Gündem:
SAĞANAK YAĞIŞLA FELÇ OLDUK
SAĞANAK YAĞIŞ HAYATI FELCE UĞRATTI

Bartın’ da polisler mahsur kaldı, cami sel suları ile doldu


Zonguldak ve Bartın’da dün akşam saatlerinde başlayan sağanak yağmur sel baskınlarına neden oldu. Zonguldak’ta derenin taşması sonucu bazı araçlar mahsur kalırken, Bartın’da ise ev ve işyerlerini su bastı.

Zonguldak-Ankara Karayolu’nun 5’inci kilometresinde Asma Deresi’nin taşması sonucu karayolu ulaşıma kapandı. Yol kenarında park halinde olan araçlar mahsur kaldı. Bazı sürücüler araçlarını kendi imkanlarıyla kurtarmayı başardı. 

Çocuk parkında mahsur kalan 3 kişi de kepçe yardımıyla kurtarıldı. 

Mithatpaşa Mahallesi İkinci Makas mevkiinde de ulaşımı sağlayan köprü sular altında kaldı. Sürücüler ilerlemekte zor anlar yaşadı.

Polis köprüyü trafiğe kapadı. İşlerine giden vatandaşlar su birikintisi nedeniyle zor anlar yaşadılar. Suyun çekilmesiyle yollarına devam ettiler. Bir ayağının kırıldığını belirtilen yetkililer, köprünün yıkılma tehlikesine karşı kapattı. Bu arada kent merkezini ikiye ayıran Üzülmez Deresi’de taşma noktasına geldi. Vatandaşlar, tehlikeli olmasına rağmen köprünün üzerinde ve çevresinde fotoğraf çekmesi dikkat çekti. Polis ve zabıta ekipleri, Uzunmehmet Caddesi’ndeki köprünün bir şeridi tedbir amaçlı trafiğe kapatırken, çevresini de güvenlik şeridi çekti. Vatandaşlar köprünün üzerinde yürümemeleri konusunda uyarıldı. Zonguldak Belediye Başkanı CHP’li Muharrem Akdemir ve Devlet Su İşleri Müdürlüğü ekipleri kent merkezinde gelişmeleri yakından takip etti.

Bu arada, Üzülmez ve Asma Dereleri’nden gelen kütük, bidon ve çöp gibi atıklar Zonguldak Limanı’nın yüzeyini doldurdu. 

Başkan Akdemir, “Beklenmedik bir yağmur bizi sıkıntıya soktu. Özellikle Asma tarafından köylerimize yağan yağmur dereleri taşırdı. Sıkıntımız çok ufak ama büyük olmaması açısından uğraşımızı veriyoruz. İnşallah sıkıntıyı atlatacağız. Vatandaş uyarıları pek dikkate almıyor. Arabaları dere kenarlarından kaldırmayı söyledik halen kalkacak. İnsanlar bu kadar duyarsız” dedi.

Öte yandan, sık sık belediye hoparlörlerinden Acılık semtindeki iş yerleri ile dere kenarında park eden sürücüler sel riskine karşı tahliye edilmesi uyarısında bulundu.

VALİ KABAN: "KÖYLERDE MAHSUR KALAN 19 KİŞİDEN 13'Ü KURTARILDI, 6’SI GÜVENLİ BÖLGEYE ALINDI"

Zonguldak Valisi Ali Kaban,"Sabaha karşı yağan ani ve çok hızlı yağışın neticesi olarak başta merkez olmak üzere derelerde yükselmeler ve yollarda heyelanlar yaşandığını belirterek can kaybının olmamasının en büyük teselli olduğunu söyledi. Vali Kaban şu ana kadar toplamda 19 kişi için kurtarma hususunda talep oldu. 19 kişiden 13 kişi kurtarıldı, 6' sı güvenli bölgeye alındı. Kurtarma çalışmaları sürüyor. En kısa süre içerisinde hasar tespit çalışmaları başlayacak" dedi.

