Gündem:
PEŞMERGE'YE TÜRKİYE ÜZERİNDEN KOBANİ'YE GEÇİŞ İZNİ
PEŞMERGE'YE TÜRKİYE ÜZERİNDEN KOBANİ'YE GEÇİŞ İZNİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tunus Dışişleri Bakanı Monghi Hamdi ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi de 'Kobani'ye yardım için Türkiye ve ABD ile iş birliği içindeyiz' açıklaması yapmıştır. Peşmerge güçlerinin destek için Kobani'ye geçmeleri için yardımcı oluyoruz. PYD'nin Suriye'ye yönelik amaçları, Özgür Suriye Ordusu'ndan farklıdır.. PYD bu emellerini sürdürdükçe Özgür Suriye Ordusu'nun da desteğini alamaz. Türkiye'nin desteğini de alamaz" diye konuştu.

"KOBANİ İÇİN KOALİSYON İLE TAM BİR İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLDUK"


Bir gazetecinin "Kuzey Irak Yönetimi'nin Peşmerge'nin Kobani'ye geçmesi konusunda bir izin talebi söz konusuydu. Türkiye'nin bu izni verdiği yönünde haberler var ? Bu doğru mudur ? ABD'nin Kobani savunması için silah yardımı yaptığı yönünde haberler vardı ve bu konuda Türkiye'nin hassasiyeti söz konusuydu. Burada bir tutum değişikliği söz konusu mu ? Bu gelişmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz ?" sorularına Çavuşoğlu, şöyle yanıt verdi; "Bildiğiniz gibi Kobani halkı Türkiye'dedir. Biz Kobani halkına sınırlamızı açtık ve Türkiye gelenleri bağrımıza bastık. Bugün Kobani bölgesinden gelen 200 bine yakın Suriyeli Kürt kardeşlerimiz ülkemizde yaşamaktadır. Biz Kobani'nin düşmesini hiç bir zaman arzu etmedik ve etmeyiz de. Bu bakımdan bunu önlemek için Türkiye her türlü çabayı göstermiştir. Kobani'ye her türlü insanı ve tıbbi yardımı da ulaştırmıştır. Angajman kurallarını da hassasiyetle uyguladık ve Kobani için Koalisyon ile tam bir işbirliği içinde olduk."

"PEŞMERGE GÜÇLERİNİN DESTEK İÇİN KOBANİ'YE GEÇMELERİ İÇİN YARDIMCI OLUYORUZ"

Çavuşoğlu, "Biz bölgenin tüm tehditlerden arınmasını istiyoruz. Bugün ABD'nin Kobani'ye savunan tüm güçlerine havadan atarak ulaştırdığı yada Iraklı Kürt kardeşlerimiz tarafından sağlanan askeri ve tıbbi yardımı bu çerçevede değerlendiriyoruz. Bugün Kobani'de IŞİD'e karşı mücadele eden grupların sayısı yaklaşık 7'dir. Bunlar ortak bir karargah kurmuşlardır. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi de 'Kobani'ye yardım için Türkiye ve ABD ile iş birliği içindeyiz.' açıklaması yapmıştır. Esasen biz Peşmerge güçlerinin destek için Kobani'ye geçmeleri için yardımcı oluyoruz. Bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor" dedi. 

"PYD'NİN VE DİĞER UNSURLARIN POLİTİKALARINI DEĞİŞTİRMESİ GEREKİYOR"

Çavuşoğlu, "Biz Kobani'den Türkiye'ye gelmiş insanların, kaçmak zorunda kalan insanların tekrar Kobani'ye dönüp huzur içinde yerleşmelerini istiyoruz. Burada takip edilmesi gereken bazı hususlar da var. Bunlardan biri PYD'nin Suriye'ye yönelik amaçları, Özgür Suriye Ordusu'ndan farklıdır. Demokratik bir Suriye emelinden farklı olarak sadece Suriye'nin belli bir bölgesini kontrol etme amacı gütmektedir. Aynı IŞİD gibi. Dolasıyla bunun Suriye'nin geleceği, sınır bütünlüğü ve demokratik bir yapılanması için bir tehdit olduğunu düşünüyoruz. PYD bu emellerini sürdürdükçe Özgür Suriye Ordusu'nun da desteğini alamaz. Türkiye'nin desteğini de alamaz. Bunu açık bir şekilde başından beri söylüyoruz. Dolasıyla PYD'nin de ve diğer unsurların da buradaki politikalarını değiştirmesi gerekiyor. Bu emellerinden vaz geçmesi gerekiyor" diye konuştu. 

"DESTEKLENMESİ GEREKEN GRUBUN ÖSO OLDUĞU KONUSUNDA ABD VE MÜTTEFİKLERİMİZ İLE HEM FİKİRİZ”

Çavuşoğlu, "Diğer taraftan Suriye'deki gelişmelerle ilgili biz her zaman bu sorunun gerçek sebebinin de unutulmaması gerektiğini vurguluyoruz ve burada Esad rejiminin Suriye'deki bugün kü durumun gerçek sebebi altını her vesile ile çiziyoruz. Bugün Esad rejimi ve IŞİD ile mücadele eden tek unsurun Özgür Suriye Ordusu olduğunun da unutmamamız gerekiyor. Dolaysıyla genel anlamda daha kapsamlı bir strateji çerçevesinde esas desteklenmesi gereken esas desteklenmesi gereken grubun Özgür Suriye Ordusu olduğunu ABD ve müttefiklerimiz ile hem fikiriz" dedi. 


DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

YSK'dan 'İFTAR' KARARI
Bahçe İlçe Seçim Kurulunun "iftar saatinde kısa bir mola verilip verilmeyeceğini" sorduğu YSK,...

Haberi Oku