Gündem:
PERFORMANS MANTIĞI SOMA'DA DA ÖNE ÇIKTI!
SOMA'DA DA SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN PERFORMANS MANTIĞI ÖNE ÇIKTI

Soma’ya gönüllü giden ve orada Sağlık Bakanlığı ile işbirliği halinde çalışan Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) ekibinden Şahut Duran, ilk gün tüm psikologların koordinasyon sağlanmadan bölgeye gönderildiğini kaydetti. Bölgeye ilk giden tecrübeli bir ekip olduklarını söyleyen Duran, “Biz koordineyi yapmamış olsaydık, üç gün sonra psikiyatrlar kendi hastanelerine çekilecekti” dedi. Sağlık Bakanlığı’nın “performans mantığıyla” çalıştığını belirten Duran, “Kaç kişi baktınız” şeklinde sorularla karşılaştıklarını belirtti. “Bazen 5 kişi bazen 2 kişi bakılır” diyen Duran, “Başvuru olmadığı zaman ekip bir başka yere yönlendirilebiliyor. Ancak bizim burada onlar için olduğumuzu bilmeleri bile önemli. Onlara uzun süreli burada olacağımızı göstermek gerekiyor. Psikolojik desteğin devamlılığı sağlanmalı” diye konuştu.

‘Yas reaksiyonu var’

Derneğin Soma’da bulunan ekbinden Şahut Duran, herkesin ayrı bölgelere ayrıldığını kaydetti. Kendi imkânlarıyla çıkanlardan, eşleri ölenlere pek çok farklı hikâyeye sahip kişinin kendisini ziyaret ettiğini söyleyen Duran, çoğunun şokta olduğunu, ne olduğunu tam olarak anlamlandıramadıklarını dile getirdi. Duran,“İnsanlarda yas reaksiyonu var. Baygınlık, ağlama nöbetleri, stres ve uyku bozuklukları mevcut. Onları bir bir not ediyoruz. Sonraki süreçte takiplerini yapacağız” dedi. Duran, kurtulanlardan kimisinin arkadaşlarının cesetleriüzerinden yürümek zorunda kaldığını, hastaneye kaldırıldıktan 2 saat sonra tekrar madene dönerek kurtarma çalışmalarına katıldıklarını söyledi. Duran, “Yardıma ihtiyaçları var. Gözlerini kapadıklarında o anlar, görüntüler ve sesler karşılarına geliyor. O an yaşanan kaygı, korku atlatılmazsa depresyon etkileri olur. İleride panik atak, kaygı bozukluğu sıkıntıları görülebilir” uyarısında bulundu.


Cumhuriyet Gazetesi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

DAYAKÇI İMAM SERBEST BIRAKILDI
Ağrı'nın Diyadin ilçesinde, Kuran kursunda çocuğa şiddet uyguladığı için gözaltına alınan din...

Haberi Oku