TÜNELDE MAHSUR KALAN AİLEYİ İTFAİYE KURTARDI

Alaplı ilçesinde dün geceden itibaren aralıksız yağan sağanak yağmur nedeniyle bazı araçlar tünel içerisinde mahsur kaldı. Mahsur kalan vatandaşlar itfaiye ekiplerince kurtarıldı. Antalya’dan Bülent Ecevit Üniversitesi'nde okuyan yeğeninin mezuniyet törenine gelirken tünelde mahsur kalan Ayşegül Olcay, kısa süreli bir panik yaşadıklarını söyledi. Olcay, "Alaplı’ya gelirken en son tünele girerken tam suyun aktığı yerde mahsur kaldık. Araba gitmedi zaten. Sonra arabanın içi su almaya başlayınca kızımla birlikte arabayı terk ettik. Sonra itfaiyeye haber verdik. Sağ olsunlar hemen geldiler bizi oradan çıkardılar" dedi.

Alaplı Belediye Başkanı CHP'li Nuri Tekin, su baskınları nedeniyle her tarafta hasar olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Şehir merkezinde, şehir dışında, köy yollarında her tarafta sıkıntı var. Tünellerde sıkıntı var. Tüneller tamamen kapanmış durumda. Alaplı belediyesi olarak bütün imkanlarımızla birlikte olaya anında müdahale ettik" dedi.

Belediye hoparlörlerinden yapılan duyurularda, vatandaşların dere kenarlarından uzak durmaları istendi.

BARTIN’DA EV VE İŞYERLERİ SU ALTINDA KALDI

Bartın’da dün gece saatlerinden sonra etkili olan sağanak yağış nedeniyle metrekareye 50 kilogram yağış düştü. Kente merkezinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle sel meydana geldi. Emniyet Müdürlüğü yan tarafından bulunan derenin taşması sonucu Bartın – Ankara yolu sular altında kaldı. Belediye ekipleri ve karayolları ekipleri 1 saatlik çalışmanın sonrasında yolu yeniden trafiğe açtı.

Yoğun yağış nedeniyle kent merkezindeki 100’e yakın ev işyerinin bodrum katlarına su ile doldu. Bartın Belediyesi kriz masası oluştururken, 100 e yakın ekip, çalışma başlattı. Ekipler sularla dolan evlerin bodrum katlarını vidanjörlerle boşalttı.

Gecen köyünde bulunan gecen deresi yoğun yağış nedeniyle taşarken, polisler sabah işlerine gelemedi. Yolu kapatan sel suları çok sayıda tarım arazisine ve seralara da zarar verdi. Dere kenarında bulunan Gecen Köyü Yeni camisi de sel suları ile doldu. Yine Gecen köyünde bulunan Toptancılar sitesindeki çok sayıda işyerinin alt katlarına sel suları girdi.

Ayrıca Bartın merkeze bağlı Kızılkum köyündeki derenin taşması sonucunda çok sayıda ekili alanın zarar gördüğü öğrenildi. Kapanan köy yolunu ise özel idare ekipleri tarafından gece yapılan çalışmalar sonucunda ulaşıma açıldı.

ADANA’ DA YAĞMUR SEL OLDU
EV VE İŞYERLERİNİ SU BASTI, ARAÇLAR YOLLARDA KALDI

Adana'da sabah saatlerinde başlayan ve aralıksız devam eden şiddetli yağış sele döndü, yüzlerce araç yolda kaldı, ev ve işyerlerini su bastı.

Sabah saat 08.00 sıralarında Adana kent merkezinde başlayan şiddetli sağanak yağış yaşamı felç etti. Kentin her noktasında etkili olağan sağanak yağış caddelerde sele döndü. Bazı yollarda yağmur suyu yarım metreye kadar yükselince yüzlerce araç yolda kaldı. Trafik akışı kilitlenirken sürücüler ise araçlarda mahsur kaldı. Yağmura yakalanan yayalar ise durak ve işyerlerine sığındı. Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri de caddelerde anons yaparak araçta mahsur kalan olup olmadığını araştırdı. Kentin kenar semtlerinde ise yüzlerce ev ve işyerini su bastı. Meteoroloji yetkilileri Adana'da yağışların 3 gün süreceğini belirterek sel baskınlarına karşı uyarıda bulundu.

