Sağlam bir barış uğruna çabalamak gerekmektedir. Bunu gerçekleştirmek için Müslüman, Yahudi ve Hristiyan vatandaşlar yasalar çerçevesinde aynı haklara sahip olmalı ve aynı ödevleri yerine getirmelilerdir. Böylelikle her seferinde yanlış anlamalardan uzak kalacaklardır. Dostluk böylece yeşerecektir.

- Ortadoğu ve Avrupa bu yeşermeyi bekliyor. Özellikle Ortadoğu kanlı savaşlara sahne olmaktadır. Bir savaş bir başka savaşı doğurmaktadır. Bu yüzden bu barış yetersizliği nedeniyle Ortadoğu daha ne kadar acı çekmeye devam edecektir? Bunlara izin vermemeliyiz.

- Sayın Cumhurbaşkanı, böylesi yüce ve acil bir amaca ulaşmak için tüm dinlere katkıda bulunur. Bununla birlikte her türlü köktenci anlayış bertaraf edilir. Mantıkdışı korkulara karşı gelinmelidir. İnananların dayanışması, dini özgürlüğün taşıyıcı sütunu gibidir. Bu çaba onurlu bir yaşam ve doğal alanın korunması içindir. Özellikle Ortadoğu’da diyaloğu, hukuku ve barışı izleyerek bunu gerçekleştirebileceklerdir. Ancak şimdiye kadar hep savaşa tanık olduk. Özellikle Suriye ve Irak’ta terör eylemleri halen aralıksız devam etmektedir. Tutuklular ve azınlık gruplara yönelik en basit insanlık kuralları bile çiğneniyor. Sadece Hıristiyanlar ve Ezidiler değil, yüz binlerce insan hayatlarını kurtarabilmek ve inançlarını koruyabilmek için evlerini terk ediyorlar.

- Türkiye büyük bir cömertlik göstererek çok sayıda göçmeni kabul etti. Gerekli olan insani yardımın yanında bu trajediyi ortaya çıkan sebeplere de kayıtsız kalınmamalıdır.

- Sorunun çözümü için sadece askeri çaba yeterli olmayacaktır. Karşılıklı güvene yönelik ortak bir çaba gerekmektedir. Açlıkla savaş, sürdürülebilir kalkınma, farklı yüzlerle karşımıza çıkan fakirlik ve uç eğilimlerle savaşlar da bugün gün yüzüne çıkıyor. Türkiye coğrafi konumu ve gösterdiği çaba sebebiyle büyük bir öneme haizdir. Türkiye izlenebilir barış ve kalkınma yollarını çizebilir.

- Her şeye haiz olan Tanrı Türkiye’yi korusun ve gözetsin ve onu kalıcı bir barışın inşacısı yapsın.


Hürriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

YSK'dan 'İFTAR' KARARI
Bahçe İlçe Seçim Kurulunun "iftar saatinde kısa bir mola verilip verilmeyeceğini" sorduğu YSK,...

Haberi Oku