VALİLİK KRİZ MASASI OLUŞTURDU

Rögarların yağmur sularını çekmemesi ve çoğunun tıkalı olduğunun anlaşılması ile kentin birçok ana caddesi sel suyuyla dolarken Adana Valiliği krizi masası oluşturdu. Vali Vekili Halis Arslan başkanlığında bir araya gelen bazı kurum ve belediye yetkilileri alınacak önlemler ve sağanak yağışının neden olduğu olumsuzlukları değerlendirdi.

AFET HALİ

Öte yandan şiddetli sağnak nedeniyle kentin birçok noktasında evleri ve işyerleri sular altında kalan vatandaşlar, ilgili kurumlara ulaşamayınca uzak illerdeki yakınlarını arayıp, iletişim kurup kendilerine yardım edilmesi için girişimde bulundu. Sarıçam İlçesi ile Seyhan İlçesi'nin 19 Mayıs mahallesindeki bazı tek katlı ev ve işyerlerinde 1 metreyi bulan sel suyu birikti.

Bu arada kentin doğusundan batısına uzanan 12 metre genişliğindeki 2 ayrı DSİ kanalının her iki yakasındaki sahil yollarının dahi yağmur sularını kanallara tahliye edememesi vatandaşları çileden çıkardı. Sürücüler, Bir kenarı kanal olan caddede yağmur sularının kaldırım seviyesine kadar çıkmasını anlamakta güçlük çektiklerini söyledi. Büyükşehir Belediyesi önünde dahi yağmur suyunun asfalt üzerinde yarım metreye yükselmesi üzerine ulaşımın sağlanamaması sürücüleri isyan ettirdi. Seyhan İlçesi D-400 karayolunda bir minibüste mahsur kalan 4 kişilik aile, Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından kurtarıldı. Merkez Sarıçam İlçesi'nde de birçok evde mahsur kalanlar saatlerce yardım bekledi.

Yağmur suyunun caddeler üzerinde 30-40 santime çukur geçişlerde yarım metreye ulaştığı Adana il merkezinde öğlene doğru yağışın hızını kesmesi ile kısmen rahat bir nefes alındı. Yağmur suyunun meyilli ana caddelerde dahi birikmiş olması, Türkmenbaşı gibi yeni açılmış caddelerin dahi ulaşıma olanak vermemesi, karayolları tarafından yapqtırılan D-400 kentiçi geçişindeki battı-çıktılarda da yağmur suyu birikmesi dikkat çekti. Birçok otomobil servisi ise yollarda motoru su alan araçlara ulaşmakta geciktiği için sürücülerin sinirleri iyice gerildi, çok sık tartışmalar yaşandı.

KÖPRÜ YİNE GEÇİT VERMEDİ

Adana Büyükşehir Belediyesi eski Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın, 'bir daha su birikmeyecek' sözü verdiği, gazetecileri çay içmeye davet ettiği Adana Valiliği civarındaki demir köprünün altı yine göle dönüp kapandı. 

Belediye ekipleri, sel suları altında kalan ev ve işyerlerinde tahliye çalışmalarına yetişemedi.

Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri saat 11.00'e kadar yapılan ölçümlerde Adana kent merkezine metrekareye 67 kilogram yağış düştüğünü, yağışların gün boyu ve 2 gün daha devam edeceğini bildirdi.

Merkez Sarıçam İlçesi Esentepe Mahallesi'nde 58 yaşındaki Tahsin Tek'in tek katlı evi de yağmur suyuyla doldu. Evinde yaklaşık 1 metre su olan ve tüm eşyaları zarar gören Tahsin Tek, kalp krizi geçirdi. Fenalaşınca bağırıp yardım isteyen Tek'in yardımına komşuları koştu. Beline kadar su altında kalan Tahsin Tek, çağrılan sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Adana Devlet Hastanesi'ne götürülerek tedaviye alındı.

İŞ MAKİNASIYLA KURTARILDI

Valilik Kriz Masası tarafından koordine edilen kurtarma çalışmalarında iş makineleri de kullanıldı. İtfaiye ve kurtarma ekiplerinin yetersiz kaldığı bölgelerde devreye giren iş makineleri, mahsur kalan vatandaşları evlerinden kepçe ile kurtardı. Evinde mahsur kalan felçli kadın ile kızı da iş makinesi ile çıkartıldı.

SANAYİ ÇARŞISINDA MAHSUR KALAN ESNAF KAYIKLA KURTARILDI

Aşırı sağanak yağış nedeniyle sel suları altında kalan Metan Sanayi Çarşısı'nda esnaf zor durumda kalan meslektaşlarını kayıkla kurtardı. Yer yer 1 metre yüksekliğine ulaşın su altında kalan sanayi çarşısında kayıkla gezen esnaf, işyerlerini tek tek kontrol ederek mahsur kalanlar olup olmadığını araştırdı. Bazı işyerlerinde mahsur kalanlar da kayıkla su seviyesinin düşük olduğu bölgelere taşındı.

SELE KAPILAN 9 YAŞINDAKİ ÇOCUK BOĞULDU

Çankırı'nın Atkaracalar İlçesi'nde şiddetli yağışlarla birlikte sele kapılan bir çocuk öldü.

Şanlıurfa'dan Atkaracalar'ın İlker Mahallesi'nde gelerek çobanlık yapan Salih Kılıç, kızı ve oğlu ile birlikte Karadere Mevkii'nde bastıran şiddetli yağmur ve sele yakalandı. Azgın sulardan bir ağaca tutunarak kurtulan baba Salih Kılıç, 7 yaşındaki kızı Hülya'yı elinden tutarak sel sularından korurken, tüm çabalarına rağmen 9 yaşındaki oğlu Ali Kılıç'ı kurtaramadı. Sel bölgesine gönderilen kepçe, Salih Kılıç ve kızını tutundukları ağaçtan kurtarırken, 2 kilometrelik alanda yaptılan çalışmalar sonucu Ali Kılıç'ın cesedine Karadere'nin alt bölgelerinde çalılara takılmış halde ulaşıldı.

Şanlıurfalı olan ve Adana'da yaşayan ailenin, bir süre önce Atkaracalar'a gelerek çobanlık yaptığı ifade edildi. Atkaracalar Belediye Başkanı Rıfat Altıntop, akşam yaklaşık 2 saat süren şiddetli yağmurda ilçenin büyük hasar gördüğünü belirterek, "Dumanlı bölgesinden gelen sel suları maalesef böyle bir acının yaşanmasına neden oldu. Çoban ve çocukları Karadere Mevkii'nde sel sularına kapıldı. Baba ve kızını ekiplerimiz kurtardı, ancak oğlunu maalesef kaybettik" dedi.

Başkan Altıntop, aileninin Ankara'ya gönderildiğini, Keçiören Adli Tıp Kurumu'nda cenaze işlemleri ile ilgilendiğini, Adana'ya gönderilmesi için destek olduklarını belirtti. Altıntop, şöyle dedi:

"İlçenin Ilıpınar Köyü ve Hoş İslamlar bölgesine ulaşımı sağlayan Karadere Köprüsü yıkıldı. Buranın acilen yapılması lazım. Ekili alanlarda ciddi zararlar var. Maddi zararları elbette zaman içinde telafi ederiz, ancak küçük bir çocuğun selde hayatını kaybetmesi hepimizi derinden yaraladı. Çok üzgünüz."

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.



DHA
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner80

banner87

DAYAKÇI İMAM SERBEST BIRAKILDI
Ağrı'nın Diyadin ilçesinde, Kuran kursunda çocuğa şiddet uyguladığı için gözaltına alınan din...

Haberi Oku